GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ουκρανική κρίση: Η Ολλανδία αυξάνει τους στρατιώτες στη Λιθουανία-Στέλνει μαχητικά η Ισπανία στη Βουλγαρία

  Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται στην ανατολική Ευρώπη, κι ενώ η ένταση της Μόσχας με το Κίεβο συνεχίζεται. Η Δύση φαίνεται να ενισχύει τι...

 


Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται στην ανατολική Ευρώπη, κι ενώ η ένταση της Μόσχας με το Κίεβο συνεχίζεται. Η Δύση φαίνεται να ενισχύει τις δυνάμεις της, την ώρα που η Μόσχα εντείνει τις προσπάθειες για συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων.

Η Ολλανδία αποφάσισε να αυξήσει τους στρατιώτες της σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία από 270 σε 350 ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Καΐσα Ολόνγκρεν.

Τα ολλανδικά στρατεύματα στη χώρα αποτελούν μέρος διεθνούς ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ, που αναπτύχθηκε το 2017 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην Enhanced Forward Presence και θα αυξήσουμε το μέγεθος της στρατιωτικής συνεισφοράς μας από 270 σε 350 μέλη στρατιωτικού προσωπικού», δήλωσε η Ολόνγκρεν σε ομιλία της σε στρατιώτες στη στρατιωτική βάση Rukia στη Λιθουανία.

Η Λιθουανία ζητά την αποστολή μόνιμων στρατευμάτων των ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθμεύσουν μόνιμα στρατεύματα στη χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια. Από το 2019 οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 500 στρατιώτες και εξοπλισμό στη Λιθουανία.

«Βέβαια θα μιλήσουμε με τις ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι εναλλασσόμενες δυνάμεις των ΗΠΑ θα βρίσκονται μόνιμα στη Λιθουανία», δήλωσε ο Γκιτάνας Ναουσέντα σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να ενισχυθεί η ασφάλεια και η αποτροπή που μπορεί να παράσχει το ΝΑΤΟ όχι μόνο στη Λιθουανία, αλλά και σε όλη την περιοχή», είπε ο Λιθουανός πρόεδρος.

Η Ισπανία στέλνει στη Βουλγαρία μαχητικά και στρατιώτες

Παράλληλα, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών και 130 στρατιωτών από την Ισπανία αυτήν την εβδομάδα.

Τα μαχητικά Eurofighter αναμένεται ότι θα αναλάβουν την αστυνόμευση του εναέριου χώρου και θα προσγειωθούν στη Βουλγαρία μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Η επιχείρηση θα γίνει από κοινού με τη βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία και θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου.

«Η αποστολή εφαρμόζει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο.

Η Ολλανδία αναμένεται να αναπτύξει δύο αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία τον Απρίλιο και τον Μάιο για δραστηριότητες αστυνόμευσης του εναέριου χώρου.

Η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ομάδα μάχης έως 1.000 στρατιωτών υπό βουλγαρική διοίκηση και σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης στρατιώτες από άλλες συμμαχικές χώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια