GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κομοτηνή: Άνδρας με παροδική αμνησία λόγω covid

  Μία ιδιαίτερη περίπτωση επανεμφάνισης προβλήματος υγείας σε ασθενή που είχε νοσήσει από τον κορωνοϊό αλλά είχε αναρρώσει, απασχόλησε το ια...

 


Μία ιδιαίτερη περίπτωση επανεμφάνισης προβλήματος υγείας σε ασθενή που είχε νοσήσει από τον κορωνοϊό αλλά είχε αναρρώσει, απασχόλησε το ιατρικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για έναν άνδρα από την Κομοτηνή ηλικίας περίπου 40 ετών που νοσηλεύτηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης με παροδική αμνησία, με τους γιατρούς να διαπιστώνουν ότι πρόκειται για παρενέργεια του κορωνοϊού.

Εμφάνισε συμπτώματα απώλειας μνήμης

Ο άνδρας από την Κομοτηνή είχε νοσήσει προ μηνός με κορωνοϊό και είχε αναρρώσει. Από τον ιό είχαν προσβληθεί και άλλα μέλη της οικογένειας του και ανάρρωσαν. Ο άνδρας επέστρεψε στην καθημερινότητά του και στα εργασιακά του καθήκοντα. Εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα απώλειας μνήμης όταν ξέχασε το είδος της εργασίας με την οποία απασχολούνταν εκείνη τη στιγμή, χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί σε απλές ερωτήσεις που του έκανε συνάδελφος του όταν διαπίστωσε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο συνάδελφός του ήταν εκείνος που ειδοποίησε την οικογένειά του, που απευθύνθηκε άμεσα σε γιατρό. Η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.

Το ιατρικό προσωπικό ασχολήθηκε επισταμένα με την περίπτωση του άνδρα, που παρουσίαζε συμπτώματα παροδικής αμνησίας ξεχνώντας κατά διαστήματα στοιχεία της ταυτότητάς τους, μέλη της οικογένειάς τους και άλλα προσωπικά του δεδομένα. Από την ιατρική παρακολούθηση και την νοσηλεία του, που διήρκησε τουλάχιστον μία εβδομάδα, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η παροδική αμνησία προκλήθηκε σε συνέχεια της νόσησης του με covid. Πλέον ο άνδρας από την Κομοτηνή χάρη στη φροντίδα των ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έχει αναρρώσει και έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Επιστημονική έρευνα για τη συσχέτιση Covid-19 και αμνησίας, όπως και άλλων προβλημάτων υγείας

Με αφορμή την παραπάνω ιδιαίτερη, για τα τοπικά δεδομένα τουλάχιστον, περίπτωση αναζητήσαμε ιατρικά δεδομένα σχετικά με την συσχέτιση της αμνησίας και του κορωνοϊού. Σε δημοσίευμα βρετανικού περιοδικού που αναδημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2021 από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαβάσαμε ότι σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα, ένας στους 7 που αρρωσταίνει εμφανίζει αργότερα τουλάχιστον ένα νέο πρόβλημα υγείας με την μελέτη να συνδέει τον Covid-19 με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, αρρυθμίες, αμνησία, διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά και στο ήπαρ, αγχώδη διαταραχή. Η αμνησία περιλαμβάνεται ανάμεσα στα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει κάποιος ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή του από covid, όπως συνέβη στην περίπτωση του άνδρα από την Κομοτηνή.

Στην έρευνα διαβάζουμε ότι το 14% των ενηλίκων -ο ένας στους επτά- που μολύνεται από τον κορωνοϊό, εμφανίζει μετά την οξεία φάση της λοίμωξης Covid-19 τουλάχιστον ένα νέο πρόβλημα υγείας που δεν είχε στο παρελθόν και το οποίο πλέον απαιτεί ιατρική παρακολούθηση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 267.000 άτομα 18 έως 65 ετών που διαγνώστηκαν με Covid-19 εντός του 2020. Ως λήξη της οξείας φάσης της νόσου θεωρήθηκαν οι τρεις εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Τέσσερις μήνες μετά την οξεία φάση της Covid-19, αρκετοί άνθρωποι εμφάνιζαν διάφορα προβλήματα που δεν είχαν προηγουμένως, όπως χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, αμνησία, διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά και στο ήπαρ, αγχώδη διαταραχή, κόπωση κ.α. Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, το αν υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα και το αν χρειάστηκε κάποιος να νοσηλευθεί για Covid-19.

Ακόμη όμως και οι νεότεροι σε ηλικία (κάτω των 50 ετών), όσοι πέρασαν τη νόσο Covid-19 στο σπίτι τους και όχι στο νοσοκομείο, καθώς και όσοι πριν τον κορωνοϊό ήταν γενικά υγιείς, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα -έως και έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19- να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν προϋπήρχε.

Καθώς, η πανδημία συνεχίζεται παγκοσμίως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων με διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας μετά από Covid-19. Όπως ανέφεραν είναι ακόμη πρόωρο να προβλέψει κανείς πόσο πολύ μπορεί να κρατήσουν οι μακροχρόνιες «συνέπειες» του κορωνοϊού.

Πηγή:xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια