GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε νέα μείωση των επιτοκίων της

  Στη γραμμή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της ανορθόδοξης πολιτικής του συνεχίζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία ανακοίνωσε νέα μ...

 


Όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους της αγοράς, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο repo μίας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14%. Στον απόηχο της απόφασης η λίρα σημείωσε πτώση έως και 5,7%, με την ισοτιμία να φτάνει στις 15,6583 λίρες ανά δολάριο.

Η νέα υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος ανεβάζει τη ζημία από την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης, τον Σεπτέμβριο, στο 44,5% και το φέρνει σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια υποτίμησή του από την οικονομική κρίση το 2001.

«Χωρίς προηγούμενο»

Το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας είναι πλέον 7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον πληθωρισμό, γεγονός που τονώνει τη ζήτηση για δολάρια εν μέσω ανησυχιών ότι η παρεμβατικότητα του Ερντογάν θα συνεχίσει να υποβαθμίζει το τουρκικό νόμισμα και να διαβρώνει τις αποταμιεύσεις. Σε αντίθεση με την ορθόδοξη οικονομική θεωρία, ο τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι τα χαμηλά επιτόκια περιορίζουν αντί να τονώνουν τον πληθωρισμό.

Η πολτιτική μείωσης των επιτοκίων θεωρείται έργο του Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα επιτόκια «μητέρα κάθε κακού». Η απέχθεια του τούρκου προέδρου για το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει συνδεθεί με τις ισλαμικές απαγορεύσεις για τοκογλυφία. Κατά την άποψή του, οι παραγωγοί πρέπει να μετακυλίσουν τους τόκους που πληρώνουν στους πελάτες, άρα ανεβάζουν τις τιμές.

Η τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο. Την ίδια περίοδο οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες εξέταζαν την αύξηση των επιτοκίων, και κάποιες προχώρησαν σε αυξήσεις, στοχεύοντας να δαμάσουν τις πιέσεις στις τιμές.

Σχολιάζοντας την προσέγγιση του Ερντογάν, ο οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital, Τσάρλι Ρόμπερτσον, είπε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο. «Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον ηγέτη που έχει προωθήσει αυτό το περίεργο μείγμα πολιτικής στο παρελθόν», είπε. «Μια μεσαιωνική πολιτική για την τοκογλυφία δεν λειτουργεί σε έναν κόσμο κυμαινόμενου νομίσματος», σημείωσε.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική μείωσης των επιτοκίων έχει στοιχίσει στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε πάνω από 15 λίρες ανά δολάριο για πρώτη φορά την Πέμπτη, δεδομένου ότι οι επενδυτές ανέμεναν τη νέα μείωση των επιτοκίων. Η λίρα έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του φέτος.

Ο πληθωρισμός στη χώρα των 84 εκατομμυρίων πολτιών είναι τώρα πάνω από 21% και συνεχίζει σταθερά ανοδικά  αποδυναμώνοντας την αγοραστική δύναμη των Τούρκων. Μάλιστα για να καθησυχάσει τις αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια