GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μετάλλαξη Όμικρον: Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα – Χωρίς μουσική και όρθιους το ρεβεγιόν

  Σε ισχύ είναι από σήμερα, Πέμπτη έως και τις 16 Ιανουαρίου  τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν ως στόχο να ανακοπεί η επέλαση της μετάλλα...

 


Σε ισχύ είναι από σήμερα, Πέμπτη έως και τις 16 Ιανουαρίου τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν ως στόχο να ανακοπεί η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα που εφαρμόζονται στους χώρους εστίασης και διασκέδασης είναι τα εξής:

Το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά έως τις 24.00
Απαγορεύεται η μουσική
Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα
Επιτρέπονται μόνο καθήμενοι

Εξαίρεση αποτελεί μόνο η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τους χώρους εστίασης και διασκέδασης να μένουν ανοιχτά έως τις 2.00 το πρωί υπό τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως απαγορεύεται η διοργάνωση οποιασδήποτε συνάθροισης με χαρακτηριστικά πάρτι, είτε σε ιδιωτικό ή σε δημόσιο χώρο.

Σημείωσε ακόμη, υπό τη φως της ταχείας διασποράς της παραλλαγής Όμικρον, πως υπάρχει ισχυρή σύσταση προς όλους να κάνουν τεστ πριν παραστούν σε γιορτινά οικογενειακά τραπέζια.

Επιπλέον, σε ισχύ είναι και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήδη από τη Δευτέρα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη (η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας) τόσο στις υπεραγορές σουπερμάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Γενική σύσταση είναι να γίνεται χρήση της μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε κάθε περίσταση συνωστισμού.

Όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα τα γήπεδα, όπου όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας έχει παρατηρηθεί μη τήρηση μέτρων, επιβάλλονται περιορισμοί στην παρακολούθηση από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο 1.000 άτομα. Εάν τα μέτρα δεν τηρηθούν, όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με τεστ PCR 48 ωρών.

Επιπλέον όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών, ενώ περιορίζεται και η είσοδος ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Όσον αφορά την τηλεργασία, θα εφαρμοστεί τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όσο και ιδιωτικές εταιρείες έως ποσοστού 50%, ενώ θα υπάρξει και κυλιόμενο ωράριο, που θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων σε κάθε υπηρεσία.

Υπό εξέταση η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
Ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον, και απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όπως είπε ο υπουργός, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%.

Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για το χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών του εμβολιασμού.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Συνέστησε, όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας.

Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια