GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κρίση στην Ουκρανία: Δεκαήμερα στρατιωτικά γυμνάσια-Φόβοι για σύρραξη

    Δεκαήμερα κοινή στρατιωτική άσκηση ξεκινούν Ρωσία και Λευκορωσία, ενισχύοντας τους φόβους για μια επερχόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

  


Δεκαήμερα κοινή στρατιωτική άσκηση ξεκινούν Ρωσία και Λευκορωσία, ενισχύοντας τους φόβους για μια επερχόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι ασκήσεις διεξάγονται με στόχο να προετοιμαστούμε να σταματήσουμε και να απωθήσουμε μια εξωτερική επίθεση στο πλαίσιο μιας αμυντικής επιχείρησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Τα γυμνάσια διεξάγονται σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και «διάφορες τοποθεσίες», στη Λευκορωσία, κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών δεν έχουν διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών και του εξοπλισμού που μετέχουν στις ασκήσεις αυτές, αλλά σύμφωνα με τους Δυτικούς έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία 30.000 Ρώσοι στρατιωτικοί.

Τα γυμνάσια αυτά θεωρούνται από το Κίεβο και τη Δύση ως μέσο πίεσης της Μόσχας, η οποία έχει συγκεντρώσει από τον Νοέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε πως η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία τις τελευταίες 24 ώρες.

«Καθημερινά (σ.σ. ο Βλαντιμίρ Πούτιν) ενισχύει στις επιλογές του, καθημερινά ενισχύει τις δυνατότητές του», δήλωσε σε δημοσιογράφουςο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι .

Αντίποινα από την Ουκρανία

Σε κινητοποίηση των ουκρανικών στρατευμάτων προέβη και το Κίεβο, κάνοντας τις δικές του στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεκσίι Ρέζνικοφ, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας του θα διεξαχθούν από σήμερα (10/2) ως τις 20 Φεβρουαρίου και ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν γυμνάσια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και NLAW που παρείχαν ξένοι εταίροι.

Η Ουκρανία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού και των όπλων που μετέχουν στις ασκήσεις της.

Οι διπλωματικές διεργασίες

Την ίδια στιγμή, η Βρετανία διέταξε 1.000 στρατιώτες να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής, προκειμένου να παρέχουν υποστήριξη στην περίπτωση ξεσπάσματος μιας ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας.

Μάλιστα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία, προκειμένου να επισημάνει την ανάγκη της προσήλωσης στο πλαίσιο αρχών του ΝΑΤΟ και να συζητήσει τρόπους με τους οποίους η Βρετανία, μπορεί να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη, ενώ η Ρωσία συγκεντρώνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σταθερό στη δέσμευσή του για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ως μία συμμαχία πρέπει να τραβήξουμε γραμμές στο χιόνι και να είμαστε ξεκάθαροι ότι υπάρχουν αρχές επί τη βάσει των οποίων δεν θα συμβιβαστούμε», τόνισε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην αποστολή 350 στρατιωτών στην Πολωνία, μετά την αποστολή 100 στρατιωτών την προηγούμενη χρονιά, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, στα σύνορα της με την Λευκορωσία.

Το γραφείο του Τζόνσον επανέλαβε χθες ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, είναι πιθανό να προκαλέσει την αναγκαστική και μαζική απομάκρυνση ανθρώπων από τις εστίες τους προς τα ευρωπαϊκά σύνορα, επηρεάζοντας χώρες, όπως, η Πολωνία και η Λιθουανία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε με τον Εμανουέλ Μακρόν για τις πρόσφατες επαφές που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Συζήτησαν επίσης για τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε διάφορες ασκήσεις στη στεριά και στη θάλασσα τον περασμένο μήνα, αρνούμενη μετ΄επιτάσεως ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια