GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μόνο λόγια η Τουρκία: Δεν κλείνει το Βόσπορο και “βοηθά” τη Ρωσία!

  Εάν η Τουρκία αναγνωρίσει νομικά ότι η κατάσταση στην Ουκρανία συνιστά κατάσταση πολέμου, τότε θα κλείσει τα δύο στενά της στα πολεμικά πλ...

 


Εάν η Τουρκία αναγνωρίσει νομικά ότι η κατάσταση στην Ουκρανία συνιστά κατάσταση πολέμου, τότε θα κλείσει τα δύο στενά της στα πολεμικά πλοία σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης του Μοντρέ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αλλά ακόμα κι αν η Τουρκία κλείσει τα στενά, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει,  είπε  ο Τσαβούσογλου στον αρθρογράφο της εφημερίδας Hürriyet, Φατίχ Τσεκίργκε, την Παρασκευή.

«Εάν υπάρχει απαίτηση να επιστρέψουν τα πλοία των εμπόλεμων χωρών στις βάσεις τους, τότε πρέπει να επιτραπεί, σύμφωνα με τη σύμβαση», είπε ο Τσαβούσογλου.

Μετά την έναρξη μιας ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ουκρανίας την Πέμπτη, το Κίεβο, που θεωρεί την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα ως απειλή, υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία να κλείσει τα στενά του Τσανάκκαλε (Δαρδανέλια) και της Κωνσταντινούπολης (Βόσπορος). σε ρωσικά πολεμικά πλοία. 

Το Κίεβο ζήτησε επίσης από την Τουρκία να κλείσει τον εναέριο χώρο της στη Ρωσία, είπε ο Βασίλ Μποντνάρ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα.

Οι διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ είναι πολύ σαφείς και ακριβείς και μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει εφαρμόσει τη συνθήκη χωρίς δισταγμό, είπε ο Τσαβούσογλου. 

Η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά σε εμπόλεμη κατάσταση. 


«Οι ειδικοί μας εργάζονται για την κατάσταση (για να προσδιορίσουν) εάν υπάρχει κατάσταση πολέμου», είπε ο Τσαβούσογλου. 

Έξι ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο πέρασαν από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στις 8 Φεβρουαρίου,  ανέφερε  τότε η Tass, για ναυτικές ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία.

Η Τουρκία έχει τον έλεγχο σε ποια στρατιωτικά σκάφη επιτρέπεται να διέρχονται από τα στενά της σε καιρό πολέμου, σύμφωνα με τη συνθήκη του 1936.

«Είμαστε κατά της προσάρτησης ή ενός πολέμου», είπε ο Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. 

«Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη στάση αρχών μας που είναι ισορροπημένη αλλά υπέρ της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τερματίσουμε αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε. 

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης την Πέμπτη ότι η Τουρκία έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες για την απομάκρυνση των πολιτών της από την Ουκρανία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας . 

«Εργαζόμαστε για την εκκένωση των πολιτών μας από την αρχή», είπε. «Είμαστε έτοιμοι, αλλά ο εναέριος χώρος είναι προς το παρόν κλειστός». 

«Η θαλάσσια κυκλοφορία είναι επίσης κλειστή αυτή τη στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί να απομακρύνει τους πολίτες δια θαλάσσης όταν ανοίξει ξανά.

Αυτό αφήνει τη δυνατότητα εκκένωσης Τούρκων υπηκόων δια ξηράς. 

«Όταν η κατάσταση ηρεμήσει, θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τους πολίτες μας στη Μολδαβία, τη Ρουμανία και την Πολωνία μέσω ξηράς», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει συμφωνίες με εταιρείες λεωφορείων στην Ουκρανία για αυτό το ενδεχόμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια