GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΤΟΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ: Η φωτιά στα Πετρέλαια Καβάλας είναι αποκλειστική ευθύνη της Energean!

  Το βράδυ του Σαββάτου 9 Απρίλη ξέσπασε φωτιά μετά από έκρηξη σε δεξαμενή πετρελαιωμένων νερών στις χερσαίες εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Κ...

 


Το βράδυ του Σαββάτου 9 Απρίλη ξέσπασε φωτιά μετά από έκρηξη σε δεξαμενή πετρελαιωμένων νερών στις χερσαίες εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας. Ύστερα από πολύωρη επιχείρηση με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής η φωτιά έσβησε και δεν επεκτάθηκε, ενώ από τύχη δεν υπήρξαν και τραυματίες.
Η επέκταση της φωτιάς θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, που θα απειλούσε τις ζωές των -λιγοστών πλέον-εργαζόμενων, την ίδια την ύπαρξη των εγκαταστάσεων, αλλά και τη γύρω περιοχή.  

Ποιος είναι όμως υπεύθυνος για αυτές τις εξελίξεις; Ποιος έχει αφήσει τις εγκαταστάσεις να ρημάζουν από το Σεπτέμβρη, χωρίς να έχει βγει σταγόνα πετρέλαιο; Ποιος ευθύνεται για τις ιδιαίτερα ανασφαλείς συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτές συνεχίζουν να «λειτουργούν» με ελάχιστο προσωπικό, το οποίο ούτως ή άλλως εκτελεί «εργασίες συντήρησης και καθαρισμού» πολλούς μήνες τώρα; Ποιος φταίει για το γεγονός ότι από το Γενάρη το σύστημα ασφαλείας των πυρσών έχει σταματήσει τη λειτουργία του, διοχετεύοντας άκαυστα στην ατμόσφαιρα διάφορα επιβλαβή απαέρια; Ποιος ευθύνεται τελικά για τις απολύσεις 187 εργαζόμενων που δίνανε καθημερινά το μόχθο τους για να αυγατίζουν τα κέρδη κάποιων λίγων που τζογάρουν στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ;  

Υπεύθυνη για τη φωτιά είναι η ίδια η εταιρία της Energean, που διαχειρίζεται τις κρατικές εγκαταστάσεις, χερσαίες και θαλάσσιες των Πετρελαίων Καβάλας. 

Αυτή είναι που έχει αφήσει χωρίς δουλειά 187 εργαζόμενους, τους οποίους μάλιστα έχει μηνύσει κιόλας. Και αυτό επειδή οι εργαζόμενοι μέσα από το σωματείο τους αποφάσισαν συλλογικά και οργανωμένα να παλέψουν ενάντια στα σχέδια της εταιρίας να τους μετατρέψει σε «εργαλεία», τα οποία θα χρησιμοποιεί αν, όποτε και όπως τα θέλει. 

Αποφάσισαν από την αρχή της χρονιάς να κάνουν επίσχεση εργασίας, με συμμετοχή της τάξης του 95%. Αυτή τους η επιλογή, την οποία αταλάντευτα υποστηρίζουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις πολλούς μήνες τώρα, αποτέλεσε για την Energean αιτία πολέμου εναντίον των εργαζομένων.  

Φυσικά η Energean έχει τις πλάτες της κυβέρνησης και όλου του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. 

Έχει τις πλάτες των αστικών ΜΜΕ, που αποκρύπτουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων -όταν δεν τις συκοφαντούν-. Έχει τις πλάτες της αστικής δικαιοσύνης, που μέσω της βιομηχανίας μηνύσεων απέναντι στους αγωνιστές εργαζόμενους τους κρατά σε ομηρία, χωρίς καν να μπορούν να πάρουν την πενιχρή επιδότηση ανεργίας.  

Έχει τις πλάτες της αστυνομίας, που προχώρησε το Δεκέμβρη σε μια πρωτοφανή κατασταλτική επιχείρηση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, με πάνω από 400 ένστολους. Τότε από τύχη πάλι δεν είχαν γίνει παρανάλωμα πυρός, μιας και είχαν ρίξει χειροβομδίδα κρότου λάμψης μέσα στις εγκαταστάσεις, καίγοντας μετασχηματιστή ηλεκτροδότησης.  

Οι εξελίξεις με την έκρηξη και την πυρκαγιά του Σαββάτου, πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για ακόμα μεγαλύτερη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας. Κάθε σωματείο και σύλλογος, κάθε εργαζόμενος και νεολαίος που βλέπει την αντεργατική πορεία των εξελίξεων, πρέπει να πάρει θέση. Στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», στο πλάι των αγωνιζόμενων εργατών στα Πετρέλαια Καβάλας, απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Για να μπορέσει να νικήσει αυτός ο πολύμηνος αγώνας, που θα δώσει πνοή σε όλη την εργατική τάξη της χώρας. 

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια