GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εορτασμός Μάχης των Οχυρών

  Εορτάσαμε  και φέτος απ’ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, την 81η επέτειο της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου 1941). Απεδόθησαν...

 


Εορτάσαμε  και φέτος απ’ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, την 81η επέτειο της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου 1941). Απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Έχουμε την τιμή, στην περιοχή μας,  στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να ευρίσκεται ένα τμήμα των οχυρών, αντίκρυ στο πομακοχώρι Εχίνος, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι (8 απ’ αυτούς κάηκαν ζωντανοί) 34 ήρωες (30 χριστιανοί και 4 μουσουλμάνοι). Τιμή που μας υποχρεώνει σαν απογόνους αυτών των ηρώων, που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην τους ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ και να τους αποδίδουμε, σαν ελάχιστο φόρο στη μνήμη τους, τις οφειλόμενες τιμές.

Κυριακή Ε’ Νηστειών, 10/4/2022. Ο Άγιος Γεώργιος, στον Εχίνο, φοράει τα καλά του. Η εκκλησία στολισμένη καλεί και πάλι, μετά τη διακοπή λόγω της πανδημίας, κτυπώντας την καμπάνας της, τους πιστούς να εορτάσουν την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι Ήρωες πρόγονοι μας απέναντι στον κατακτητή, υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας.

Στην θεία λειτουργία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ιερούργησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από το διάκονο του Νεκτάριο και τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο Σπάρταλη Γεώργιο. Οι ιεροψάλτες από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, κ. κ. Χατζόπουλος Χρήστος και Τσασμέας Κυριάκος, βοήθησαν στην Θεία Λειτουργία.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο νέο Μνημείο Ηρώων Πεσόντων υπέρ Πατρίδος.

Στην τελετή συμμετείχαν, πολυμελής αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής  τον Υποδιοικητή του Σώματος , Υποστράτηγο Τριάντη Γεώργιο και τους Ταξιάρχους Διοικητές των Σχηματισμών της περιοχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο Δήμαρχος Ξάνθης και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Εχίνου, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ξάνθης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ξάνθης, και πιστοί που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, τους.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, η συμμετοχή και φέτος των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, κατοίκων τους περιοχής που τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό. Ευχάριστη  έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών του Γυμνασίου και του Δημοτικού σχολείου Εχίνου με επικεφαλής τους Διευθυντές τους.


Ηχηρή, αδικαιολόγητη έως και «προκλητική» μπορεί να χαρακτηρισθεί η απουσία, όλων των Βουλευτών της Περιφέρειας μας και του Δημάρχου Μύκης στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ανήκει ο Εχίνος.

Εκεί στο Ηρώον, τελέστηκε διαδοχικά, επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονα για τους ηρωικώς πεσόντες  Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, κ. κ. Χεμσερή Νεζντέν, για τους ήρωες πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας. Πραγματοποιήθηκε  προσκλητήριο πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών.


Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τους Αρχές του τόπου. Τηρήθηκε τους λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός τους Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός τους ημέρας από τον Υποδιοικητή της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ Συνταγματάρχη (ΠΖ) Παπαστάμου Κων/νο, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους το χρονικό τους 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση τους μάχης.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού, μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στην αίθουσα του Μαθητικού Κέντρου Εχίνου.

Ο εορτασμός, ήταν λαμπρός και άρτια οργανωμένος. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολυπληθής. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες, ενωμένοι και χωρίς τίποτα να τους χωρίζει, κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, προσευχήθηκαν ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων  ηρώων και απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική περιοχή.

Αξίζουν συγχαρητήρια τους διοργανωτές. Συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλους τους Φορείς, αλλά και τους απλούς κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  και προσήλθαν αυτοβούλως χάριν  του Ηθικού Χρέους και τους Πατριωτικής τους συνείδησης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους, για να αποτίσουν εμπράκτως και χωρίς σκοπιμότητες, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες «Υπέρ Πατρίδος» Ήρωες.

Κατά τη διάρκεια τους τελετής, ήταν διάχυτη η συγκίνηση του κόσμου, διέκρινα πολλούς να δακρύζουν. ΟΧΙ αγαπητοί μου συμπατριώτες. Στους Ήρωες δεν αξίζουν δάκρυα. Αξίζει να τους θυμόμαστε καθημερινά με υπερηφάνεια και να τους τιμούμε με την παρουσία μας τις ημέρες εορτασμού του ηρωισμού τους.

Αιωνία τους η μνήμη!! Αθάνατοι !!

Και του χρόνου.

Για την ΕΑΑΣ Παράρτημα Ξάνθης

  • Αργύριος Ανδριώτης
  • Ταξίαρχος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια