GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ενα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο: η Ρωσία περικυκλώνει την Ουκρανία

  Σε μια ακόμα ένδειξη περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι αυτ...

 


Σε μια ακόμα ένδειξη περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στα ανατολικά της χώρας διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις, ολοκληρώνοντας σχεδόν την περικύκλωση της Ουκρανίας από εχθρικές δυνάμεις.

Οι ασκήσεις δοκίμαζαν την προετοιμασία των εν λόγω δυνάμεων για επιχειρήσεις πραγματικών πυρών, πραγματοποιώντας «οδήγηση πυροβολικού, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων» σε ασκήσεις πεδίου, ανέφερε η ουκρανική ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι ορισμένες μονάδες της δύναμης τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού και ότι ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα.

Η προειδοποίηση αυτή ήταν η τελευταία απόδειξη μιας στροφής από το Κίεβο σε πιο ανησυχητικά σχόλια σχετικά με τον στρατιωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Αυτό έρχεται σε συνέχεια πολυήμερων προσπαθειών για την ελαχιστοποίηση της απειλής εισβολής, με επιδίωξη τον καθησυχασμό της κοινής γνώμης και τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από τις αυξανόμενες εντάσεις.

Η Ουκρανία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο για να συμπέσει με κοινές ασκήσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, στη Λευκορωσία.

Στα νότια, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την Πέμπτη το κλείσιμο μεγάλων τμημάτων της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τον στόλο του που θα αποκλείσουν ουσιαστικά τα ουκρανικά λιμάνια συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Οδησσού. Οι ναυτικές ασκήσεις ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την Κυριακή και να διαρκέσουν έξι ημέρες. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες κοντά στα σύνορά της στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και στα νότια στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Στα ανατολικά, ο στρατός των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε δύο θύλακες στην ανατολική Ουκρανία, τις δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τέθηκε σε μερική επιφυλακή και δόθηκε εντολή να πραγματοποιήσει ασκήσεις πεδίου, ανέφερε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, χθες Παρασκευή, σε ανακοίνωσή της.

Η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν τον αυτονομιστικό στρατό, που πιστεύεται ότι αποτελείται από περίπου 30.000 στρατιώτες, ως ελεγχόμενο και οπλισμένο από τη ρωσική κυβέρνηση, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν έχουν αρνηθεί σταθερά κάθε ρωσικό ρόλο στη σύγκρουση.

Σε συνεντεύξεις Τύπου που παρατάθηκαν μετά τα μεσάνυχτα στο Βερολίνο, τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ένας δίαυλος συνομιλιών που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν έφερε μέχρι στιγμής σημαντικές εξελίξεις.

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν σε μια συμφωνία διευθέτησης για τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά θεωρήθηκαν ως μια πιθανή οδός για την εκτόνωση των ευρύτερων εντάσεων. Ήταν οι δεύτεροι φέτος από συμβούλους εξωτερικής πολιτικής στις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο διαπραγματευτής της Ρωσίας, Ντμίτρι Κόζακ, προσέφερε μια ακόμη πιο θλιβερή αξιολόγηση. Είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τις μακροχρόνιες θέσεις της στις συνομιλίες διευθέτησης για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και επτά χρόνια.

























Δεν υπάρχουν σχόλια