GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επιστολή ΦΩΤΙΑ των μηχανικών! Καταγγέλλει Νικολόπουλο - Υπηρεσία Δόμησης για... καθυστερήσεις και παράκαμψη φακέλων!

  -Ο Σύλλογος Μηχανικών ζητεί να ενημερωθεί για τον αριθμό των διοικητικών πράξεων με έλεγχο που έχουν εκδοθεί ανά μήνα από την αρχή του έτο...

 


-Ο Σύλλογος Μηχανικών ζητεί να ενημερωθεί για τον αριθμό των διοικητικών πράξεων με έλεγχο που έχουν εκδοθεί ανά μήνα από την αρχή του έτους, την χρονική σειρά του ελέγχου και τα κριτήρια που ορίζεται αυτή, την αιτία μη διενέργειας ελέγχου σε αιτήσεις που υπεβλήθησαν από τον Απρίλιο, δηλαδή πριν 5 ολόκληρους μήνες.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΦΕΡΑΝ «ΠΙΣΩ» ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ;

*Υπάρχουν γενικές αναφορές για εξυπηρέτηση υποθέσεων με παράκαμψη της χρονικής αλληλουχίας, οι οποίες φαίνεται πλέον να αυξάνονται με αποτέλεσμα ορισμένες υποθέσεις να καθυστερούν χρονικά δημιουργώντας προβλήματα σε πολίτες και σε μηχανικούς, αλλά κυρίως στο περί δικαίου αίσθημα των διοικούμενων.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ φωτιά που αποκαλύπτουμε σήμερα για πρώτη φορά, έστειλε στις 6 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Νομού Ξάνθης, αφού καθώς φαίνεται, οι «εποχές» Νικολόπουλου... έχουν πλέον «επιστρέψει» με τον Δήμαρχο τον Τσέπελη, μόνο που οι μηχανικοί βγήκαν ευθέως και κατήγγειλαν την υφιστάμενη κατάσταση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Υπάρχουν γενικές αναφορές για εξυπηρέτηση υποθέσεων με παράκαμψη της χρονικής αλληλουχίας, οι οποίες φαίνεται πλέον να αυξάνονται με αποτέλεσμα ορισμένες υποθέσεις να καθυστερούν χρονικά δημιουργώντας προβλήματα σε πολίτες και σε μηχανικούς, αλλά κυρίως στο περί δικαίου αίσθημα των διοικούμενων!!!».

Μάλιστα ο Σύλλογος Μηχανικών ζητεί να ενημερωθεί για τον αριθμό των διοικητικών πράξεων με έλεγχο που έχουν εκδοθεί ανά μήνα από την  αρχή του έτους, την χρονική σειρά του ελέγχου και τα κριτήρια που ορίζεται αυτή, την αιτία μη διενέργειας ελέγχου σε αιτήσεις που υπεβλήθησαν από τον Απρίλιο, δηλαδή πριν 5 ολόκληρους μήνες!!!!

Φυσικά ενήμερος για την αποκαλυπτική καταγγελία των μηχανικών πρώτος και καλύτερος είναι ο Δήμαρχος Τσέπελης, που όπως και σε άλλα θέματα, «σιώπησε» και... «σφυρίζει» αδιάφορα!

Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΩΣ!!!



Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών

Ιδιωτικών Έργων Νομού Ξάνθης

Ανθ. Γ. Μιλτιάδου 24, 67132, Ξάνθη

Τ. 2541022776, F: 2541025233

W: http://www.smmidexanthis.gr

E: info@smmidexanthis.gr

Ξάνθη, 6 Οκτωβρίου 2021

Προς: Διεύθυνση Δόμησης Δήμου Ξάνθης

Κοινοποίηση: Δήμαρχος Ξάνθης

Θέμα: «Καθυστερήσεις και αναφορές για παράκαμψη χρονικής αλληλουχίας»

Ο ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης έχει συλλέξει στοιχεία και αναφορές των μελών του που αφορούν σε μεγάλες καθυστερήσεις στους ελέγχους στοιχείων και μελετών στο πλαίσιο έκδοσης διοικητικών πράξεων, όπου αυτοί ακόμα απαιτούνται. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε ότι μας αναφέρθηκαν αιτήσεις με ολοκληρωμένο τον προγενέστερο των Αρχιτεκτονικών έλεγχο από τα τέλη Απριλίου έως τον Μάιο του 2021, στις οποίες δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος των Αρχιτεκτονικών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

Παράλληλα υπάρχουν γενικές αναφορές για εξυπηρέτηση υποθέσεων με παράκαμψη της χρονικής αλληλουχίας, οι οποίες φαίνεται πλέον να αυξάνονται με αποτέλεσμα ορισμένες υποθέσεις να καθυστερούν χρονικά δημιουργώντας προβλήματα σε πολίτες και σε μηχανικούς, αλλά κυρίως στο περί δικαίου αίσθημα των διοικούμενων.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τον Ν. 4495/2017, άρθρο 35, παρ. 6, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ορίζεται ότι:

«α)  Ο  έλεγχος ως προς την πληρότητα υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών και στοιχείων της παρ. 5 διενεργείται εντός μιας (1) εργάσιμης ημέρας από την ημερομηνία υποβολής τους.

β) Ο έλεγχος του τίτλου ιδιοκτησίας…  και του τοπογραφικού διαγράμματος… διενεργείται εντός δυο (2) εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία  έγκρισης της πληρότητας των δικαιολογητικών.

Στην περίπτωση διαπίστωσης από την Υ.ΔΟΜ. ελλείψεων ή λαθών στο τοπογραφικό διάγραμμα, ενημερώνεται ο διαχειριστής… Τυχόν παρατηρήσεις ή υπόδειξη ελλείψεων ή λαθών στο τοπογραφικό διάγραμμα που γίνονται από την Υ.ΔΟΜ. άπαξ και μετά τις συμπληρώσεις ή διορθώσεις αυτών από τον μηχανικό και την ενημέρωση από τον διαχειριστή της υποβληθείσας αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα, η Υ.ΔΟΜ. εγκρίνει το τοπογραφικό διάγραμμα εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών.

γ) Ο έλεγχος του διαγράμματος κάλυψης… διενεργείται εντός έξι (6) εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία έγκρισης του τοπογραφικού διαγράμματος.

Αν η Υ.ΔΟΜ. διαπιστώσεις ελλείψεις ή λάθη στο διάγραμμα κάλυψης, ενημερώνεται ο διαχειριστής… Τυχόν παρατηρήσεις ή διορθώσεις ελλείψεων ή λαθών στο διάγραμμα κάλυψης γίνονται από την Υ.ΔΟΜ. άπαξ και μετά τις συμπληρώσεις ή διορθώσεις αυτών από τον μηχανικό και την ενημέρωση από τον διαχειριστή της υποβληθείσας αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα, η Υ.ΔΟΜ. εγκρίνει το διάγραμμα κάλυψης εντός τεσσάρων (4) ημερών.

δ) Η έκδοση της διοικητικής πράξης, καθώς και ο καθορισμός των απαραίτητων απαιτούμενων μελετών, εγκρίσεων και λοιπόν  δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν για την έκδοση της οικοδομικής άδειας διενεργείται εντός μίας (1) εργάσιμης ημέρας…»

Επίσης,  σύμφωνα με την παρ. 7 του ίδιου άρθρου:

« Η προέγκριση εκδίδεται ύστερα από έλεγχο της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ., εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, συνοδευόμενη με τις απαιτούμενες μελέτες και τα αναγκαία στοιχεία, σε περίπτωση που δεν διαπιστωθούν ελλείψεις κατά τον έλεγχο. Σε περίπτωση διαπίστωσης ελλείψεων ή λαθών, το χρονικό διάστημα από την ενημέρωση του διαχειριστή για τις παρατηρήσεις της Υ.ΔΟΜ. έως την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων συμπλήρωσης των ελλείψεων από τον μηχανικό δεν προσμετράται στις προθεσμίες  της παρ.7. Αν ο υπάλληλος, που έχει εξουσιοδοτηθεί για τον έλεγχο, δεν εκδώσει την προέγκριση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ελέγχεται πειθαρχικά από το αρμόδιο Εποπτικό Συμβούλιο του άρθρου 156 του ν. 4389/2016 (Α94), στο οποίο διαβιβάζεται ο φάκελος με ευθύνη του Διευθυντή της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ.. Αιτήσεις  για προέγκριση οικοδομικής άδειας ή αναθεώρησης άδειας που δεν εκδίδονται εντός του χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών… τίθενται στο αρχείο…»

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την παρ. 8 του ίδιου άρθρου:

«Εάν, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, δεν διενεργηθεί έλεγχος από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο, ο έλεγχος διενεργείται από τον Προϊστάμενο της Υ.ΔΟΜ. εντός αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.»

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα και τις αναφορές των μελών μας θα σας παρακαλούσαμε να μας πληροφορήσετε σχετικά με:

- τον αριθμό των διοικητικών πράξεων με έλεγχο που έχουν εκδοθεί ανά μήνα από την  αρχή του έτους,

- την χρονική σειρά του ελέγχου και τα κριτήρια που ορίζεται αυτή,

- την αιτία μη διενέργειας ελέγχου σε αιτήσεις που υπεβλήθησαν από τον Απρίλιο, δηλαδή πριν 5 ολόκληρους μήνες.

Σας ζητούμε επιπλέον να κοινοποιήσετε κατάσταση με τις υποθέσεις σε αναμονή ελέγχου, τουλάχιστον με το πλήθος αυτών αλλά και με τους Α/Α αίτησης και ημερομηνία ανάθεσης ελέγχου, όπως και αντίστοιχη κατάσταση με υποθέσεις οι οποίες έχουν λάβει αιτιολογημένα και νόμιμα προτεραιότητα (Α/Α αίτησης και κατηγορία προτεραιοποίησης). Θα εξυπηρετούσε να γίνεται ανανέωση της λίστας σε τακτική βάση, τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ώστε να υπάρχει μια εικόνα της κατά τα άλλα ενδογενώς αδιαφανούς πορείας των ελέγχων (εξαιτίας της δομής του πληροφοριακού συστήματος).

Ο ΣΜΜΙΔΕ κατανοεί τις υπάρχουσες δυσχέρειες που ενδεχομένως υπάρχουν σε θέματα στελέχωσης και προτίθεται να προτείνει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση αλλά θεωρεί ότι η εφαρμογή κατ’ εξαίρεση διαδικασιών χωρίς νόμιμα κριτήρια, τα οποία δεν στηρίζονται σε αρχές διαφανούς και χρηστής διοίκησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Σε αναμονή της επίσημης απάντησης σας.

Για τον Σύλλογο Μηχανικών Μελετητών

Ιδιωτικών Έργων Νομού Ξάνθης

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Χρυσοστομίδης

Πολιτικός Μηχ/κος & ΗΜΜΥ

Η Γενική Γραμματέας

Αννέτα Τσελεπή

Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια