GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε ρυθμούς black Friday η αγορά της Ξάνθης

Φέτος έχει ιδιαίτερη αξία για την εγχώρια αγορά


Φέτος έχει ιδιαίτερη αξία για την εγχώρια αγορά

Ευθύμης Μίλκογλου:

«Η λεγόμενη «Μαύρη Παρασκευή» που στην ουσία είναι «Μαύρη Εβδομάδα» είναι μια ευκαιρία για κάποιους συναδέλφους να ρευστοποιήσουν εμπορεύματα από αποθέματα που τους έχουν μείνει, αν και αφορά περισσότερο καταστήματα με ηλεκτρικά είδη, που σημειώνουν και τη μεγαλύτερη επιτυχία στις πωλήσεις για αυτές τις ημέρες…»

  Σε ρυθμούς black Friday μπαίνει η εγχώρια αγορά και παρότι ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης αντιμετωπίζει το θεσμό με προβληματισμό, φέτος έχει ιδιαίτερη αξία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς δεν σημειώθηκε η αναμενόμενη κίνηση, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

  Από την άλλη, είναι γεγονός, όπως παραδέχεται και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, ότι ο θεσμός στην Ελλάδα έχει χάσει την ουσία του. Ενώ, δηλαδή, στο εξωτερικό αφορά «γενναίες» εκπτώσεις που διαρκούν μία μόλις ημέρα, στη χώρα μας έχει επικρατήσει η Black Friday να κρατά μία ολόκληρη εβδομάδα. Ενώ, το ποσοστό αύξησης σίγουρα δεν είναι εκείνο του εξωτερικού, καθώς αφορά καινούργια εμπορεύματα των καταστημάτων.

«Δυστυχώς, το δεκαπενθήμερο των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων δεν είχε επιτυχία στην αγορά της Ξάνθης, λόγω των μέτρων της κυβέρνησης. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και αρκετά «κουμπωμένος», κάτι που έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών των καταστημάτων λιανικού εμπορίου…» όπως σημειώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως, «η λεγόμενη «Μαύρη Παρασκευή» που στην ουσία είναι «Μαύρη Εβδομάδα» είναι μια ευκαιρία για κάποιους συναδέλφους να ρευστοποιήσουν εμπορεύματα από αποθέματα που τους έχουν μείνει, αν και αφορά περισσότερο καταστήματα με ηλεκτρικά είδη, που σημειώνουν και τη μεγαλύτερη επιτυχία στις πωλήσεις για αυτές τις ημέρες. Τα υπόλοιπα καταστήματα του εμπορίου, όπως είναι ο κλάδος του ενδύματος, λόγω του γεγονότος ότι προχωρούν σε μικρότερα ποσοστά έκπτωσης, καθότι μιλάμε για νέες παραλαβές, δεν έχουν κάποιο σημαντικό κέρδος…».

  Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει, «είναι λογικό, τόσα χρόνια που είναι σε ισχύ ο θεσμός της Black Friday στη χώρα, να συμμετέχουν όλα τα καταστήματα της μικρομεσαίας αγοράς σε αυτόν, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τον τζίρο τους…».

  Πάντως, τα εκπτωτικά γεγονότα της φετινής Black Friday και πολύ περισσότερο της Cyber Monday που ακολουθεί αμέσως μετά, αναμένονται ότι εν μέσω πανδημίας θα εκτινάξουν και πάλι τις ηλεκτρονικές αγορές των καταναλωτών.

  Έχοντας αυτό ως αρχή, ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατανάλωσης Ελλάδας προχωρούν σε συστάσεις προς τον καταναλωτή.

  Για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία τους, αλλά και για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει αυτή η «γιορτή του εμπορίου και της αγοράς», ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας συστήνουν στους καταναλωτές τα ακόλουθα:

  1. Να προσέχουν κατά την ηλεκτρονική εγγραφή τους σε ενημερωτικά δελτία (newsletters), με τα οποία καλούνται να δηλώσουν έγκαιρα τις προτιμήσεις τους σε συγκεκριμένα προϊόντα και να ενημερωθούν, έτσι, νωρίτερα για τις εκπτώσεις που θα γίνουν σε αυτά. Ιδίως, να είναι επιφυλακτικοί με τις προσωπικές πληροφορίες που χορηγούν μέσω αυτών των newsletters, δεδομένου ότι αποτελούν, στην ουσία, μορφή ηλεκτρονικού μάρκετινγκ και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους προμηθευτές για τη δημιουργία προσωποποιημένων προφίλ πελατών και για τη διενέργεια εξατομικευμένων προωθητικών ενεργειών που τους ακολουθούν παντού κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.

  2. Να διαχωρίζουν τις αληθινές από τις εικονικές προσφορές, κάνοντας δική τους έρευνα αγοράς αρκετό διάστημα πριν για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν, σε συνδυασμό και με τη χρήση ειδικών εργαλείων που διατίθενται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες σύγκρισης προϊόντων και πραγματοποίησης αγορών, τα οποία αναπαριστούν τη διαχρονική διακύμανση των τιμών.

  3. Κατά την τοποθέτηση των παραγγελιών τους, να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και σημασία, εκτός από την τιμή, και σε άλλες κρίσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με την ταχύτητα παράδοσης των προϊόντων τους και συγκεκριμένα: (α) στη διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη εμπόδια και περιορισμούς που, σε διεθνές επίπεδο, επηρεάζουν την παραγωγή και διακίνηση των αγαθών, καθώς και (β) στον αναμενόμενο χρόνο αποστολής των προϊόντων μέσω των ταχυδρομικών παρόχων. Στόχος είναι οι καταναλωτές να μη βιώνουν αργότερα δυσαρέσκεια και απογοήτευση από τυχόν υπερβολικούς ή/και απροσδιόριστους χρόνους αναμονής.

  4. Να αποφεύγουν την αγορά προϊόντων, ακόμα κι αν πωλούνται σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, από ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν αμφίβολης νομιμότητας ιστοσελίδες (πχ δεν περιλαμβάνουν πλήρη στοιχεία έδρας και επικοινωνίας, περιέχουν “νεκρές” συνδέσεις [links] ή συνδέσεις σε όρους χρήσης ή πολιτικής προστασίας απορρήτου με ασυνάρτητο παρεχόμενο, διοχετεύουν την επικοινωνία με τους καταναλωτές αποκλειστικά μέσω social media εφαρμογών, όπως viber, messenger, κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια