GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Κορονοϊός – Κένταυρος: Η νέα μετάλλαξη εντείνει την ανησυχία

  Εξαπλώνεται ήδη κατακόρυφα, με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών να λένε πως η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον,  η Κένταυρος, είναι πιο μεταδ...

 


Εξαπλώνεται ήδη κατακόρυφα, με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών να λένε πως η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, η Κένταυρος, είναι πιο μεταδοτική και από την Όμικρον 5, κατά 20%. Εντούτοις δεν είναι σαφές ακόμη εάν προκαλεί σοβαρή νόσηση και σε ποιο βαθμό. Υπολογίζεται ότι αυτό το νεότερο στέλεχος προήλθε από το BA.2.

Η παραλλαγή της Όμικρον, η BA.2.75, εντείνει την ανησυχία καθώς η διασπορά της κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, αλλά και στην Ολλανδία.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και έκτοτε τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και όπως φαίνεται η παραλλαγή αυτή έχει την τάση να κυριαρχήσει της BA.2. Αυτήν τη στιγμή γνωστά κρούσματα της BA.2.75 έχουν εντοπιστεί επίσης σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

Το στέλεχος θεωρείται πως μπορεί να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες, λένε οι ειδικοί στις πρώτες τους εκτιμήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθούν την νέα αυτή παραλλαγή έχοντας ενδεχομένως ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια. 

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ Soumya Swaminathan, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της. Οι ειδικοί λένε πως ενδεχομένως να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να γίνει κατανοητό πως συμπεριφέρεται η νέα υποπαραλλαγή.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μη δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλώς παρακολουθούμε την εξάπλωσή της”, τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. “Δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο “κύμα” από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 διαθέτει 8 παραπανίσιες μεταλλάξεις σε σχέση με τη Όμικρον 2 και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Όμικρον 5 που έχουμε τώρα.

  • Τα ύποπτα συμπτώματα 

Όπως για τη μεταδοτικότητα και νοσηρότητά της, έτσι και για τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη με το συγκεκριμένο στέλεχος οι επιστήμονες βασίζονται σε πρώιμες παρατηρήσεις. Σύμφωνα με αυτές, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Omicron και περιλαμβάνουν:

  • βήχα
  • πυρετό
  • κόπωση ή αδυναμία
  • πονοκέφαλο
  • ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή
  • άλλες εκδηλώσεις από το αναπνευστικό που παραπέμπουν σε κρυολόγημα ή γρίπη.

Πονόλαιμος κυρίως και έπειτα διάρροια, δύσπνοια, έμετος και μυικοί πόνοι είναι κάποια δευτερεύοντα συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τη νόσηση από την παραλλαγή Omicron και υποπαραλλαγές της, ενώ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για ανοσμία και αγευσία, κατεξοχήν συμπτώματα της νόσησης με COVID-19 στα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι λόγω της μικρότερης περιόδου επώασης που χαρακτηρίζει την Omicron και τις υποπαραλλαγές της, εκτιμάται ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται ταχύτερα μετά τη μόλυνση. 

  • Σ. Τσιόδρας: Χρειαζόμαστε τη νέα γενιά εμβολίων

Η πανδημία Covid-19 είναι εδώ για να μείνει και αναμένουμε πιθανώς επιδείνωση των επιπτώσεων. Προς το παρόν οι παραλλαγές είναι πέντε, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερες, καθώς ο ιός εξελίσσεται, δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας διαδικτυακά στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες  “υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων” υπογράμμισε και παρέπεμψε στις συστάσεις του EMA και του ECDC για δεύτερη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες.

“Είναι σημαντική η παρακολούθηση της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, απάντησε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης, όχι μόνον για την Covid-19 αλλά και για τη γρίπη και για άλλες νόσους που αποτελούν πανδημική απειλή. Για τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είπε ότι αν και έχουμε εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού υψηλού κινδύνου με την τέταρτη δόση του αρχικού εμβολίου, έχουμε αποτύχει.

  • Πρώτες επιστημονικές εκτιμήσεις 

Προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία εντός της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με το ενδεχόμενο η νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος» να επικρατήσει έναντι των στελεχών BA.4 και BA.5 και να πυροδοτήσει ένα νέο πανδημικό κύμα. Κάποιοι επιστήμονες συνδέουν την εμφάνισή της με αύξηση των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, και προβλέπουν ταχύτερη διασπορά της λόγω των περισσότερων μεταλλάξεων που φέρει στην πρωτεΐνη ακίδα συγκριτικά με τα στελέχη BA.2, BA.4, BA.5 και άλλες μεταλλάξεις τους SARS-CoV-2.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τη χαρακτήρισε στις 7 Ιουλίου «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», φέρει δηλαδή ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο, κάτι που ακόμα δεν δύναται να αξιολογηθεί. Σε κοινό άξονα κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοινώνοντας ότι την παρακολουθεί στενά και αναμένει περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση της σοβαρότητάς της.

Δηλώσεις σχετικά με το στέλεχος του «Κενταύρου» έκανε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν παρατηρείται ως ώρας κάποια έξαρση ή κύμα από τη νέα υποπαραλλαγή παρά τη διασπορά της, συνεπώς παρακολουθούν την εξάπλωσή της.

Λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις εξέφρασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης, μιλώντας για μια προβληματική έκπληξη από τον κορωνοϊό που περίμενε να συμβεί έως τον Σεπτέμβριο και πως «τα πράγματα δεν φαίνοται καλά».

Στην ανάρτησή του αναφέρει: «Η εξέλιξη αυτή του ιού, με μεγάλη συγγένεια με την Οmicron 2, θα μας ταλαιπωρήσει ξανά μάλλον αφού μάλλον είναι μεταδοτικότερη της Οmicron 5. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αστραπιαίες εξελίξεις με τα μεταλλαγμένα στελέχη βάζουν σε δοκιμασία την μέχρι τώρα στρατηγική αντιμετώπιση της πανδημίας. Μήπως βασικά σημεία της μέχρι τώρα θα πρέπει να αναθεωρηθούν; Είναι σωστό να παραλληλίζουμε την πανδημία αυτή με γνωστές πανδημίες έως τώρα και να χρησιμοποιούμε τα ίδια μέτρα αντιμετώπισης; Μήπως θα πρέπει η στρατηγική μας να εμπλουτιστεί με νέα καινοτόμα μέτρα αντιμετώπισης που η τεχνολογία και η επιστήμη ήδη προωθεί; Ας παραμείνουμε αισιόδοξοι και αθεράπευτα υποστηρικτές της επιστήμης».

Σχετικά με τη νοσηρότητα της νέας υποπαραλλαγής, κάποιοι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επικαλούμενοι την ηπιότερη νόσο που χαρακτηρίζει την παραλλαγή Omicron εν γένει ενώ, τέλος, μικρά περιθώρια αφήνουν για επαρκή προστασία από τα διαθέσιμα εμβόλια, αν και στις 6 Ιουλίου ο ΠΟΥ συνέστησε τον εμβολιασμό -αρχικό ή αναμνηστικό– για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, ούτως ειπείν τους ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες ασθένειες, ανοσοκατεσταλμένους και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια