GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τουρκία: Σουνίτες λόγιοι, κατηγορούνται ότι νομιμοποιούν την ισλαμιστική πολιτική της κυβέρνησης

Το σουνιτικό Ισλάμ δέχεται έντονη κριτική για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας λόγω της χρήσης της θρησκείας από την κυβέρνηση σ...


Το σουνιτικό Ισλάμ δέχεται έντονη κριτική για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας λόγω της χρήσης της θρησκείας από την κυβέρνηση στην πολιτική, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Gökhan Bacık.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη πνευματική κριτική στο σουνιτικό Ισλάμ επειδή είναι πολύ φιλοκυβερνητικό, σιωπά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σιωπά για τα εργασιακά δικαιώματα, σιωπά για προβλήματα φύλου», είπε ο Bacık στη Nervana Mahmoud για τη σειρά podcast Ahval, Turkish Trends.

Σουνίτες λόγιοι, που κατηγορούνται για αυτό, ενεργούν απλώς για να νομιμοποιήσουν την ισλαμιστική πολιτική, κυρίως την κυβέρνηση», είπε ο αναλυτής.

Ενώ ορισμένοι Τούρκοι γίνονται πολύ πιο ριζοσπαστικοί λόγω της στρατηγικής του Ερντογάν να μεγιστοποιήσει τον εξισλαμισμό, άλλοι σταδιακά εγκαταλείπουν μια παραδοσιακή σουνιτική αφήγηση, είπε ο Bacık, ο οποίος διδάσκει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Palacky της Τσεχίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Τούρκο ποπ σταρ Σεζέν Ακσού ότι προσέβαλε τον Αδάμ και την Εύα σε ένα τραγούδι του 2017, χωρίς να αναφέρει το όνομα του τραγουδιστή, σε κάτι που θεωρήθηκε ως άλλη μια προσπάθεια να διασταυρωθεί η εθνική πολιτική με τη θρησκευτική ρητορική. Η Τουρκία ιδρύθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα ως κοσμική δημοκρατία. Αργότερα τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν οπισθοχώρησε από την κριτική του στον Ακσού.

«Ένας λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν υποχώρησε στη Σεζέν Ακσού και ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας ότι δεν την στόχευε άμεσα, ήταν κυρίως ότι ακόμη και μεταξύ των νεαρών υποστηρικτών του, υπάρχει ένα είδος αυξανόμενης κριτικής κατά του σουνιτικού Ισλάμ στην Τουρκία», είπε ο Μπατζίκ. .

Ο Ερντογάν κυριαρχεί στην ισλαμική πολιτική στην Τουρκία και είναι de facto ηγέτης μιας μεγάλης ένωσης ισλαμικών ομάδων, είπε ο Bacık. «Αλλά παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ομάδες που προσπαθούν με κάποιο τρόπο να προστατεύσουν την αυτονομία τους έναντι του Ερντογάν», είπε.

Οι ομάδες προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον Ερντογάν με θρησκευτικά επιχειρήματα, είπε ο Bacık. Ακόμη και πιστοί οπαδοί του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι, δεδομένου ότι οι Τούρκοι είναι πλέον πιο θρησκευόμενοι, ίσως είναι καλύτερο να αμφισβητήσουμε τον Ερντογάν χρησιμοποιώντας θρησκευτικά επιχειρήματα, είπε.

Η Τουρκία είναι πλέον μια διχασμένη κοινωνία, είπε ο Μπατζίκ.

«Αν μπορώ να μιλήσω μεταφορικά, έχουμε δύο ενεργά ηφαίστεια στην Τουρκία. Το ένα από αυτά είναι το Ισλάμ εναντίον της κοσμικότητας και το άλλο είναι ο κουρδικός εναντίον του τουρκικού εθνικισμού. Και ο Ερντογάν είναι ο κύριος του σερφ πάνω τους», είπε.

Πολλές ομάδες που υποστηρίζουν τον Ερντογάν είναι έτοιμες να αγοράσουν τα θρησκευτικά του επιχειρήματα, αλλά υπάρχουν και άλλες που αντιτίθενται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τη θρησκεία στον πολιτικό λόγο, είπε ο Bacık.

«Δεν το βρίσκουν ηθικά σωστό. Δεν το βρίσκουν ούτε γνωσιολογικά σωστό. Έτσι, βλέπουμε περισσότερους διανοούμενους, περισσότερους Σουνίτες μελετητές να γράφουν και να μιλούν ενάντια στον παραδοσιακό σουνισμό», είπε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το σουνιτικό Ισλάμ σε άμυνα, είπε ο Bacık, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να περιμένουμε να καταλάβουμε τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα».

Το σουνιτικό Ισλάμ στην Τουρκία ιστορικά δεν είχε την ικανότητα να επικρίνει την κυβέρνηση ή να προπαγανδίσει την ηθική στην επιχειρηματική ηθική, αλλά προωθεί την ηθική σε τελετουργίες, όπως η παρουσία σε τζαμιά, η νηστεία ή η προσευχή, σύμφωνα με τον Bacık.

«Πολλοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν, αλλά ο ισλαμισμός στην Τουρκία είναι αντίγραφο του ισλαμισμού στην Αίγυπτο. Ο ισλαμισμός δεν είναι ένα πρωτότυπο τουρκικό παράδειγμα στην τουρκική περίπτωση. Ειδικά μετά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ο ισλαμισμός στην Τουρκία αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση όπως τον ξέρουμε στην Αίγυπτο. Γι’ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ερντογάν είναι πολύ κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα», είπε.

«Επομένως, δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν εισάγει κάποια νέα ισλαμική ερμηνεία, απλώς αναζωογονεί τη σουνιτική θεολογία που με αυτή την έννοια κοιμόταν στην Τουρκία», είπε ο Μπατζίκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια