GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η ιστορία της βασιλόπιτας

 

 

Το έθιμο της πίτας της Πρωτοχρονιάς, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό έθιμο που τελούνταν στην εορτή των Κρονίων. Στην ρωμαϊκή εποχή, ανάλογο έθιμο τελούνταν στην εορτή των Σατουρναλίων, κι από κει το παρέλαβαν οι Φράγκοι, δημιουργώντας ένα δικό τους έθιμο που επικράτησε στην Ευρώπη.

Στη δική μας θρησκευτική παράδοση, το έθιμο της βασιλόπιτας, συνδέεται με τον Μέγα Βασίλειο και την εποχή που διετέλεσε επίσκοπος στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μ. Ασία. Όταν ο Έπαρχος της Καππαδοκίας ήρθε με σκοπό να τη λεηλατήσει, ο Μ. Βασίλειος, ζήτησε απ’ τους κατοίκους της, να συγκεντρώσουν όσα πολύτιμα αντικείμενα μπορούσαν για να του τα δώσουν ως λύτρα.

Πολλά ήταν πράγματι τα τιμαλφή που συγκεντρώθηκαν, αλλά τελικά η επιδρομή δεν έγινε και ο Έπαρχος απομάκρυνε το στρατό του απ’ την Καισαρεία. Βρέθηκε λοιπόν ο Μ. Βασίλειος, με πληθώρα ανακατεμένων πολύτιμων αντικειμένων, χωρίς να γνωρίζει τι προσφέρθηκε από ποιον. Έτσι αποφάσισε να αφήσει την Θεία Πρόνοια ή την τύχη, να αποφασίσει ποιος θα πάρει τι.

Ζήτησε λοιπόν από τους πιστούς, να ετοιμάσουν μικρά ψωμάκια, που μέσα στη ζύμη τους τοποθετήθηκαν τα νομίσματα, τα χρυσαφικά κλπ. Τα ψωμάκια μοιράστηκαν στους κατοίκους και ο καθένας έλαβε ό,τι του έτυχε στο ψωμάκι του. Σε ανάμνηση της μεγάλης χαράς που η πόλη τους δεν καταστράφηκε, αλλά και προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου, η παράδοση αυτή συνεχίστηκε μέχρι στις μέρες μας, και το νόμισμα μπαίνει στην πίτα της Πρωτοχρονιάς ανήμερα της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου.

Από περιοχή σε περιοχή η συνταγή της βασιλόπιτας έχει πολύ μεγάλες διαφορές, σε σημείο του να μην συμπίπτουν καν τα υλικά παρασκευής της.

Στις πόλεις που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη πάντως, συνηθίζεται η πολίτικη Βασιλόπιτα-τσουρέκι, της οποίας η συνταγή ακολουθεί:

Υλικά

(για 12 κομμάτια)

DSCN1791.jpg
  • 100 gr. χλιαρό νερό
  • 80 gr νωπή μαγιά (ή 2 κύβοι μαγιάς)
  • Ένα κιλό αλεύρι για τσουρέκια (και λίγο επιπλέον, για τη διαδικασία παρασκευής βλ. παρακάτω)
  • 100 gr επιπλέον νερό
  • Δύο κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
  • 250 gr. βούτυρο γάλακτος πρόβειο (το λεγόμενο λιωμένο), ή εναλλακτικά βούτυρο αγελάδας ή βούτυρο τύπου Κέρκυρας.
  • 300 gr ζάχαρη
  • Ένα κοφτό κουταλάκι του. γλυκού κοπανισμένο μαχλέπι
  • Ένα κοφτό κουταλάκι του. γλυκού μαστίχα, που έχουμε κοπανίσει με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • Ελάχιστο αλάτι, (στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού)
  • 4 μεγάλα αυγά (ή περισσότερα αν είναι μικρά)
  • λίγο λάδι, για να αλείψουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε
  • Ένα κρόκο αυγού, για να αλείψουμε την βασιλόπιτα
  • Λευκά ανάλατα αποφλοιωμένα αμύγδαλα (ολόκληρα ή σε φετούλες), και λίγο σουσάμι αν θέλουμε, για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό (να γίνει χλιαρό) και το βάζουμε σε ένα μεγάλο δοχείο. Ρίχνουμε τη μαγιά αφού πρώτα τη θρυμματίσουμε, και την ανακατεύουμε πολύ καλά μέσα στο χλιαρό νερό, ώσπου να διαλυθεί. Από το αλεύρι, μετράμε πέντε κουταλιές της σούπας, τις ρίχνουμε στο μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα σκεπάζουμε το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα, και το πηγαίνουμε σε κάποιο ζεστό μέρος του σπιτιού (όχι δίπλα σε εστία θέρμανσης) και το αφήνουμε για περίπου μισή ώρα, ώσπου το μείγμα μας να γίνει σχεδόν διπλάσιο σε όγκο.

Σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε άλλα 100 gr νερό, και μόλις γίνει χλιαρό, ρίχνουμε τον γλυκάνισο και τον αφήνουμε να βράσει για λίγο (ένα λεπτό περίπου βράσιμο σε μέτρια φωτιά). Στη συνέχεια περνάμε από σουρωτήρι το αρωματισμένο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη μέσα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε καλά, ώσπου τα δύο υλικά να δέσουν μεταξύ τους. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.

Απλώνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που σκοπεύουμε να δουλέψουμε τη ζύμη, και σε ένα της σημείο ρίχνουμε το αλεύρι μας σαν μικρό βουναλάκι. Κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα και μέσα της ρίχνουμε το μαχλέπι, το αλάτι, τα αυγά, τη μαστίχα, το μείγμα της μαγιάς, και το μείγμα του βουτύρου, και το αρωματισμένο νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περισσότερο από δέκα λεπτά. Εάν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο αλεύρι όπως ζυμώνουμε για να διευκολυνθούμε κατά το ζύμωμα.

Βάζουμε τη ζύμη σε μία λαδωμένη λεκάνη, κλείνουμε το άνοιγμά της με μεμβράνη, και τυλίγουμε ολόκληρη τη λεκάνη με μια κουβέρτα. Αφήνουμε τη λεκάνη με τη ζύμη έτσι τυλιγμένη για δύο ώρες περίπου, ώσπου να γίνει διπλή σε όγκο.

Αφού περάσει το 2ωρο, βάζουμε ξανά τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, και την ξαναζυμώνουμε μαλακά αυτή τη φορά, ίσα ίσα για να της δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε (συνήθως σαν καρβέλι ψωμιού)

Σε ένα μεγάλο ταψί (32 – 34 εκ.), στρώνουμε μια λαδόκολλα και πάνω της ακουμπάμε τη ζύμη μας. Μεταφέρουμε το ταψί σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού, και το αφήνουμε εκεί για άλλη μισή ώρα, για να φουσκώσει λίγο ακόμα.

Βάζουμε τον φούρνο μας να προθερμανθεί στους 160 βαθμούς, και στο μεταξύ σε ένα δοχείο, χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με το γάλα.

Πριν τη διακόσμηση δεν ξεχνάμε να κρύψουμε ένα φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, σε κάποιο σημείο μέσα στη ζύμη μας.

Με ένα πινέλο, αλείφουμε προσεκτικά, ολόκληρη την επιφάνεια του καρβελιού μας και από πάνω διακοσμούμε με τα αμύγδαλα ή/και το σουσάμι, την επιφάνειά του, και σχηματίζουμε με τα αμύγδαλα, ό,τι θέλουμε να γράψουμε (συνήθως τον αριθμό του έτους που περιμένουμε ή/και ευχές για τη νέα χρονιά).

Βάζουμε τη βασιλόπιτα στον φούρνο και την αφήνουμε να ψηθεί για μία ώρα.

Πηγή:mnimesellinismou

Δεν υπάρχουν σχόλια