GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



To «Σπίτι της Σκιάς»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην Ξάνθη

Πρόκειται για ένα διαφορετικό μουσείο, μοναδικό του είδους στην Ελλάδα, που η ονομασία του αρχικά μπορεί να σας τρομάξει, αλλά σίγουρα θα  σ...


Πρόκειται για ένα διαφορετικό μουσείο, μοναδικό του είδους στην Ελλάδα, που η ονομασία του αρχικά μπορεί να σας τρομάξει, αλλά σίγουρα θα  σας ενθουσιάσει μόλις περάσετε στους σκοτεινούς χώρους του.

Το «Σπίτι της Σκιάς» στην Ξάνθη, δεν σχετίζεται με φαντάσματα και στοιχειωμένες ιστορίες, ούτε με τον αγαπημένο μας Καραγκιόζη του Θεάτρου Σκιών, αλλά πρόκειται για ένα πρότυπο χώρο τέχνης,  που «εκτίθενται» σκιές, από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από άχρηστα υλικά και καθημερινά σκουπίδια, αφού πρώτα έχουν φωτιστεί κατάλληλα.

Ο δημιουργός, και ιδιοκτήτης του «Σπιτιού της Σκιάς» Τριαντάφυλλος Βαϊτσης, θεωρείται κορυφαίος του λεγόμενου Shadow Art (τέχνη σκιάς) και όχι άδικα,  αφού τα ιδιαίτερα έργα του, θα σας βάλουν -κυριολεκτικά- να «παίξετε» με το μυαλό σας.

Πρόκειται για γλυπτά που μπορεί να μη δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση στο βάθρο, με την πρώτη ματιά, μα βλέποντας τη συνέχεια τη σκιά στον τοίχο, θα νιώσετε έκπληξη και θαυμασμό, για το πώς αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων έγιναν έργα τέχνης, αποτυπώνοντας τις μορφές των: Δημόκριτου, Κωνσταντίνου Καβάφη,  Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τσε Γκεβάρα, Μέριλιν Μονρόε, Τζον Λένον, κ.α.

Όμως ο καλλιτέχνης δεν αρκείται μόνο στις προσωπογραφίες, αλλά και σ’ ολόκληρες παραστάσεις που πολλές από αυτές υποκρύπτουν βαθύτερα νοήματα, βάζοντας τον επισκέπτη να συλλογιστεί, να σκεφτεί, να προβληματιστεί να του ξυπνήσουν συναισθήματα.

Τα έργα εκτίθενται σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες, που διαρθρώνονται κατάλληλα στους εσωτερικούς σκοτεινούς χώρους του μουσείου. Η πρώτη ενότητα ονομάζεται «Αντιθέσεις» και περιλαμβάνει γλυπτά που φωτίζονται από δύο πλευρές και έχουν δύο αντιθετικές σκιές. Η δεύτερη είναι τα «Πρόσωπα» και η τρίτη η «Ψυχή», όπου ο δημιουργός αποτύπωσε την πορεία της ψυχής. Τέταρτη και τελευταία ενότητα είναι τα «Σπήλαια του μυαλού», η οποία στηρίζεται στο γνωστό μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα, με τον δημιουργό να ξετυλίγει την ιστορία του «ζωντανεύοντας» τις σκιές. Υπάρχουν και άλλα έργα που παρουσιάζονται στους χώρους, ενώ συχνά ο δημιουργός πραγματοποιεί εκθέσεις και εκτός Ξάνθης, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Η τέχνη της σκιάς (shadow art) είναι η κατασκευή περίπλοκων έργων από σκληρά υλικά που με τον κατάλληλο φωτισμό εμφανίζουν σε επιφάνειες τις σκιές προσώπων, κτηρίων, ακόμα και ιδεών.

Από τα έργα που εντυπωσιάζουν είναι το «Καμπαναριό», τ΄ οποίο ο καλλιτέχνης δημιούργησε για τις ανάγκες της ταινίας του Γιώργου Κορδέλλα «Η Ρόζα της Σμύρνης». Πρόκειται για την εντυπωσιακή απεικόνιση του καμπαναριού της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης, που καταστράφηκε στα δραματικά γεγονότα του 1922. Για το «Καμπαναριό» και όλα τα έργα που παρουσιάζονται, ο Τριαντάφυλλος και η σύζυγός του Ευδοκία θα σας ενημερώσουν αρχικά και στη συνέχεια θα σας αφήσουν να «ταξιδέψετε» στις σκοτεινές αίθουσες, ανάμεσα σε γλυπτά και σκιές.

Το «Σπίτι της Σκιάς» βρίσκεται στην «καρδιά» της γραφικής παλιάς πόλης (Ορφέως 33) και αποτελεί αγαπημένο προορισμό, για όσους επισκέπτονται την πόλη της Ξάνθης. Το εισιτήριο είναι προαιρετικό (2€ ενήλικες, 1€ τα παιδιά). Θα πληρώσετε στο τέλος και εφόσον είστε ευχαριστημένοι για όσα είδατε. Στο χώρο λειτουργεί και πωλητήριο, με χειροποίητα αναμνηστικά και έργα του καλλιτέχνη καθώς και το εργαστήριό του.

Ποιος είναι ο δημιουργός

Με καταγωγή από το Σαραντάπορο Λάρισας, ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στη Πολυτεχνική σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός περιβάλλοντος.

Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με διάφορα είδη τέχνης, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως ζωγραφική, ξυλογλυπτική, κατασκευές με σύρμα, θέατρο και ποίηση. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια). Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές προκειμένου να εμβαθύνει, ήρθε αντιμέτωπος μ’ ένα «γλυπτό σκιάς» (Shadow Art).

Το 2013 αποφάσισε να εγκαταλείψει το αντικείμενο του μηχανικού περιβάλλοντος και ν΄ αφοσιωθεί στη τέχνη της σκιάς.  Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Πληροφορίες :

πηγή: travel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια