GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σπαράγγια και ροδάκινα στον Έβρο – Προβλήματα και προοπτικές για δυο δυναμικές καλλιέργειες

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες του Μαρτίου και ο πόλεμος Ρωσίας –Ουκρανίας, ζημίωσαν κατά 60% την παραγωγή σπαραγγιών στον Έβρο, σύμφωνα με το...


Οι άσχημες καιρικές συνθήκες του Μαρτίου και ο πόλεμος Ρωσίας –Ουκρανίας, ζημίωσαν κατά 60% την παραγωγή σπαραγγιών στον Έβρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θράκης Ανώνυμη Εταιρία «ΑΕΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ» Τυχερού-Δήμου Σουφλίου, Αθανάσιο Μαλτεπιώτη.

Οι ψυχρές θερμοκρασίες της εποχής, εδώ και 30 χρόνια είχαν να εμφανισθούν και οι συγκρατημένες αγορές λόγω πολέμου, είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί στο ¼ η χρονική διάρκεια συγκομιδής του προϊόντος .

Άλλες χρονιές αυτό διαρκούσε από 60 μέχρι 80 ημέρες, ενώ φέτος η συγκομιδή κράτησε μόνο 20 μέρες. Από τα 500 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος, συγκομίσθηκαν μόνο 200 τόνοι ενώ τα προηγούμενα έτη έφθαναν και ξεπερνούσαν τους 500 τόνους.

«Αυτή τη χρονιά οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ήταν συγκρατημένοι. Άκουγαν τις παροτρύνσεις των κυβερνήσεων όπως της Γερμανικής, που προέτρεπαν τους πολίτες να προμηθεύονται τα αναγκαία όπως αλεύρι, νερό, ζυμαρικά, τονίζει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Μαλτεπιώτης. Ο κόσμος φοβήθηκε και κρατούσε τα χρήματα του για μια ανάγκη. Φέτος είχαμε λιγοστή παραγωγή και λιγοστή ζήτηση από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που μας προτιμούν όπως η Γαλλία ,η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ελβετία κλπ.».

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο δηλώνει, για ένα προϊόν δυναμικό που δημιουργεί ένα μεγάλο κύκλο εργασιών γύρω του από εργαζόμενους, διακίνηση συναλλάγματος, υλικά συσκευασίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Μπορεί οι 200 τόνοι που παράχθηκαν να διοχετεύθηκαν, όμως με την χαμηλότερη τιμή, ίσα ίσα να καλυφθεί το κόστος καλλιέργειας τους. Ακόμη και οι Βούλγαροι εργάτες που ήρθαν φέτος μόνο για 20 μέρες θα το ξανασκεφτούν του χρόνου διότι θα είναι ασύμφορο γι’ αυτούς.»

Ήδη γίνονται συντονισμένες κινήσεις απ’ όλη την Ελλάδα ώστε να ανακουφισθούν οι καλλιεργητές σπαραγγιού της περιοχής, αφού η ΑΜΘ κατέχει το 70% της παραγωγής σε όλη τη χώρα.

Το θέμα προωθείται μέσω της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και με εμπλεκομένους φορείς Περιφέρεια Δήμο βουλευτές με τις παρεμβάσεις των οποίων στοχεύετέ η αποζημιώσων των παραγωγών με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Νέα δυναμική καλλιέργεια ροδάκινων από Λυκοφη μέχρι Κήπους

Εκτός από το σπαράγγι μια νέα δυναμική καλλιέργεια κατέκτησε τις προτιμήσεις των νέων αγροτών της περιοχής κάτι που τείνει να επεκταθεί ακόμη περισσότερο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαλτεπιώτης από το 2018 είχαν ξεκινήσει δειλά οι πρώτες καλλιέργειες ροδάκινου στη νότια περιοχή του Έβρου που τώρα αρχίζει να αποδίδει θεαματικά.

Σε μια έκταση 400 στρεμμάτων από την περιοχή της Λυκόφης μέχρι και τους Κήπους καλλιεργούνται νέα δένδρα συμπυρηνων ροδάκινων τα οποία διατίθενται στον μεγαλύτερο Συνεταιρισμό που έχει η χώρα μας στη Βέροια μετά από μια 15 ετη σύμβαση της «ΑΕΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ» και μια παραγωγή ετήσια που ξεπερνά τους 1000 τόνους. Στην αρχή η καλλιέργεια των επιτραπέζιων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και τώρα η στροφή στα συμπυρηνα που χρησιμοποιούνται για κομπόστα έχει εκτινάξει την ζήτηση.

  • Σύνταξη Μαρία Μανάκα
  • ΕΡΤ Ορεστιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια