GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πρέπει να λογοδοτήσουν Δήμος Ξάνθης και “ΑΚΤΩΡ” για τις κακοτεχνίες!

  Υπεύθυνη, ως προς την υλοποίηση του έργου κατασκευής δικτύου αγωγού φυσικού αερίου οικιακής χρήσης, είναι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται απ...

 


Υπεύθυνη, ως προς την υλοποίηση του έργου κατασκευής δικτύου αγωγού φυσικού αερίου οικιακής χρήσης, είναι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται απο τη ΔΕΔΑ, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, που έχει μειοδοτήσει και έχει αναλάβει σχεδόν όλο το δίκτυο στην Αν. Μακεδονίας και Θράκη.

Ως εκ τούτου, η ΑΚΤΩΡ πρέπει να λογοδοτήσει και για τι όποιες κακοτεχνίες ή παραλείψεις ή αιτίες της κατάστασης που δημιουργήθηκε, τόσο κατά την χρονική στιγμή της έξαρσης των καιρικών φαινομένων, όσο και και πριν, μιας και τίποτε απο τα έργα της δεν θυμίζουν εργολήπτρια που να ακολουθεί χρονοδιάγραμμα, μέσα διασφάλισης εργαζομένων, διασφάλισης πολιτών και διασφάλισης δημοτικής περιουσίας.

Βεβαίως, το ότι το έργο το διαχειρίζεται η ΔΕΔΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ) που είναι η θυγατρική της ΔΕΠΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε.). τούτο δε σημαίνει ότι ο Δήμος Ξάνθης, στου οποίου τη χωρική ευθύνη υλοποιείται το έργο, δεν έχει συνυπευθυνότητα και δεν απαιτείται οι υπηρεσίες του να παρακολουθούν και να απαιτούν την ομαλή και χρηστή διαχείριση και κατασκευή του δικτύου.


Οι όποιες παρατυπίες, παραλείψεις, βαρύνουν ναι μεν πρωτίστως τον φορέα ανάθεσης όσο και την κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά δεν είναι δυνατό, ένα έργο που υλοποιείται εντός της δημοτικής ευθύνης ενός Δήμου, να μην παρακολουθείται απο τις υπηρεσίες του και να μην ζητείται απο τους συναρμόδιους να κάνουν το αυτονόητο.

Η κατάληξη, ευτυχώς ήταν μόνο η ταλαιπωρία των πολιτών και κάποιες υλικές ζημιές.

Θα μπορούσαν να είναι χειρότερες οι συνέπειες της επιπολαιότητας τόσο του Δήμου Ξάνθης και των Υπηρεσιών του, όσο και της ΑΚΤΩΡ.

  • ΤΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ;

Η ΔΕΔΑ λοιπόν και ο ανάδοχος εργολάβος, πριν ξεκινήσουν την όποια εργασία στον κάθε Δήμο, παίρνουν τη γραπτή συναίνεση του Δημάρχου με μία σύμβαση, η οποία επι της ουσίας διασφαλίζει άδεια εγκατάστασης καταρχήν του δικτύου και κατα δεύτερο αναφέρεται στις ευθύνες της κάθε πλευράς αλλά και στις ποινικές ρήτρες που προβλέπονται σε περίπτωση αθέτησης των συμβατικών όρων.

Ολοι θυμούνται ότι η έναρξη εργασιών έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης έμαθε χθες την διαχειριστική ανεπάρκεια των στελεχών του στην Ξάνθη και δη του Δημάρχου που προέρχεται απο την παράταξή του!

Ο Δήμος Ξάνθης, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να παρακολουθεί το έργο και να παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει κακοτεχνίες και κατασκευαστικές παραλείψεις, που είτε βλάπτουν τη δημοτική περιουσία ή θέτουν σε κίνδυνο τους Δημότες.

Εν προκειμένω ο Δήμος Ξάνθης, ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αλλά και κάθε άλλο ελεγκτικό όργανο του Δήμου, ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, να απαιτήσουν απο την κατασκευάστρια εταιρεία ΑΚΤΩΡ και τους υπεργολάβους της, να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες στις διάφορες οδούς και να έχουν ασφαλτοστρώσει τις διανοίξεις, για να μην υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας διέλευσης και όχι μόνο των πολιτών, πεζή είτε με οχήματα.

Αυτό δεν έγινε και έτσι, παρ’ όλο που είχαν ειδοποιηθεί οι υπηρεσίες και η αρμόδια αντιδημαρχία πολιτικής προστασίας, οι διανοίξεις είχαν απλά μπαζωθεί, με αποτέλεσμα και λόγω της έντασης των βροχοπτώσεων το υλικό να υποχωρήσει και να δημιουργήσει ανυπολόγιστες ζημιές και ζήτημα ασφάλειας των πολιτών.

Και το ερώτημα που δημιουργείται είναι σαφές: ο κ. Δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχός του επι των τεχνικών έργων, δεν γνώριζαν τι υπέγραφαν και ποιες ήταν και είναι οι ευθύνες τους;

Εμείς, στο πλαίσιο της έρευνας που κάναμε για το ρεπορτάζ και την ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού, βρήκαμε σε ανάρτηση τη συγγραφή υποχρεώσεων του κατασκευαστή για τα χωματουργικά και την τοποθέτηση σωληνών:



  • PEWS-10-ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ
  • Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τα στοιχεία της δικογραφίας που θα στοιχειοθετήσει ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης, θα πρέπει να είναι διευρυμένα και να διερευνηθεί σε βάθος και εν συνόλω το πλαίσιο ευθυνών για τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του διημέρου των έντονων καιρικών φαινομένων στην Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια