GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εκπνέει η 60ετής συμφωνία με Βουλγαρία για την παροχή νερού άρδευσης- αναγκαιότητα νέας συμφωνίας

  Για δύο ακόμα αρδευτικές περιόδους θα είναι σε ισχύ η συμφωνία του 1964 μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, σχετικά με την ετήσια παροχή 186 εκ...

 


Για δύο ακόμα αρδευτικές περιόδους θα είναι σε ισχύ η συμφωνία του 1964 μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, σχετικά με την ετήσια παροχή 186 εκ. κυβικών μέτρων νερού, που διοχετεύονται για ανάγκες άρδευσης στον νομό Έβρου, μέσω των βουλγαρικών φραγμάτων του ποταμού Άρδα.

«Πρόκειται για μία διακρατική συμφωνία εξηνταετούς διάρκειας, που λήγει το 2024, οπότε η βουλγαρική πλευρά δεν θα έχει πλέον την υποχρέωση να παρέχει τις ποσότητες αυτές», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διευθυντής του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, Ορέστης Βουρνέλης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο.

Ο κ. Βουρνέλης εξήγησε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας που εκπνέει σε δύο χρόνια, την άνοιξη κάθε έτους πραγματοποιείται συνάντηση της μικτής ελληνοβουλγαρικής ομάδας εργασίας, μέλος της οποίας είναι και ο ίδιος τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ρυθμιστούν τα επιμέρους θέματα της διαμοίρασης των ποσοτήτων και των ροών ανά περίοδο μέσα στο έτος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες νερού «ποτίζουν» άμεσα 220.000 χιλιάδες στρέμματα του βορείου Έβρου και έμμεσα άλλες 80.000-100.000 στρέμματα της περιοχής αλλά και 200.000 στρέμματα που άμεσα ή έμμεσα αρδεύονται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νομού.

«Το θέμα είναι σημαντικό και περιβαλλοντικά, αφού σημαντικό μέρος των νερών αυτών φτάνουν και στο Δέλτα του Έβρου», πρόσθεσε ο κ. Βουρνέλης, επισημαίνοντας ότι συνολικά ο υδροφόρος ορίζοντας του νομού εμπλουτίζεται από τις συγκεκριμένες ποσότητες υδάτων. Ο ΓΟΕΒ Ορεστιάδας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για το συγκεκριμένο θέμα, με έγγραφα που απέστειλε το 2015, το 2018 και το 2021, «σε μία προσπάθεια να κρατηθεί το ζήτημα “ψηλά” και να υπάρξει μέριμνα για την έγκαιρη επίλυσή του», ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για διακρατική συμφωνία, στην οποία έχουν εμπλοκή και τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, και οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν σε κεντρικό επίπεδο.

«Ο χρόνος τελειώνει, έμειναν μόνον δύο αρδευτικές περίοδοι, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία ροή ενεργειών ώστε να φτάσουμε σε μία νέα συμφωνία», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Βουρνέλης.

  • ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΜΟΥΡΙΔΟΥ
  • ΕΡΤ Ορεστιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια