GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Νέο κύμα αυξήσεων στα βιομηχανικά προϊόντα της Ευρωζώνης

Κατά 37,2% εκτοξεύτηκαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο στην ευρωζώνη, υποδεικνύοντας ως έναν βαθμό τις ανατιμήσεις σε μια σει...


Κατά 37,2% εκτοξεύτηκαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο στην ευρωζώνη, υποδεικνύοντας ως έναν βαθμό τις ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων που διαμορφώνουν το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Στην ΕΕ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 37% τον Απρίλιο.

Σε μηνιαία βάση η αύξηση διαμορφώθηκε σε 1,2% στην ευρωζώνη και σε 1,3% στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνη διαμορφώθηκε η αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ανήλθε σε 48,1% σε ετήσια βάση, το έκτο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών-μελών.

  • Ετήσια σύγκριση ανά κλάδο

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού στον κλάδο της ενέργειας σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 99,2%.

Ακόμα, αυξήθηκαν κατά 25,1% στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 11,2% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 8,5% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 7,2% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά.

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 15,6%.

Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού αυξήθηκαν κατά 97,2% στον ενεργειακό τομέα, κατά 25,4% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 12,0% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 9,1% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 7,5% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά.

Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 16,1%.

  • Στις χώρες-μέλη

Οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη, με τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις να καταγράφονται στη Δανία και στην Ιρλανδία (και οι δύο +62,3%), στη Ρουμανία (+60,4%) και στο Βέλγιο (+52,7%).

  • Μηνιαία σύγκριση ανά κλάδο

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη τον Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, αυξήθηκαν κατά 3,8% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 2,7% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 1,0% για τα κεφαλαιουχικά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 1,2 % στον ενεργειακό τομέα. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας χωρίς τον κλάδο την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού αυξήθηκαν κατά 3,9% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 2,8% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 1,0% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 1,1% στον κλάδο της ενέργειας. Οι τιμές χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Μηνιαία σύγκριση ανά χώρα-μέλος

Οι υψηλότερες μηνιαίες μειώσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-16,4%), στη Ρουμανία (-3,2%), στην Πορτογαλία (-2,2%) και στην Ιταλία (-0,3%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (+9,3%), στο Λουξεμβούργο (+6,0%) και στη Βουλγαρία (+4,1%).

Δεν υπάρχουν σχόλια