GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΥΠ: Αναδιάρθωση “Αρίστων” με “σφαγίδα” διάλυσης!!!

  *Ειδικού Συνεργάτη – Αναλυτή

 


*Ειδικού Συνεργάτη – Αναλυτή

Η περίφημη αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, με την υπαγωγή της ΔΗΠ (Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών) στο ΓΕΕΘΑ και τη συγκρότηση του ΚΕΤΥΑΚ (Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας), το οποίο θα λάμβανε και ευρωπαϊκά κονδύλια, με απώτατο στόχο τον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις Εθνικής Ασφάλειας καθώς και τη διασφάλιση της πρόσβασής της σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία και πόρους απαραίτητους για την τεχνολογική ανάπτυξη.

Έναν χρόνο μετά, όχι απλώς δεν έχει προχωρήσει τίποτα από τα παραπάνω, αλλά επιπλέον, με νέο Εσωτερικό Κανονισμό, προβλέπεται η υπαγωγή του μέχρι τούδε ανεξάρτητου ΚΕΤΥΑΚ στην Οικονομική Διεύθυνση της ΕΥΠ (ΔΟΔΥ), γεγονός που συνιστά έμμεση παραδοχή της αποτυχίας εφαρμογής του αρχικού σχεδίου. Για την ιστορία, να σημειωθεί πως το ΚΕΤΥΑΚ, από τη σύστασή του και μέχρι την παρούσα υποβάθμισή του, είχε στελεχωθεί με υπαλλήλους έτερων υπουργείων που έλαβαν απόσπαση και μάλιστα, είχε τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια ενώ χαρακτηριστικό είναι πως ουδείς εκ των υπαλλήλων της ΕΥΠ είχε τη δυνατότητα πρόσβασης είτε στα αρχεία (που μάλλον δεν πρόλαβαν να υπάρξουν), είτε στα οικονομικά-προϋπολογισμό του Κέντρου…


Και επειδή το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, όπως πολύ σωστά λέει ο θυμόσοφος λαός, αρκεί κάποιος να αναζητήσει πληροφορίες για το προφίλ του Συνταγματάρχη που η Διοίκηση επέλεξε αρχικώς για τη θέση του επικεφαλής της ΔΙΠΛΗΣΥ (Διεύθυνση Πληροφοριακών Συστημάτων) αλλά εκ των υστέρων, αφού απέτυχαν να εκτοπίσουν τον κραταιό και τοποθετηθέντα προ δεκαετίας Διευθυντή, τον όρισαν Διευθυντή στη ΔΙΚΥ, παραβλέποντας την πασιφανή ανεπάρκειά του και έλλειψη γνώσεων για το αντικείμενο (για να μην πούμε για την ανικανότητα άσκησης διοίκησης).

Όποιος ψάξει δε λίγο περισσότερο, θα ανακαλύψει πως ο εν λόγω Συνταγματάρχης αυτοπροσδιορίζεται στα κοινωνικά δίκτυα ως «συγγραφέας» και συγκεκριμένα συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων και διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας. Τα διηγήματά του δε πουλιούνται σε ποικίλα sites και ο ίδιος τα διαφημίζει και στα προφίλ του στα social media.

Είναι απορίας άξιο αν η Διοίκηση του έδωσε άδεια (όπως προβλέπει ο νόμος) να προσπορίζεται κέρδη από την πώληση ερωτικών μυθιστορημάτων προτού τον τοποθετήσει Διευθυντή σε μία τόσο νευραλγική θέση. Και επίσης αν του έδωσε άδεια να διατηρεί λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και να επικοινωνεί με υφισταμένους παρά την αντίθεσή τους και στις διάφορες εφαρμογές και μάλιστα ομαδικά διανέμοντας ακόμη και απόρρητα σύμφωνα με πληροφορίες…

Η μοναδική ενασχόληση του Συνταγματάρχη είναι η καταμέτρηση των αδειών που χορηγούνται στο προσωπικό, το καθάρισμα του ολόσωμου καθρέπτη έξω από το γραφείο προκειμένου να ελέγχει την άρτια περιβολή του προτού μεταβεί σε γραφεία ανωτέρων και φυσικά η περιποίηση των άνω άκρων του με νυχοκόπτη κατά τη διάρκεια συσκέψεων με το προσωπικό! Πάντως, ολοένα και πυκνώνουν τα παράπονα κυρίως από γυναίκες στελέχη της Διεύθυνσής του ότι ο εν λόγω δεν διστάζει να προβεί σε σχόλια είτε σεξιστικά ή ακόμη, περιεχομένου που εύκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης..

· Η Ακαδημία Σπουδών: ένα όνειρο που έμεινε χίμαιρα. Όταν μία κυβέρνηση επιλέγει να ορίσει ως επιχειρησιακό υποδιοικητή έναν απόστρατο αστυνομικό, που στη διάρκεια της θητείας του -σύμφωνα με τις πηγές μας- δεν είχε βγει από τα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ., είναι απολύτως δικαιολογημένο το γεγονός ότι ο κύριος αυτός είχε σπεύσει εγκαίρως να τονίσει πως «το όραμά του για την Υπηρεσία ήταν η ίδρυση μιας Ακαδημίας Σπουδών (μάλλον είχε βλέψεις για τη θέση του Πρύτανη). Δυστυχώς, ούτε αυτό το σχέδιο προχώρησε. Και έτσι το όνειρο έμεινε θερινής νυκτός. Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμασθε, βασική έγνοια του κ. Υποδιοικητή είναι η ανατροφή ενός ιχθύ που φιλοξενεί σε ενυδρείο στο γραφείο του.

· Το “επιχειρησιακό” δίκτυο της Υπηρεσίας στο εξωτερικό: Αρχικώς, η νέα Διοίκηση είχε φροντίσει να καταδικάσει παντοιοτρόπως την από πλευράς Ρουμπάτη διάλυση του δικτύου της ΕΥΠ στο εξωτερικό και μάλιστα, μία από τις πρώτες εξαγγελίες της ήταν ότι θα επανέφερε τις θέσεις εξωτερικού και την εν γένει δραστηριότητα της Υπηρεσίας σε χώρες ενδιαφέροντος. Δύο χρόνια μετά την αλλαγή Διοίκησης στην ΕΥΠ, αφενός, οι θέσεις που άνοιξαν είναι ελάχιστες και αφετέρου, ορισμένες εξαιρετικά νευραλγικές έχουν πληρωθεί από Λοχίες του Στρατού, χωρίς καμία εκπαίδευση ή προυπηρεσία στην Συλλογή Πληροφοριών με αποτέλεσμα οι αναφορές που καταφθάνουν είτε να περιορίζονται σε ανοικτές πηγές ή να προκαλούν τον γέλωτα σε έμπειρους αναλυτές της υπηρεσίας. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι κάποιοι από τους επιλεγέντες δεν έχουν ακόμη μεταβεί στη θέση τους και αναρωτώνται δικαίως κατά πόσον αυτοί αμείβονται με την αποζημίωση εξωτερικού ενώ βρίσκονται στην Ελλάδα… Δηλαδή αν αληθεύουν αυτά πρόκειται για το απόλυτο ρουσφέτι του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη… Πάντως και οι λοιποί επιλεγέντες δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι τούδε έργο με τις φήμες να θέλουν τον σύνδεσμο σε αραβική χώρα να αναζητείται, τον έτερο στη εξ Ανατολών γείτονα να κάνει διακοπές και τον τρίτο, σε Βαλκανική χώρα, να μεταφράζει το δελτίο τύπου του εκεί αρμόδιου υπουργείου για την πανδημία…

· Το “επιχειρησιακό” έργο της αναδιαρθρωθείσας ΕΥΠ: Η ανωτέρω διατύπωση προκαλεί αβίαστα την χλεύη του προσωπικού διότι όποιος τολμήσει να προσκομίσει έστω και την ελάχιστη πληροφορία, πέφτει σε δυσμένεια. Τουναντίον, προωθούνται σε θέσεις ευθύνης άτομα που ουδεμία επιχειρησιακή δράση ή ικανότητα ή παρελθόν διαθέτουν. Φυσικά, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στο γνωστό Δελτίο του ΠΘ, το οποίο -σύμφωνα πάντα με τις πηγές μας- αποτελεί συρραφή πολυκαιρισμένων ειδήσεων από το Διαδίκτυο, με ωραίες λεζάντες και φωτογραφικό υλικό, το οποίο μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αρμόδιας επιχειρησιακής διευθύντριας, αλλά βάσει καλά πληροφορημένων πηγών, καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων του ΠΘ. Φανταζόμασθε πως το Γραφείο Τυπου της πρωθυπουργίας, εργάζεται καλύτερα.

· Στο ίδιο πνεύμα, οι νέοι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με τον τελευταίο διαγωνισμό, εκπαιδεύονται στην αναζήτηση πληροφοριών σε ανοικτές πηγές και μόνον. Επίσης, νεοπροσληφθέντες που έχουν τοποθετηθεί στο εθνικό CERT, μαθαίνουμε ότι εργάζονται μόνον πρωί και έτσι η ΕΥΠ έχει τη θλιβερή πρωτιά να μην διατηρεί σε επαγρύπνηση τον συγκεκριμένο τομέα επί 24ώρου, όπως οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς.

Και επειδή ο εκσυγχρονισμός συνεχίζεται, η Διοίκηση προέβη στη σύσταση και στελέχωση μιας νέας υποδιεύθυνσης όπως είχε πρόσφατα αποκαλύψει ο κ. Χρ. Σπίρτζης, η οποία εδώ και δύο μήνες, τελεί άνευ αντικειμένου, αρμοδιοτήτων, τμηματαρχών, υπολογιστών, γραφείων, θέσεων, ανάθεσης έργου, πλην όμως διαθέτει πλεονάζον προσωπικό, την περίφημη λίστα ανεπιθύμητων.Ήδη το προσωπικό τη συγκεκριμένη νέα υποδιεύθυνση την αποκαλεί “Σπιναλόγκα” και το τοποθετημένο σε αυτήν προσωπικό “οι λεπροί της ΕΥΠ”.

Το αφήγημα της Διοίκησης επιρρίπτει ευθύνες στους Διευθυντές και Διοικητές Μονάδων (επιτελικό χάος), ότι δηλαδή τους ζητήθηκε να παραχωρήσουν κάποια άτομα για νέα καθήκοντα αλλά αυτοί, άδραξαν την ευκαιρία και απομάκρυναν αυτούς με τους οποίους είτε είχαν προσωπικές διαφορές, είτε αντιπαθούσαν ή φοβόντουσαν ως μελλοντικούς ανταγωνιστές.

Στην «επίλεκτη υποδνση που θα επιτελέσει εξαιρετικά προηγμένες επιχειρήσεις», έχουν ήδη ενταχθεί μεταξύ άλλων -με οργανική μάλιστα θέση- κλειδαράδες, πατωματζήδες, συνεργείο τοποθέτησης και επισκευής περσίδων, βοηθητικό προσωπικό, οδηγοί, ηλεκτρολόγοι, ασυρματιστές, μεταφραστές Αραβικής-Τουρκικής κλπ γλωσσών, διότι προφανώς πλέον η Υπηρεσία δεν τους χρειάζεται.

Αναρωτώμεθα πως είναι δυνατόν όλο αυτό το ετερόκλητο σύνολο να εκπαιδευθεί σε υπερσύγχρονες πλατφόρμες αναζήτησης πληροφοριών αλλά και με τι κριτήρια επελέγη να τοποθετηθεί εκεί. Όπως επίσης, άξιο απορίας είναι η τοποθετηθείσα από το Αλλοδαπών-φίλη της έτερης υποδιευθύντριας από την αστυνομία- έχει αντιληφθεί το φιάσκο του όλου εγχειρήματος και πόσο αυτό δύναται να επηρεάσει την υπηρεσιακή της καριέρα εν γένει, όταν με το καλό επιστρέψει στην οργανική της θέση.

· ΚΟΠ (Κοινή Ομάδα Πληροφοριών): Πρόκειται για μία ομάδα συνεργασίας πλείστων φορέων (ΛΣ-ΕΛΑΣ-ΓΕΕΘΑ-ΕΥΠ) για το θέμα της Παράτυπης Μετανάστευσης. Αφήνοντας ασχολίαστο το γεγονός ότι η κάποτε επιχειρησιακή ΕΥΠ είχε ως αντικείμενο τη Λαθροδιακίνηση και κατάντησε ουραγός εξελίξεων, ήτοι να ασχολείται με τους παράτυπους μετανάστες και αυτό επιδερμικά. Σημειώνεται ότι η παρούσα Διοίκηση εν τέλει αποφάσισε να διαλύσει την ΚΟΠ, προφανώς παραδεχόμενη την πλήρη αποτυχία της, κάτι που ήταν αναμενόμενο αν κρίνουμε από την επιλογή του προϊσταμένου αυτής. Πάντως, για να γίνει σαφέστερο το πόσο σοβαρά η ΕΥΠ λαμβάνει ακόμη και το ζήτημα της Παράτυπης Μετανάστευσης, αρκεί να αναφερθεί πως το αρμόδιο νεοσύστατο τμήμα διοικείται από υπάλληλο Διοικητικό, χωρίς καμία πρωθύστερη επιχειρησιακή γνώση ή εκπαίδευση, που όμως τυγχάνει στους αυλικούς της διευθύντριας αλλά και του υποδιευθυντή της.

· Έτερος τομέας με τον οποίο η ΕΥΠ έπαψε να ασχολείται είναι το Οργανωμένο Έγκλημα, εξέλιξη διόλου τυχαία αν κανείς σταθεί στη συγκυρία έκρηξης των φαινομένων, την τελευταία διετία, γεγονός που έχει παραδεχθεί ο ΠΘ με την αποπομπή Χρυσοχοΐδη. Ειδικότερα, η από την Αστυνομία ορμώμενη υποδιευθύντρια αποψίλωσε το αρμόδιο τμήμα από στελέχη, στόχους και αρμοδιότητες, κλείνοντας εσπευσμένα ανοικτές κρίσιμες υποθέσεις και εν συνεχεία, έβαλε ταφόπλακα προωθώντας ως προϊσταμένη την γραμματέα της διευθύντριας η οποία, μπορεί μεν να έχει προσληφθεί ως υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με υποχρεωτική προϋπόθεση τη γνώση Αγγλικής, όμως -κατά δημόσια παραδοχή της- δεν γνωρίζει γρι και γιαυτό, έχει ζητήσει και έχει εξαιρεθεί από συνεργασίες με ξένες υπηρεσίες. Για την ιστορία, με την αλλαγή κυβέρνησης το 2019, η συγκεκριμένη κυρία κυκλοφορούσε στους διαδρόμους αποκηρύσσοντας την σχέση της με την διευθύντριά της και δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν επιθυμούσε να ταυτισθεί με κάποιον που τελούσε υπό αναχώρηση…

· ΠΜΥ (Περιφερειακές Μονάδες Υποστήριξης): Δείχνοντας συμπάθεια και αλληλεγγύη στους ομοίους του, ο μη έχων κανονικό πτυχίο Διοικητής της ΕΥΠ (μία ματιά στο πεντάγραμμο βιογραφικό του στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο), ορίζει διοικητές σε περιφερειακές μονάδες αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε κάποιες περιπτώσεις, κατηγορίας μεταφραστών, χωρίς επιχειρησιακή επάρκεια, παρακάμπτοντας επιχειρησιακά στελέχη, με πολύχρονη εμπειρία και πτυχίο πανεπιστημίου. Αν και έχει καταστεί σαφές, πως το μοναδικό πτυχίο-free pass για ανέλιξη στην ΕΥΠ είναι αυτό του Γυμναστού. Αν και τα παραδείγματα είναι πλείστα, θα περιορισθούμε στον πλέον πετυχημένο εξ αυτών που εδώ και μια δεκαετία κάνει καριέρα στην υπηρεσία άλλοτε ως όργανο εξωτερικού, άλλοτε ως διοικητής νευραλγικής μονάδας σε ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή και συχνότερα ως υποδιευθυντής αρμόδιος επιχειρησιακών μονάδων. Μάλλον, η επιλογή του έχει στηριχθεί στο μεταπτυχιακό Διατροφολογίας από πανεπιστήμιο της αλλοδαπής που έχει καταθέσει και αναγνωρίσει (ως συναφές;) στην ΕΥΠ. Αυτή είναι η ΕΥΠ των Αρίστων!

· Επιπλέον το Προεδρικό Διάταγμα (υπ’ Αριθμ. 96/2020) που αφορούσε την ΕΥΠ, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 20/11/20 προέβλεπε την τοποθέτηση «προσωρινών Προϊσταμένων» των Μονάδων της Υπηρεσίας βάσει των «προτιμήσεων» της Διοίκησης και όχι τυπικών και ουσιαστικών προσόντων… Το δεύτερο απόλυτο ρουσφέτι του επιτελικού κράτους… Το ίδιο Διάταγμα προέβλεπε τη διεξαγωγή της νόμιμης διαδικασίας για την επιλογή και τοποθέτηση Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων από το αρμόδιο όργανο (Υπηρεσιακό Συμβούλιο), εντός 6 μηνών. Προθεσμία που παρήλθε τον Απρίλιο του 2021, ενώ η Διοίκηση συνεχίζει παρανόμως να αλλάζει τους Προϊσταμένους κατά το δοκούν χωρίς καμία πρόθεση να προχωρήσει στη νόμιμη διαδικασία! Τελευταία εξέλιξη αναφέρει την τοποθέτηση αναπληρωτή τμηματάρχη αρεσκείας Διευθυντού σε τμήμα δίχως ούτε έναν επιτελή…

Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα τύχουν της ανάλογης αξιολόγησης και ότι θα διορθωθούν σύντομα ώστε η “καρδιά” του κράτους όπως είχε αποκαλέσει την ΕΥΠ ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού θα δουλέψει σε ένα ευρωπαϊκό – δημοκρατικό δρόμο όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία…

Δεν υπάρχουν σχόλια