GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πώς να αποτρέψεις μια πυρκαγιά και να διατηρήσεις το σπίτι σου ασφαλές

  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, οι πυρκαγιές κτιρίων τείνουν να αυξάνονται το χειμώνα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εποχικής θέρ...

 


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, οι πυρκαγιές κτιρίων τείνουν να αυξάνονται το χειμώνα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εποχικής θέρμανσης, όπως τζάκια και θερμαντήρες χώρου.

Για να αποτρέψεις μια καταστροφική πυρκαγιά στο σπίτι σου, ακολούθησε αυτές τις οδηγίες ασφαλείας:

Δοκίμασε τους ανιχνευτές καπνού

Σχεδόν τρεις στους πέντε θανάτους από πυρκαγιά στο σπίτι γίνονται σε κτίρια χωρίς συναγερμούς καπνού. Το πόσοι συναγερμοί καπνού χρειάζονται θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σπιτιού σου, αλλά τουλάχιστον, θα χρειαστείς ένα συναγερμό σε κάθε όροφο του σπιτιού σου.

Κάθε συναγερμός είναι διαφορετικός, επομένως έλεγξε το εγχειρίδιο για τυχόν συγκεκριμένες οδηγίες δοκιμής, αλλά γενικά, εάν πατήσεις το κουμπί “δοκιμή” για λίγα δευτερόλεπτα, θα πρέπει να εκπέμπεται η δυνατή, γνωστή σειρήνα. Εάν ο συναγερμός δεν χτυπήσει ή αν δεν έχεις αλλάξει τις μπαταρίες εδώ και έξι μήνες, αντικατάστησε τις τώρα με ολοκαίνουργιες μπαταρίες. Στη συνέχεια, δοκίμασε ξανά τον συναγερμό για να βεβαιωθείς ότι λειτουργεί.

Άναψε κεριά με ασφάλεια

Το απαλό φως των κεριών μπορεί να κάνει μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα πιο ζεστή — απλώς φρόντισε να ακολουθήσεις μερικές προφυλάξεις ασφαλείας. Κράτησε το κερί μακριά από πράγματα που μπορεί να πιάσουν φωτιά, όπως κουρτίνες, φωτιστικά, ράφια και χαρτιά. Ακόμα κι αν το κερί βρίσκεται σε γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μια κεραμική πλάκα ή σε άλλη πυρίμαχη θήκη, αντί να τοποθετηθεί απευθείας σε έπιπλα. Το πιο σημαντικό, μην αφήνεις ποτέ ένα αναμμένο κερί χωρίς επίβλεψη και μην αποκοιμηθείς με ένα κερί αναμμένο. Επίσης, το κόψιμο των φυτιλιών κεριών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πυρκαγιάς στο σπίτι, και στη μείωση του καπνού.

Απότρεψε τη φωτιά στο μαγείρεμα

Το μαγείρεμα είναι η κύρια αιτία πυρκαγιών στο σπίτι, αλλά μερικά μέτρα ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή μιας καταστροφής. Πάντα να μένεις στην κουζίνα όποτε τηγανίζεις, ψήνεις ή βράζεις φαγητό. Απόφυγε το μαγείρεμα ή το ψήσιμο όταν είσαι πραγματικά εξαντλημένη και είναι πιθανό να αποκοιμηθείς. Ρίξε μια ματιά στην κουζίνα σου και μετακίνησε οτιδήποτε εύφλεκτο μακριά από την εστία.

Απόφυγε τις πυρκαγιές του θερμοσίφωνα και του τζακιού

Βεβαιώσου ότι οτιδήποτε εύφλεκτο, είτε υφάσματα, ξύλινα έπιπλα ή χαρτιά, είναι μακριά από το τζάκι, τη θερμάστρα ή τη σόμπα σου. Πριν φύγεις από ένα δωμάτιο, κλείσε τη θερμάστρα και βεβαιώσου ότι η χόβολη του τζακιού έχει σβήσει. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσεις θερμάστρα χώρου, τοποθέτησε την σε μια επίπεδη, άφλεκτη επιφάνεια, όπως κεραμικό πλακίδιο, όχι σε χαλί. Ο τακτικός καθαρισμός του τζακιού σου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή πυρκαγιάς στο σπίτι και στην πρόληψη υπερβολικού καπνού. Μια φορά το χρόνο, με τη βοήθεια ενός ειδικού, καθάρισε την καμινάδα.

Καθάρισε τον εξαερισμό του στεγνωτηρίου σου

Η συχνότητα των πυρκαγιών εξαερισμού στεγνωτηρίου κορυφώνεται επίσης το χειμώνα. Οι άνθρωποι τείνουν να φορούν περισσότερα ρούχα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυξάνοντας την ποσότητα από χνούδι που συγκεντρώνεται μέσα στο στεγνωτήριο. Το χνούδι είναι πολύ εύφλεκτο και όταν συσσωρεύεται σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσει φωτιά. Φρόντισε να καθαρίζεις και να επιθεωρείς τον εξαερισμό του στεγνωτηρίου σου ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια