GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Από το Σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει αέριο στην Ουκρανία!

  Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται όσον αφορά τις γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο της νοτιοανατολικ...

 


Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται όσον αφορά τις γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και βορειότερα μέχρι την Ουκρανία, δημιουργούν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως εναλλακτικής πηγής ενεργειακής τροφοδοσίας.
Μάλιστα, η Ελλάδα δυνητικά μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ακόμη και για την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας, η οποία μετά τον πόλεμο θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, πέραν της Ρωσίας.

Καθοριστικής σημασίας σε αυτήν την κατεύθυνση είναι οι νέες ενεργειακές υποδομές που κατασκευάζονται ή έχουν δρομολογηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ουσιαστικά η δυνατότητα για την Ελλάδα να αναδειχθεί σε νέα πηγή τροφοδοσίας ανοίγεται μέσω του ενεργειακού κόμβου που δημιουργείται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης εκεί όπου πρόσφατα αποφασίστηκε η δημιουργία και δεύτερου τερματικού σταθμού FSRU, πέραν εκείνου που ήδη κατασκευάζεται και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023, με δυνατότητα εισαγωγής 5,5 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Η δημιουργία δεύτερου τερματικού θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα, στα 11 δις. κυβικά μέτρα με στόχο, το καθαρά εξαγωγικό αυτό terminal να επεκτείνει ακόμη πιο βόρεια τις εξαγωγές αερίου, φτάνοντας μέχρι την Ουκρανία.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών ο managing director της εταιρείας που αναπτύσσει το πρότζεκτ Gastrade Κ. Σιφναίος, σημειώνοντας ότι δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Ποια είναι τα δεδομένα ως προς τη ζήτηση στη Νότιο-ανατολική Ευρώπη; Σήμερα η προμήθεια ρωσικού αερίου στην περιοχή φτάνει τα 11 δις. κυβικά μέτρα. Ακόμη 6 δις. κυβικά μέτρα ζήτηση αναμένεται να δημιουργηθεί εξαιτίας της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, 3 δις. κυβικά μέτρα αναμένεται να δημιουργηθούν στην αγορά της Μολδαβίας ενώ 30 δις. κυβικά μέτρα είναι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Δηλαδή η συνολική αναμενόμενη ζήτηση φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 δις. κυβικά μέτρα, που δημιουργούν μια τεράστια δεξαμενή ζήτησης από την οποία μπορεί να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο ο νέος εξαγωγικός κόμβος που δημιουργείται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιφναίος, τα δύο τερματικά LNG στην Αλεξανδρούπολη προωθούν την περιφερειακή διείσδυση και τις εναλλακτικές επιλογές προμήθειας για όλη την περιοχή, ενισχύουν την ασφάλεια και ανεξαρτησία της προμήθειας και υποστηρίζουν την μετάβαση σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βεβαίως κομβικής σημασίας είναι και η ολοκλήρωση όλων των περιφερειακών διασυνδέσεων όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και ο περίφημος κάθετος διάδρομος που φτάνει μέχρι τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Άλλωστε η βασική ιδέα πίσω από την κατασκευή του δεύτερου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη είναι να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση που ήδη εκδηλώνεται για τη δυναμικότητα του πρώτου τερματικού. “Πρέπει να ανοίξουμε το διάδρομο για ακόμη πιο βόρεια, το Κίεβο είναι πιο κοντά στην Αλεξανδρούπολη από το Γκντάνσκ της Πολωνίας. Είναι σημαντικό να ανοίξει ο διάδρομος προς βορά και να μπορούμε σα χώρα να εφοδιάζουμε ακόμη και την Ουκρανία. Το πρότζεκτ θα μπορούσε να είναι έτοιμο και να τροφοδοτεί με LNG την Ουκρανία μέχρι το 2024” κατέληξε ο κ. Σιφναίος κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο success story με τη δημιουργία μιας ενεργειακής υποδομής με μεγάλη στρατηγική σημασία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια