GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επισκευάστε το ακίνητό σας και ξεχάστε την Εφορία για 4 χρόνια

Πώς θα γλιτώσετε φόρο εισοδήματος έως 1.600 ευρώ το χρόνο


Πώς θα γλιτώσετε φόρο εισοδήματος έως 1.600 ευρώ το χρόνο

   Θέλετε να ξεχάσετε την Εφορία και το φόρο εισοδήματος για τέσσερα χρόνια; Επισκευάστε ή ανακαινίστε το παλαιό σας σπίτι και νοικιάστε το. Με την έκπτωση φόρου 40% για τις επισκευές ή ανακαινίσεις ακινήτων όποιος επενδύσει για παράδειγμα 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση ενός ακινήτου έως το τέλος του 2022 με στόχο την ενοικίασή του, θα μπορεί να το ενοικιάσει ακόμη και προς 580 ευρώ τον μήνα χωρίς να πληρώνει φόρο εισοδήματος για μια ολόκληρη 4ετία. Έτσι, η επένδυση της επισκευής, ουσιαστικά μπορεί να «αποσβεστεί» ακόμη και μέσα σε ενάμιση χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ιδιοκτήτης να ζητήσει παραστατικά από τους τεχνίτες που θα αναλάβουν το έργο της ανακαίνισης και να τους πληρώσει μέσω τραπεζικού συστήματος.

  Το φορομπόνους εφαρμόζεται για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και 31 Δεκεμβρίου 2022 και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ. Έτσι, το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ.

  Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος έχει δαπανήσει 5.000 ευρώ μέσα στο 2021 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2023, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2024 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2025. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών.

Πώς δηλώνονται οι δαπάνες ανακαίνισης

Στους κωδικούς 627-628 του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2021 και αφορούν στη λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

Αν το ποσό της πίστωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος για το οικείο φορολογικό έτος είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που αναλογεί, το πλεονάζον ποσό δεν επιστρέφεται, δεν συμψηφίζεται με άλλη φορολογική υποχρέωση, δεν μεταφέρεται και δεν εκπίπτει σε επόμενο φορολογικό έτος ούτε μεταφέρεται προς έκπτωση στον άλλο σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Δεν απαιτείται να συμπληρώσετε το 1/4 της δαπάνης του προηγούμενου έτους, καθώς κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται αυτόματα η μείωση αυτή και θα εμφανίζεται στην πράξη προσδιορισμού φόρου.

Οι «επιλέξιμες δαπάνες» αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου, εφόσον:

πραγματοποιούνται από 1/1/2020 έως και 31/12/2022 σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται από επιχειρήσεις με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ή που διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην ημεδαπή και

δεν έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ.

Το ποσό της μείωσης του φόρου που δικαιούται ο φορολογούμενος υπολογίζεται επί ανώτατου συνολικού ορίου δαπάνης 16.000 ευρώ, για όλα τα έτη, ήτοι 2020, 2021 και 2022. Το ανώτατο ποσό μείωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 6.400 ευρώ, κατανεμημένο στο έτος που πραγματοποιείται η δαπάνη ή μέρος αυτής και στα τρία επόμενα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια