GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν για δεύτερη χρονιά σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

Στο πλαίσιο του Έργου «Υποστηρικτικές Παρεμβάσεις σε Κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευ...


Στο πλαίσιο του Έργου «Υποστηρικτικές Παρεμβάσεις σε Κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην ΠΑΜΘ»




Το τέλος του σχολικού έτους 2021-2022 σηματοδότησε και το τέλος του δεύτερου χρόνου των παρεμβατικών δράσεων σε μαθητές Ρομά στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην ΠΑΜΘ» που λαμβάνει χώρα στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη από τον Ιούνιο του 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2023. Από την έναρξη του έργου έως σήμερα πάνω από 600 μαθητές Ρομά έχουν ωφεληθεί από τις εκπαιδευτικές, εμψυχωτικές και υποστηρικτικές δράσεις του έργου, οι οποίες πραγματοποιούνται από ομάδα ειδικών επιστημόνων, όπως δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, διαμεσολαβητές, επιμορφωτές, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Οι διεπιστημονικές ομάδες υποστηρίζουν ψυχοκοινωνικά και τις οικογένειες των μαθητών Ρομά που μετέχουν στο έργο με κύριους άξονες παρέμβασης την ενημέρωση και ενδυνάμωση των οικογενειών Ρομά για τη σημασία της φοίτησης στο σχολείο, την υποστήριξη των γονέων σε ζητήματα γονικού ρόλου και καλών πρακτικών για την ανατροφή των παιδιών τους, την αγωγή υγείας, τη σημασία της υγιεινής διατροφής, την ενίσχυση της σύνδεσής τους με την τοπική κοινωνία.

Το έργο εντάσσεται στην Πράξη «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους» και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με φορέα υλοποίησης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την επιστημονική καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Ευθύμιου Λαμπρίδη.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, οι ωφελούμενοι μαθητές και μαθήτριες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς- συνεργάτες του έργου προετοίμασαν τις δικές τους γιορτές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 29 Ιουνίου σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη και την Πέμπτη 30 Ιουνίου στην Κομοτηνή. Βασικός σκοπός των γιορτών, πέραν της ψυχαγωγίας των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών, ήταν παράλληλα η ενημέρωση των γονέων για τις εκπαιδευτικές δράσεις του έργου και για την αξία της τακτικής φοίτησης στο σχολείο. Για το λόγο αυτό, οι συνεργάτες του έργου επεσήμαναν την ανάγκη της αδιάλειπτης φοίτησης των μαθητών και των μαθητριών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και τόνισαν την κομβικότητα της στενής συνεργασίας σχολείου και οικογένειας.

Οι γιορτές έλαβαν χώρα στον αύλειο χώρο των σχολικών μονάδων που φιλοξενούν τις εκπαιδευτικές και εμψυχωτικές δράσεις του έργου (15ο και 20ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης και 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Έργο κατάφερε να αναπτύξει ένα Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολικών Μονάδων, στο οποίο συμμετέχουν 34 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις περιοχές παρέμβασης (Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη) και τα οποία διατηρούν συνεργασία με το έργο στην κατεύθυνση τόσο της μείωσης της σχολικής διαρροής/ εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους Ρομά, όσο και της ενίσχυσης της πρόσβασης σε αυτή.

Το πρόγραμμα των σχολικών εορτών περιλάμβανε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, δραματοποίηση παραμυθιών, όπως αυτό της Γκιουντές Αλή Ογλού που εκδόθηκε φέτος στην ελληνική και τη ρομανί, τραγούδια και χορό, καθώς και παιχνίδια, τα οποία στο σύνολό τους οργανώθηκαν με γνώμονα τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Στους χώρους ήταν αναρτημένα σε ομαδικές εκθέσεις έργα καλλιτεχνίας που δημιούργησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς και είχαν τη χαρά να παρουσιάσουν στους γονείς και λοιπούς παρευρισκόμενους. Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα λοιπά αξεσουάρ των μαθητών φιλοτεχνήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, των καλλιτεχνικών τους δεξιοτήτων, της προφορικής και γραπτής έκφρασης και κυρίως τη χαρά της συμμετοχής. Η αποδοχή, η δύναμη της συλλογικότητας και η ουσιαστική έκφανση της συμπερίληψης είναι τα κύρια μηνύματα που αναδείχθηκαν μέσα από τις δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών Ρομά.

Το σύνολο των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών αποχώρησαν από τις γιορτές με καλοκαιρινά δώρα αλλά και εδέσματα που προσέφεραν οι συνεργάτες του έργου, τους οποίους και αποχαιρέτησαν ευχόμενοι «Καλό Καλοκαίρι και καλή αντάμωση», ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τον προσεχή Σεπτέμβρη. Η δραστηριότητα, ωστόσο, των ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και διαμεσολαβητών του έργου συνεχίζεται αδιάλειπτα και στη διάρκεια του θέρους με εξατομικευμένες παρεμβάσεις των συνεργατών στους οικισμούς των Ρομά.

  • Φώτο από Κομοτηνή






  • Φώτο από Αλεξανδρούπολη






Δεν υπάρχουν σχόλια