GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μάχες μέχρι τελικής πτώσης στο Κίεβο!

  Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύ...

 


Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβου, όπου ξέσπασαν πυροβολισμοί κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πόλης, ανέφεραν στρατιωτικοί αξιωματούχοι και μάρτυρας του Reuters.


Οι ουκρανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να βοηθήσουν να υπερασπιστούν το Κίεβο από τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν την Πέμπτη στη χειρότερη ευρωπαϊκή κρίση ασφάλειας των τελευταίων δεκαετιών.

Όμως, ακόμη και καθώς οι μάχες έγιναν πιο έντονες, οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας σηματοδοτούσαν ένα άνοιγμα στις διαπραγματεύσεις, προσφέροντας την πρώτη αχτίδα ελπίδας για διπλωματία από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή.

Βολές πυροβολικού εξερράγησαν στο Κίεβο, δήλωσε μάρτυρας του Reuters.


Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ από τη Μαύρη Θάλασσα στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη και σημειώθηκαν σφοδρές μάχες κοντά στη νότια πόλη Μαριούπολη.

«Η μοίρα της Ουκρανίας κρίνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram.

Η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε νωρίτερα σφοδρές μάχες κοντά σε αεροπορική βάση στο Βασίλκιβ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, η οποία δέχθηκε επίθεση από Ρώσους αλεξιπτωτιστές. Είπε ότι ένα από τα μαχητικά της κατέρριψε ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο.

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του γραφείου του προέδρου, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κίεβο και στα περίχωρά του είναι υπό έλεγχο. «Υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης που εργάζονται στην πόλη, η αστυνομία και οι δυνάμεις αυτοάμυνας εργάζονται αποτελεσματικά εναντίον τους», είπε ο Ποντόλιακ. Το υπουργείο Άμυνας είπε στους κατοίκους του Κιέβου να κατασκευάσουν βόμβες βενζίνης για να απωθήσουν τους εισβολείς.

Μερικές οικογένειες στριμώχνονταν σε καταφύγια και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να βρουν ασφάλεια, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Η Ουκρανία είπε ότι περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν. Η Ρωσία δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα θύματα. Ο Ζελένσκι είπε αργά την Πέμπτη ότι 137 στρατιώτες και πολίτες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Μετά από εβδομάδες προειδοποιήσεων από τους δυτικούς ηγέτες, ο Πούτιν εξαπέλυσε μια τριπλή εισβολή στην Ουκρανία από τον βορρά, την ανατολή και το νότο την Πέμπτη, σε μια επίθεση που απείλησε να ανατρέψει την τάξη της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Για άλλη μια φορά απευθύνω έκκληση στο στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας: μην επιτρέψετε στους νεοναζί και (Ουκρανούς ριζοσπάστες εθνικιστές) να χρησιμοποιούν τα παιδιά, τις συζύγους και τους πρεσβύτερους σας ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση με την Ασφάλεια της Ρωσίας. Συμβούλιο.

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας».

Ο Πούτιν ανέφερε την ανάγκη «πτώσης» της ηγεσίας της Ουκρανίας ως έναν από τους κύριους λόγους για την εισβολή του, κατηγορώντας την, για γενοκτονία κατά των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του απορρίπτουν τις κατηγορίες ως αβάσιμη προπαγάνδα.

Οι Ουκρανοί ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας κατά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και το Κίεβο ελπίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ – φιλοδοξίες που εξοργίζουν τη Μόσχα.

Ο Πούτιν λέει ότι η Ουκρανία, ένα δημοκρατικό έθνος 44 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ένα παράνομο κράτος που έχει δημιουργηθεί από τη Ρωσία, μια άποψη που οι Ουκρανοί θεωρούν ότι στοχεύει στη διαγραφή της ιστορίας τους που υπερβαίνει τα χιλιάδες χρόνια.


‘ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ’

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν ένα μπαράζ κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της μαύρης λίστας των τραπεζών της και της απαγόρευσης των εξαγωγών τεχνολογίας. Αλλά δεν εφάρμοσαν τελικά τον αποκλεισμό  από το σύστημα SWIFT για διεθνείς τραπεζικές πληρωμές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία νωρίτερα πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν ο Πούτιν και ο Λαβρόφ στην επικράτειά τους. Ο Καναδάς έκανε παρόμοια βήματα.

Η εισβολή πυροδότησε μια αναταραχή κινήσεων πιστοληπτικής ικανότητας την Παρασκευή, με τον S&P να μειώνει την αξιολόγηση της Ρωσίας σε κατάσταση «σκουπίδια», τη Moody’s να την θέτει σε αναθεώρηση για υποβάθμιση σε «άχρηστα» και τους S&P και Fitch να περιορίζουν γρήγορα την Ουκρανία λόγω ανησυχιών αθέτησης πληρωμών.


Αλλά μέσα στο χάος του πολέμου ήρθε μια αχτίδα ελπίδας.

Εκπρόσωπος του Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα διαβουλεύονται τις επόμενες ώρες για τον χρόνο και τον τόπο των συνομιλιών.

Το Κρεμλίνο είπε νωρίτερα ότι προσφέρθηκε να συναντηθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, αφού η Ουκρανία εξέφρασε την προθυμία να συζητήσει τη δήλωση ότι είναι ουδέτερη χώρα, ενώ η Ουκρανία είχε προτείνει τη Βαρσοβία ως τόπο διεξαγωγής. Αυτό, σύμφωνα με τον Ρώσο εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε ως αποτέλεσμα μια «παύση» στις επαφές.

«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Zelenskiy, Sergii Nykyforov, σε ανάρτησή του στο Facebook. «Συμφωνήσαμε με την πρόταση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, είπε ότι η προσφορά της Ρωσίας ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία «στην κάννη του όπλου» και ο στρατός του Πούτιν πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία, εάν είναι σοβαρός για διαπραγματεύσεις.

Στα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αποδοκίμαζε την εισβολή της, ενώ η Κίνα απείχε, κάτι που οι δυτικές χώρες θεώρησαν ως απόδειξη της απομόνωσης της Ρωσίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία απείχαν επίσης, ενώ τα υπόλοιπα 11 μέλη ψήφισαν υπέρ.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφάλεια και ανθρωπιστική βοήθεια για την κρίση, είπαν αξιωματούχοι και ο Μπάιντεν έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να αποδεσμεύσει στρατιωτική βοήθεια 350 εκατομμυρίων δολαρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια