GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Νοσοκομείο VS Δήμου Αλεξανδρούπολης για την ταφή αστέγου που παραμένει άταφος εδώ και δύο μήνες

Μία καταγγελτική επιστολή η οποία υπογράφεται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Ρούφο και έχει αποδέκτη τον Δήμαρχο Α...


Μία καταγγελτική επιστολή η οποία υπογράφεται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Ρούφο και έχει αποδέκτη τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη είδε το φως της δημοσιότητας.

Η επιστολή αφορά τη διαχείριση της σορού του ηλικιωμένου άστεγου Τ.Β. ο οποίος λίγο πριν αποδημήσει «ζούσε» έξω από το ΚΑΠΗ της Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Ρούφου, βρέθηκε νεκρός στις 12/08. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κου Ρούφου, έκτοτε η σορός του ηλικιωμένου «χωρίς οικογενειακό-υποστηρικτικό περιβάλλον» «δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον που να μπορεί να καλύψει τις δαπάνες ταφής και να μεριμνήσει για τα σχετικά». 

Γι’ αυτό καλεί τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να μεριμνήσει σχετικά, επικαλούμενος μάλιστα και την σχετική νομοθεσία, διότι όπως λέει «η πολιτεία έχει μεριμνήσει και έχει θεσπίσει νόμο για την κάλυψη των σχετικών δαπανών σε αυτές τις περιπτώσεις από τον Δήμο». (σ.σ. παρόλα αυτά δεν αναφέρει τον σχετικό νόμο). 

Ο κος Ρούφος ενημερώνει ότι απέστειλε σχετική επιστολή στο Δημαρχείο και στις 06/10, αλλά δεν πήρε απάντηση και έτσι τώρα ζητάει δύο πράγματα: α) την τιμωρία υπαλλήλων του Δήμου, στην περίπτωση που η κατάσταση διαμορφώθηκε έτσι από δική τους κωλυσιεργία και β) ξεκάθαρη απάντηση για το αν ο Δήμος θα μεριμνήσει για την ταφή της σορού, ει δε μη «να ενημερωθούμε και εγγράφως ώστε να απευθυνθούμε στην Περιφέρεια».

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ο θανών έχει συγγενείς 

Ωστόσο, και παρά την καταγγελτική διάθεση του Διοικητή του Νοσοκομείου, η καταγγελία του δεν έχει βάση. Αρχικά η ημερομηνία θανάτου του αναφερόμενου προσώπου είναι η 12η Σεπτεμβρίου και όχι η 12η Αυγούστου, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό.

Το σημαντικό είναι ότι ο θανών έχει συγγενείς που και βρίσκονται εν ζωή, αλλά και ζουν στην Αλεξανδρούπολη, όπερ σημαίνει ότι αυτή βαρύνονται με την ευθύνη της διαχείρισης της σορού του και της ταφής του κατ’ επέκταση. Αυτό υποστήριξε στο δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας ακόμα ότι εφόσον υπάρχουν οι συγγενείς Α βαθμου, ο Δήμος δεν έχει ούτε υποχρέωση, αλλά ούτε και δικαίωμα παρέμβασης στα διαδικαστικά της ταφής.

Παρακάτω, παρατίθεται η επιστολή που «ανέβασε» στο προσωπικό του προφίλ ο Παύλος Μιχαηλίδης υπό μορφήν φωτογραφίας, μετεγγραμμένη από το «R» διατηρώντας την αρχική ορθογραφία:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Συγκλονισμένος πληροφορήθηκε ότι στο Νεκροτομείο του ΠΓΝΑ, ήδη από τις 12-08-2021 παραμένει η σωρός του Τ.Β. του Αl, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στον αύλιο χώρο του ΚΑΠΗ του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ο Τ.Β. του Αl ήταν άστεγος, οικονομικά αδύναμος, χωρίς οικογενειακό-υποστηρικτικό περιβάλλον και κάτοχος δελτίου αιτούντος Διεθνούς Προστασίας και εξ αυτού δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον που να μπορεί να καλύψει τις δαπάνες ταφής και να μεριμνήσει για τα σχετικά.

Θεωρώ αδιανόητο στις μέρες μας να μην μπορεί να ταφεί ένας νεκρός και να παραμένει η σωρός του στο νεκροτομείο επί μήνες, τη στιγμή που η πολιτεία έχει μεριμνήσει και έχει θεσπίσει νόμο για την κάλυψη των σχετικών δαπανών σε αυτές τις περιπτώσεις από τον Δήμο.

Γι’ αυτό ως Διοικητής του ΠΓΝΑ απέστειλα έγγραφο σε Εσάς στις 06-10-2021, γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακατέχει σε τέτοια θέματα και με την ελπίδα ότι με τη δικιά σας παρέμβαση θα δοθεί τελικά λύση επί του θέματος, αλλά όπως με ενημερώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μας η σορός εξακολουθεί να βρίσκεται στο νεκροτομείο μας.

Παρακαλώ και προσωπικά να με ενημερώσετε για το εάν τελικά θα μεριμνήσετε για την ταφή του νεκρού αυτού καθώς επίσης και να διερευνήσετε τυχόν ευθύνες υπαλλήλων σας για την κωλυσιεργία αυτή. Σε κάθε περίπτωση όμως που το ως άνω συμβάν προέκυψε λόγω αδυναμίας του Δήμου να ανταποκριθεί σε αυτή τη δαπάνη, πρέπον θα ήταν να ενημερωθούμε και εγγράφως ώστε να απευθυνθούμε στην Περιφέρεια.

Παραμένω στη διάθεσή σας, αναμένοντας τις ενέργειες σας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια