GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών

Σε πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 10 το πρωί  οι ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών θα παρουσιάσουν τα προβλήματά ...

Σε πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 10 το πρωί  οι ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών θα παρουσιάσουν τα προβλήματά τους με ψηφίσματα και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, οι παιδικοί σταθμοί θα είναι ανοικτοί και θα λειτουργούν κανονικά, σημειώνει ο Λευτέρης Δημόπουλος, πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών ιδιωτικών παιδικών σταθμών Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει ότι «ο κλάδος των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών απαξιώνεται συστηματικά τα  τελευταία χρόνια», λέγοντας πως οι παιδικοί σταθμοί χρηματοδοτούμενοι μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο. «Οι ιδιωτικές δομές είναι 1.690, φιλοξενώντας 67.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας και απασχολούν 18.000 εργαζόμενους».

Ειδικά στην περιφέρεια οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν σχεδόν στο 100% μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος, και δεν έχουν χρήματα για να βάλουν πετρέλαιο, σημειώνει ο κ. Δημόπουλος. «Εν όψει Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθούν τα δώρα έως τις 21 Δεκεμβρίου και δεν θα μπορέσουν να κάνουν γιορτές». Σε αυτήν την δεινή οικονομική κατάσταση συνέβαλε και η πανδημία, λόγω της οποίας οι παιδικοί σταθμοί ήταν κλειστοί για περίπου έξι μήνες.

Σημαντικό πρόβλημα, όπως λέει ο κ. Δημόπουλος είναι “Οι νταντάδες της γειτονιάς”, που ακυρώνει την δουλειά των παιδικών σταθμών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, για την φύλαξη των παιδιών τους, είτε  εντός της οικογενειακής εστίας είτε σε κάποιο σπίτι, χωρίς να υπάρχει ασφάλεια ή κάποιο νομοθετικό πλαίσιο, όπως ισχύει στους κανονικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ καταργείται η ποικιλομορφία των  παιδαγωγικών προσεγγίσεων και προγραμμάτων των Βρεφονηπιακών Σταθμών, αντικαθιστώντας αυτά με ένα ωρολόγιο πρόγραμμα, όπως στα σχολεία. «Με την επιδότηση των 164 ευρώ που δίνει το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να καλυφθούν αγορές ειδικών παιχνιδιών, θέσεις παιδαγωγών και ψυχολόγων. Από το 2017 ζητήθηκαν  διευκρινιστικές εγκύκλιοι, όσον αφορά τα λειτουργικά ζητήματα των Βρεφονηπιακών Σταθμών, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από την πολιτεία».

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν από 1ης- 1ου- 2022 είναι το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο των παιδιών που βρίσκονται στους σταθμούς δυο φορές την ημέρα, το οποίο ίσχυσε για λόγους διαφάνειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια