GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μεγαλουργούν τα υδροπονικά Θερμοκήπια Θράκης στην Ξάνθη

Το 2013, δύο μεγάλοι Ελληνικοί όμιλοι βιομηχανίας με δυναμική παρουσία στη διεθνή αγορά, ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης και η Έλαστρον, αποφάσισαν...


Το 2013, δύο μεγάλοι Ελληνικοί όμιλοι βιομηχανίας
με δυναμική παρουσία στη διεθνή αγορά, ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης και η Έλαστρον, αποφάσισαν να συμπράξουν στον τομέα της καινοτομίας, αξιοποιώντας το πλούσιο γεωθερμικό πεδίο της περιοχής γεωθερμίας, στοχεύοντας στην αειφόρο καλλιέργεια, ιδρύοντας τα Θερμοκήπια Θράκης στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης!


Την εποχή εκείνη είχε χαρακτηριστεί μια επένδυση με υψηλό ρίσκο. Σήμερα ωστόσο φαίνεται ότι το ρίσκο απέδωσε, καθώς τα Θερμοκήπια Θράκης συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία της με τον τζίρο της το 2020 να κινείται πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ (στα 8,18 εκατ.)με τα καθαρά κέρδη να είναι περίπου στις 500 χιλιάδες ευρώ! Η εταιρεία με έδρα το Νέο Εράσμιο Ξάνθης επί δέκα χρόνια τώρα επενδύει στον κλάδο της υδροπονίας. Σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 180 στρέμματα, τα Θερμοκήπια Θράκης κάνοντας χρήση του γεωθερμικού πεδίου παράγουν κατά βάση τομάτες και αγγουράκια.

“Στα 8 χρόνια λειτουργείας, είχαμε πολύ θετικά μηνύματα, για αυτό αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε τα Θερμοκήπια Θράκης στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, αλλά και να κάνουμε μια νέα επένδυση στα γεωθερμικά πεδία της Κεσσάνης” ,υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «’Εμείς Οι Άλλοι», ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Θερμοκήπια Θράκης Ευθύμιος Λειβαδίτης.

“Στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, ξεκινήσαμε την παραγωγή το 2014 με 40 στρέμματα με τομάτα και αγγούρι και σταδιακά μέχρι το 2018 φτάσαμε στα 180 στρέμματα, έχοντας διαφορετικές ποικιλίες και τομάτας και αγγουριού. Αυτή η σταδιακή ανάπτυξη, ήταν στο πλαίσιο της φιλοσοφίας διείσδυσης στην Ελληνική αγορά .

Το ερέθισμα για μας στην επένδυση αυτή, ήταν η γεωθερμία, καθώς μιλούσαμε από το 1980 για την γεωθερμία, οι πρώτες μελέτες του ΙΓΜΕ περιέγραφαν τα γεωθερμικά πεδία τα οποία ειδικά στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, είναι πολύ πυκνά .Έτσι φτάσαμε στο 2012, για να δούμε και να κάνουμε τις πρώτες γεωτρήσεις, να αντλήσουμε το ζεστό νερό, το γεωθερμικό ρευστό, όπως ονομάζεται, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε μια Ελληνική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Από εκείνη την στιγμή σταδιακά, φτάσαμε να θερμάνουμε , το μεγαλύτερο υδροπονικό θερμοκήπιο της Νοτιανατολικής Ευρώπης με γεωθερμία.

Το σημαντικό για μας ,είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα, σιγά σιγά να επεκτείνουμε την γκάμα των προϊόντων μας και να δίνουμε στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής ποιότητας, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Έτσι, ταυτόχρονα αναχαιτίζουμε και εισαγωγές. Το παράδοξο είναι ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν περίοδοι, που τρώμε Ελληνική σαλάτα με κηπευτικά από την Βόρεια Ευρώπη και έτσι προσπαθούμε με την εντατική αυτή καλλιέργεια και τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία, να μπορέσουμε να έχουμε υψηλή παραγωγή και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Η γεωθερμία, μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε το μοναδικό θερμοκήπιο, που δεν έχει καμινάδα, κάτι το οποίο είναι πρωτοποριακό, καινοτόμο σε παγκόσμια κλίμακα και έτσι πιστοποιήσαμε τα προϊόντα μας ,με το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με Μηδενικές Εκπομπές CO2″.

Οι νέες επενδύσεις

Ο κ. Λειβαδίτης σημειώνει πως, ο σχεδιασμός της εταιρίας για την επομένη περίοδο ουσιαστικά είναι σε δυο βήματα. “Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη των υφιστάμενων θερμοκηπίων στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης. Ήδη γι’ αυτό έχει εγκριθεί επενδυτικό σχέδιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης στις τάξης του 14,66 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο με την επιχορήγηση να αγγίζει τα 3,6 εκατ. ευρώ. Σταδιακά στα πλάνα μας είναι να το ενισχύσουμε .Στα πλάνα μας επίσης είναι και έχουμε κάνει ήδη κινήσεις, για να δεσμεύσουμε την παραχώρηση ενός γεωθερμικού πεδίου μιας βεβαιωμένης περιοχής του γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή Νέας Κεσσάνης, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια δεύτερη επένδυση εντός της ίδιας περιοχής. Είμαστε όμως στην ευρύτερη περιοχή από την Βιστωνίδα έως τον Νέστο. Εκεί υπάρχουν δυο βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία της Νέας Κεσσάνης και του Εράσμιου- Μάγγανων και τα δυο έχουν ενδιαφέρον γιατί είναι 70 βαθμών Κελσίου, συν του Νέου Εράσμιου μας εξασφαλίζουν την θέρμανση των θερμοκηπίων, αλλά και υψηλότερες θερμοκρασίες που υπάρχουν με βάση της μελέτης του ΙΓΜΕ στην Κεσσάνη, θα μας δώσουν την δυνατότητα να ζεστάνουμε τα νέα θερμοκήπια της Κεσσάνης όταν θα προχωρήσουμε.

Η ετήσια παραγωγή αυτή την στιγμή, στα Θερμοκήπια Θράκης στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, είναι 6 χιλιάδες τόνους τομάτας και 10 εκατομμύρια στα αγγούρια.

Στο Νέο Εράσμιο μετά την ολοκλήρωση και του σχεδίου επέκτασης, αφού προσθέτουν και οι καινούργιοι θάλαμοι στα 130 στρέμματα θα υπάρχει μια αύξηση γύρω στους 6 χιλιάδες τόνους. Στη Νέα Κεσσάνη όπου σχεδιάζεται αυτή την στιγμή το πρότζεκτ, υπάρχει η δυναμικότητα η παραγωγή να είναι στους 10 χιλιάδες τόνους . Στα Θερμοκήπια Θράκης στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, όταν η παραγωγή είναι στην κορύφωση της, οι εργαζόμενοι φθάνουν στα 210 άτομα με την προσθήκη των νέων θαλάμων παραγωγής θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση των εργαζομένων στα 60 με 70 άτομα», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Θερμοκήπια Θράκης Ευθύμιος Λειβαδίτης.

Προχωρούν και οι εξαγωγές

Σε αυτή χρονική περίοδο το σύνολο της παραγωγής στα Θερμοκήπια Θράκης στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης διοχετεύονται στην Ελληνική αγορά και κυρίως στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ” σημειώνει ο κ. Λειβαδίτης.

“Πλέον κάνουμε και προετοιμασία και για εξαγωγές, ήδη έχουν διαμορφωθεί κάποιες συνεργασίες και ήδη έχουν αποσταλεί προϊόντα που έχουν αξιολογηθεί με μεγάλη επιτυχία τα ποιοτικά αποτελέσματα της καλλιέργειας μας και στο εξωτερικό. Έχουμε μπει από την πρώτη στιγμή σε μια διαδικασία πιστοποιήσεων ελέγχου της καλλιέργειας, είμαστε πιστοποιημένη με ορθές γεωργικές πρακτικές ,μια πιστοποίηση Global Gab, που δίνει πολύ μεγάλη σημασία ,στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Οι αγορές κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, είναι ανοιχτές για τα Ελληνικά προϊόντα και στα επόμενα βήματα, στοχεύουμε στην ενίσχυση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας”.

Κλείνοντας ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Θερμοκήπια Θράκης Ευθύμιος Λειβαδίτης σημείωσε:

“Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης και η Έλαστρον, θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή την επένδυση που έχει γίνει στην Θράκη, μας αρέσει πολύ το πρότζεκτ που έχει γίνει πολύ σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή. Χαιρόμαστε που βλέπουμε τα προϊόντα μας στο ράφι και τους καταναλωτές που ανταποκρίνονται και θεωρούν τα προϊόντα μας υψηλής ποιότητας, εύγεστα. Αυτό μας κάνει χαρούμενους, ευχαριστούμε τους πολίτες, που δείχνουν εμπιστοσύνη στα προϊόντας μας.

Αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την Αποκεντρωμένη, ο φάκελος της εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης για την μίσθωση 130 στρεμμάτων του γεωθερμικού πεδίου Κεσσάνης, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα και τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της σύμβασης της εταιρείας με την Αποκεντρωμένη. Η επένδυση στην Κεσσάνη αφορά Θερμοκήπιο για παραγωγή τομάτας, είναι ύψους 12,5 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει 90 μόνιμες θέσεις εργασίας, όπως και στο Εράσμιο.

Το μίσθωμα του γεωθερμικού πεδίου, που θα καταβάλεται από την εταιρεία, υπολογίζεται με βάση την ενέργεια που καταναλώνεται καθώς αυτό, που μισθώνεται είναι η ενέργεια και αποτελεί δημόσιο έσοδο”.

**Ακούστε τη συνέντευξη που έδωσε ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Θερμοκήπια Θράκης Ευθύμιος Λειβαδίτης, στην ΕΡΤ Κομοτηνής στην εκπομπή “Εμείς Οι Άλλοι” και στον δημοσιογράφο Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

Η συνέντευξη του κ. Λειβαδίτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής



















Δεν υπάρχουν σχόλια