GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Οχυρό της Δημοκρατίας πάλι η Δικαιοσύνη! -Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το ΣτΕ, οι «ντροπιαστικές» ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου!

  Διώξτον Κυριάκο! Νομιμοποίησε την αδιαφάνεια και την διαπλοκή, γέμισε ΛΑΜΟΓΙΑ με τις εκατοντάδες «σκοτεινές απευθείας αναθέσεις» χιλιάδων ...

 


Διώξτον Κυριάκο! Νομιμοποίησε την αδιαφάνεια και την διαπλοκή, γέμισε ΛΑΜΟΓΙΑ με τις εκατοντάδες «σκοτεινές απευθείας αναθέσεις» χιλιάδων ευρώ, την Αυτοδιοίκηση! Είναι μόνο δηλώσεις και λεζάντες. Όλη η απόφαση

-Καλέσαμε τον Θεοδωρικάκο να ‘ρθεί στη Ξάνθη και να «παρέμβει» στο "ΚΡΑΤΟΣ" του Δροσερού όπου δεν τολμάνε να πάνε ούτε οι αστυνομικοί! Κι αυτός κράτησε στη θέση του αστυνομικού διευθυντή, τον… Πασχάλη Γιώρη!

Όπως το έχω τονίσει πολλές φορές και μέσα στα δικαστήρια!

ΟΧΥΡΟ της Δημοκρατίας (το μοναδικό ίσως σε μια εποχή που δυστυχώς ελάχιστες αξίες ...), έχουνε μείνει και οι περισσότεροι θέλουν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι, είτε για να…»βολευτούν’ με υψηλή αντιμισθία, είτε για να πλουτίσουν, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ  για μια ακόμη φορά η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!

Ευτυχώς!

Και πάμε στην –σημαντικότερη είδηση από τον Αύγουστο 2019 που ήρθε το «μαύρο» σκοτάδι για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗ στη χώρα μας!!!

Αντισυνταγματικοί λοιπόν κρίθηκαν από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι «νόμοι Θεοδωρικάκου» οι οποίοι θα έφερναν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των δήμων.

Και στην ουσία νομιμοποίησαν την διαπλοκή και την αδιαφάνεια στη χώρα της  Αυτοδιοίκησης!!! 

(σ.σ. Ο χειρότερος Υπουργός στην ιστορία της χώρας, που από την ΚΝΕ, τον Σημίτη και τον Καλογρίτσα βρέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και δεν πρόκειται κανείς Έλληνας να «ξεχάσει» τα έργα τπ7θ....)

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Στέργιου Ζιαμπάκα για την Εφ. Συν, οι αλλαγές που προώθησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών –γι΄ αυτό και ο χαρακτηρισμός «νόμοι Θεοδωρικάκου», κατά την άποψη του «Μ», είναι «ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟΙ Νόμοι Θεοδωρικάκου»- - προέβλεπαν μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και συγκρότηση των επιτροπών αυτών με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων.

ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ!

Οι επίμαχες διατάξεις (των νόμων 4623/2019 και 4625/2019) «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού», έκρινε κατά πλειοψηφία το Γ’ Τμήμα.

Η απόφασή του αποτελεί «πλήγμα» για τον «πυρήνα» του δόγματος της κυβερνητικής πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα όμως να χάσει στην ουσία η Κυβέρνηση κι αυτούς που δεν εκλέχτηκαν Δήμαρχοι με ποσοστά μάλιστα πολλές φορές ακόμη και του 48-49.

Όπως λοιπόν θυμόμαστε όλοι μας, με  τους πρώτους νόμους που πέρασε η κυβέρνηση ΝΔ το καλοκαίρι του 2019 με Υπουργό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, «γνωστό» μέχρι τότε και για τις «δημοσκοπήσεις» αλλά και το παρελθόν του, ένα σύνολο αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων μεταφέρθηκε κυρίως στις Οικονομικές Επιτροπές (και κατά δεύτερον στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής). Περαιτέρω, με τις κυβερνητικές διατάξεις οι δημοτικές αρχές απέκτησαν ισχυρή πλειοψηφία (60%) στις επιτροπές, ακόμα και αν αποτελούσαν μειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών του Μαΐου του 2019 με την απλή αναλογική των δύο γύρων (αυτό συνέβη σε 231 από τους 332 δήμους της χώρας).

Οι εν λόγω διατάξεις ψηφίστηκαν πριν αναλάβουν καθήκοντα οι νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές και εφαρμόστηκαν από την αρχή της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας, την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Προωθήθηκαν υπό την επίκληση της (υποτιθέμενης…), ανάγκης «κυβερνησιμότητας» των δήμων έναντι του «χάους» που κατά το κυβερνητικό αφήγημα προκαλούσε ο «Κλεισθένης».

Το αποτέλεσμα όμως ήταν ακόμα και αποφάσεις με σημαντικό οικονομικό βάρος να μεταφέρονται από τα κορυφαία πολιτικά όργανα των δήμων και τα ανοιχτά στους πολίτες δημοτικά συμβούλια στις -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- «κλειστές» και αποστειρωμένες από δημότες Οικονομικές Επιτροπές.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣΚΑΙ ΑΠΟ ΓΑΛΑΖΙΟΥΝ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Έχοντας λοιπόν ισχυρή πλειοψηφία, οι δημοτικές αρχές, έστω και αν κάποιοι Δήμαρχος όπως ο Τσέπελης της Ξάνθης στην πρακτικότητα δεν είχαν εκλογική δύναμη πάνω από το 17% κι αυτό χάρις στους διάφορους μηχανισμούς, απέκτησαν δυνατότητα να περνούν κάθε εισήγησή τους αλλά και…σωρεία δεκάδων απευθείας αναθέσεων (!) με αποτέλεσμα να χάσει ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ και το ίδιο το κράτος!!!

Αφού σε κάποια φάση, ανέβηκαν και τα όρια των απευθείας αναθέσεων, η τεράστια πλειοψηφία των οποίων –και ήδη υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες- δόθηκαν «σε κολλητούς»,  ενώ η αντιπολίτευση περιορίστηκε σε ρόλο… παρατηρητή.!!!

Μάλιστα έντονη κριτική στις παραπάνω διατάξεις έχει ασκηθεί ακόμα και από δημάρχους προσκείμενους στη Ν.Δ αλλά και πρώην γαλάζιους δημάρχους με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά!!!!

 Εξετάζοντας σχετική προσφυγή, το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ δέχθηκε ότι οι επίμαχες διατάξεις ουσιαστικά άλλαξαν τους όρους του «εκλογικού παιχνιδιού» κατά παράβαση του Συντάγματος.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑ!!!

Η πλειοψηφία λοιπόν του Τμήματος έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις τόσο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων όσο και για τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών, καθώς επίσης και για τον τρόπο συγκρότησης των διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων των δήμων (Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αρδευσης κ.λπ.).

Η υπόθεση πλέον παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Αλλά δεν αποκλείεται μετά την ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ να ξεσηκωθούν πλέον δεκάδες πρώην ή υποψήφιοι Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα!!!

Στην ουσία δηλαδή, τώρα ξεκινάει η μεγάλη ιστορία και ΜΠΡΑΒΟ φυσικά στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και το ΣτΕ!!!

Η Δικαιοσύνη, ήταν και παραμένει το ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΥΡΟ της Δημοκρατίας. Τελεία και παύλα!!

Κι όπως έχουμε πει και πολλές φορές…Κάποτε τελειώνουν οι πανδημίες, αλλά τελειώνουν και οι ΑΣΥΛΙΕΣ!!!

(σ.σ. Το ‘χω γράψει κι άλλες φορές απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόεδρε ΔΙΩΞΕ τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Μόνο κακό προκάλεσε και στη χώρα και στην παράταξη και στη Δημοκρατία!!! Επιτέλους τέλος, όπως έπραξες ήδη με τον Κυβερνητικό ανασχηματισμό της 31/8/2021)

Ολόκληρη η περίληψη της απόφασης του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ έχει ως εξής:

  • ΣτΕ Γ´ 760/2022
  • Πρόεδρος: Δ. Σκαλτσούνης, Αντιπρόεδρος ΣτΕ
  • Εισηγητής: Α. Χρυσικόπουλος, Πάρεδρος ΣτΕ

Αντισυντ/κή η μεταβολή του τρόπου συγκρότησης δημοτικών επιτροπών και Δ.Σ. δημοτικών ν.π. αμέσως μετά τις εκλογές της 26.5.-2.6.2019 με τους ν. 4623, 4625, 4635/2019 (εν μέρει συγκλίνουσα γνώμη, αντίθ. μειοψ.). Παραπομπή στην Ολομέλεια.

Με τις διατάξεις των άρθρων 2 (παρ. 1) και 6 (παρ. 1, 2, 4) του ν. 4623/2019 και 10 παρ. 6 περίπτ. α΄ του ν. 4625/2019, καθώς και του άρθρου 177 παρ. 3 του ν. 4635/2019 θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής, καθώς και των Δ.Σ. δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου. 

● Με την ανωτέρω παραπεμπτική στην Ολομέλεια απόφαση έγινε δεκτό, κατά πλειοψηφία, ότι οι εν λόγω διατάξεις, κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26.5.2019 και της 2.6.2019 δημοτική περίοδο (1.9.2019 – 31.12.2023), παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 1 (παρ. 1 και 2), 4 (παρ. 1), 5 (παρ. 1), 51 (παρ. 3), 52 και 102 (παρ. 2) του Συντάγματος, δεδομένου ότι τόσον οι εκλογείς όσο και οι εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι είχαν συνεκτιμήσει, για τη διαμόρφωση της εκλογικής τους βούλησης, τις ισχύουσες κατά τον χρόνο των εκλογών αυτών ρυθμίσεις του ν. 4555/2018 (άρθρα 76 και 91), με τις οποίες προβλεπόταν η συγκρότηση των προαναφερόμενων συλλογικών οργάνων χωρίς αντίστοιχη ρύθμιση περί πλειοψηφίας της παράταξης του δημάρχου. 

● Κατά την, εν μέρει συγκλίνουσα προς την πλειοψηφία και εν μέρει αποκλίνουσα από αυτήν, γνώμη, με τις προεκτεθείσες διατάξεις, καθ’ ό μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις διενεργηθείσες εκλογές της 26.5.2019 και της 2.6.2019, ο νομοθέτης παρενέβη στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού επιφέροντας δύο βασικές και αλληλένδετες μεταξύ τους αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα: αφενός μετέβαλε τον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί σε αυτές η πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου· αφετέρου προέβη σε αθρόα μεταφορά ιδίως στην οικονομική επιτροπή αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου, οι οποίες μέχρι τότε ανήκαν στο άμεσα εκλεγόμενο συλλογικό όργανο διοίκησης των δήμων, το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 65 παρ. 1 του ν. 3852/2010, έχει το γενικό τεκμήριο αρμοδιότητας για τα θέματα που αφορούν τον δήμο. 

Σε αυτό δε το συλλογικό όργανο η παράταξη του δημάρχου ενδέχεται να μην έχει την πλειοψηφία, λόγω της συγκρότησής του με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής, φαινόμενο που ανέκυψε κατά τις εκλογές της 26.5.2019 και της 2.6.2019 σε 231 από τους 332 δήμους της Χώρας. Συνεπώς, ο νομοθέτης απέβλεψε στη μεταφορά ορισμένων εκ των εξ ορισμού σημαντικών αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου σε άλλα έμμεσα συλλογικά όργανα του δήμου, με παράλληλη μεταβολή του τρόπου συγκρότησης των τελευταίων, προκειμένου να εξασφαλίσει σε αυτά την πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ρυθμίσεις αυτές συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο, έχουν κοινή στόχευση και επεμβαίνουν τόσο στη συγκρότηση των έμμεσων αυτών συλλογικών οργάνων του δήμου όσο και στη λειτουργία, υπό τη συγκρότηση αυτή, των ανωτέρω οργάνων κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτά νέων, σημαντικού χαρακτήρα, αρμοδιοτήτων. 

Με την επέμβαση ωστόσο αυτή, η οποία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο είχαν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, μεταβλήθηκε εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α.· και τούτο, διότι η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και που αφορούν ζητήματα που κατ’ εξοχήν συνάπτονται με την κατοχυρούμενη στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοίκησης του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας. Εξ άλλου, κατά τον χρόνο ψήφισης των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής του ν. 4555/2018, ώστε να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος η κατά τα ανωτέρω τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων.

 Για τους λόγους αυτούς, οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις, καθ’ ό μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές της 26.5.2019 και της 2.6.2019, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 (παρ. 1), 52 και 102 (παρ. 2) του Συντάγματος και, συνεπώς, εφόσον, κατά τη βούληση του νομοθέτη, συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αυτοτελώς, πρέπει να παραμερισθούν στο σύνολό τους ως αντισυνταγματικές και να εφαρμοσθούν κατά τη συγκρότηση των εν λόγω δημοτικών επιτροπών οι προϋφιστάμενες αυτών διατάξεις. 

Αντιθέτως, κατά την ίδια γνώμη, δεν αντίκεινται στις ανωτέρω συνταγματικές διατάξεις οι ρυθμίσεις που αφορούν την ανάδειξη των μελών των Δ.Σ. δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), καθόσον οι εν λόγω οργανωτικές μεταβολές δεν συνδυάζονται και με μεταφορά αρμοδιοτήτων από άμεσα όργανα διοίκησης του δήμου προς τα αντίστοιχα συλλογικά όργανα των νομικών αυτών προσώπων. 

● Κατά τη γνώμη της μειοψηφίας, δεν συντρέχει παραβίαση των ανωτέρω αρχών και δικαιωμάτων, δεδομένου ότι ο ν. 4555/2018 δεν προέβλεπε την άμεση ανάδειξη των μελών της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής και των διοικητικών συμβουλίων των εν λόγω δημοτικών νομικών προσώπων από το εκλογικό σώμα, αλλά τον ορισμό τους έμμεσα από το δημοτικό συμβούλιο. 

Εξ άλλου, κατά την ίδια γνώμη, όσον αφορά ειδικότερα την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής, τυχόν αντισυνταγματικότητα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων σε αυτές από το δημοτικό συμβούλιο με τον ν. 4623/2019 δεν επηρεάζει, πάντως, τη συνταγματικότητα των επίδικων περί συγκρότησής τους διατάξεων, αλλά αφορά τη νομιμότητα των αντίστοιχων αποφάσεων των εν λόγω επιτροπών στο πλαίσιο της άσκησης των ανωτέρω μεταβιβασθεισών αρμοδιοτήτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια