GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Με αυτές τις τροφές θα ανακουφιστείς απο τη δυσκοιλιότητα

H δυσκοιλιότητα είναι μια αρκετά συχνή γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.


H δυσκοιλιότητα είναι μια αρκετά συχνή γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.

Εμφανίζεται, όταν οι κενώσεις γίνονται λιγότερο συχνές (λιγότερες από 3 φορές/ εβδομάδα) και τα κόπρανα γίνονται δύσκολα, οι κινήσεις του εντέρου είναι επώδυνες και αισθάνεσαι φουσκωμένος/η. Οι συχνές αλλαγές στην διατροφή μας ή στην καθημερινή μας ρουτίνα όπως είναι :

είναι κάποιες από τις αιτίες της δυσκοιλιότητας.

μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Πως η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα;

1.Αύξησε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, στα όσπρια, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.

Έχουμε 2 είδη φυτικών ινών: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες ζυμώνονται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου και ενισχύουν την εντερική λειτουργία. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και διευκολύνουν την αποβολή τους από το έντερο. Η δράση τους ενισχύεται με την αυξημένη κατανάλωση νερού.

Διαλυτές φυτικές ίνες: Όσπρια, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, τα περισσότερα φρούτα και χυμοί φρούτων, τα περισσότερα λαχανικά, ξηροί καρποί, και κυρίως αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα.

Αδιάλυτες φυτικές ίνεςΠροϊόντα ολικής αλέσεως, Φλούδες φρούτων και λαχανικών, το αβοκάντο, πράσινα φασόλια, κουνουπίδι, ξηροί καρποί και σπόροι.

2. Κατανάλωνε σταθερά 3 γεύματα ημερησίως.

5. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το κρέας με εναλλακτικές πηγές όπως τα όσπρια.

100γρ ρεβιθιών σου δίνουν 8,5γρ φυτικών ινών.

100gr φακές μαγειρεμένες σου δίνουν 7,9γρ φυτικών ινών.

6. Αύξησε την κατανάλωση υγρών.

Η αφυδάτωση συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα. 1 ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα θα σε βοηθήσει να αυξήσεις σταδιακά την κατανάλωση νερού. Μπορείς να προσθέσεις επίσης στην διατροφή σου τις σούπες λαχανικών, ροφήματα με βότανα ή και χυμούς όπως ο χυμός δαμάσκηνου, ο χυμός μήλου και αχλαδιού.

Εάν δεν καταναλώνεις αρκετά υγρά, τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Το πόσα υγρά χρειάζεσαι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας και οι κλιματικές συνθήκες.

Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως και το αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού και στην επιδείνωση της δυσκοιλιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια