GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



“Μαχαιριά” οι ανατιμήσεις για την αποτελειωμένη οικονομία της Θράκης

    *Γράφει, ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

  *Γράφει, ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Αν οι ανατιμήσεις στον ενεργειακό τομέα και κατ΄επεκταση σε όλα τα αγαθά χτυπούν κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία που μόλις προσπαθεί να καταφέρει να ανακάμψει απο την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τον κορονοϊό, για τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, όπου η αποβιομηχάνιση και η αποψίλωση της ενεργούς οικονομίας είναι δεδομένη εδώ και 17 χρόνια τώρα, αποτελεί την τελειωτική “μαχαιριά”!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία της περιοχής υπέστη μείωση στο κατακεφαλήν εισόδημα απο το 2006 έως το 2020 μεγαλύτερη του 40%. Το 75% των ενεργών εταιρειών παρουσίασαν μείωση τζίρου άνω του 60% και η εσωτερική αλλά και εξωτερική μετανάστευση νέων και βιομηχανικών εργατών ξεπέρασε το 86,73%.

Αν αυτά τα νούμερα, σε συνδυασμό με την γεωστρατηγική θέση, την γεωγραφική θέση απο κλιματολογικής άποψης, δεν αποτελούν έναν “εκρηκτικό μείγμα” μιας οικονομίας που δεν δύναται πλέον να υπάρχει, τότε τι είναι;

Το “Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων”, απο την ημέρα ίδρυσής του το 1998 μέχρι και σήμερα, πρεσβεύει ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν για την αναπτυξιακή και οικονομική θωράκιση της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, δεν απέδωσαν για συγκεκριμένους λόγους, που δεν είναι της παρούσης να σχολιάσουμε.

Αλλωστε, το παρελθόν δεν γυρνά πίσω, εκτός αν αποφασίσουμε να επιστρέψουμε εμείς ως κάτοικοι της περιοχής και τότε να αυτοκαταδικαστούμε στον οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό.

Το δε παράδοξο αυτή της κατάστασης είναι, ότι ενώ οι ξένες δυνάμεις επιλέγουν τη Θράκη ως επίκεντρο των εξελίξεων, συνεπώς αμυντικά η περιοχή θωρακίζεται με Βαλκανική εμβέλεια και όχι μόνο, εντούτοις τα ανταποδοτικά οφέλη δεν υπάρχουν και αν υπάρχουν είναι μηδαμινά των όσων παραχωρούνται τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες δυνάμεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη γεωστρατηγική περιοχή.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η τοπική πολιτική σκηνή, είτε δια του Περιφερειάρχη είτε δια των δημάρχων, φαίνεται απούσα ή αποδυναμωμένη έναντι της κεντρικής εξουσίας. Ολο το “παιχνίδι” και ορθώς καταρχήν γίνεται απο το επιτελικό κράτος των Αθηνών και τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, όμως τούτο δε σημαίνει ότι και ο “νοικοκύρης του σπιτιού” δεν πρέπει να έχει άποψη και οφέλη απο την παραχώρηση της χρήσης του… “σπιτιού”. Και το “σπίτι” είναι “γωνία”, ολο “τζαμαρία”, διαθέτει “πεδίο δόξης” και άρα δεν ενοικιάζεται και δεν παραχωρείται όπως ένα άλλο “σπιτάκι” της άλλης νοτιοβαλκανικής χερσονήσου…

Με άλλα λόγια, ποια είναι τα ανταλλάγματα ανάπτυξης που πήραν οι τοπικοί άρχοντες απο τις επενδύσεις και στρατιωτικές βάσεις στην περιοχής μας;

Ελάχιστα γνωρίζουμε και όλα μας παραπέμπουν στο αβέβαιο μέλλον!

Η οικονομία; Η τοπική οικονομία; Η οικονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα ανταποδοτικά προς τους κατοίκους; Εδώ δύο βουνοκορφές δίνουν άλλοι δήμοι σε εταιρείες με ανεμογεννήτριες και οι κάτοικοι του χωριού παίρνουν μείωση έως και επιστροφή στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος!

Εμείς ως Θράκη;

Ειδικά τώρα που η οικονομία και πάλι κλωνίζεται;

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ – “ΜΑΧΑΙΡΙΑ”…

Και αν η ανικανότητα ή η έλλειψη βασικών χαρακτηριστικών διοίκησης των Δήμων και της Περιφέρειας περιστοιχίζει τους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, η κυβέρνηση επιτρέπει και την “χαριστική μαχαιριά” στην τελειωμένη οικονομία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

-Τι σημαίνει επίδομα θέρμανσης και επίδομα λογαριασμού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

-Είναι δυνατόν με “πολιτικές ασπιρίνες” να μπορέσει να ζήσει το φετινό χειμώνα ο ελληνικός λαός που διαβιεί στη Βόρεια Ελλάδα και δή στην περιοχή μας;

-Είναι δυνατόν, με ευχολόγια και υποσχέσεις να ζήσει και να παραμείνει στη Θράκη και την Αν. Μακεδονία κάποιος που επενδύει και επιχειρεί με τους ίδιους όρους και χαρακτηριστικά της νησιωτικής Ελλάδας και των κορυφαίων τουριστικών προορισμών;

Προφανώς, αστειεύονται εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και όποιο άλλο υπουργείο εμπλέκεται.

Διότι Οικονομία στη Θράκη δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο το εισόδημα συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και διερχόμενων φοιτητών που κρατά ανοιχτές κάποιες επιχειρήσεις των βασικών αγαθών. Και οι βιομηχανίες που επιχειρούν με δυσκολία και μόνο με εξαγωγές μπορούν ακόμη και αμύνονται στις καταδικασμένες συνθήκες οικονομικής πολιτικής στη Θράκη.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στην δεδομένη χρονική στιγμή, απαιτείται άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.

Η Θράκη, η Ανατολική Μακεδονία, αλλά και όλες οι ακριτικές περιοχές, που γεωγραφικά και κλιματολογικά απέχουν απο την πραγματική οικονομία και τις ιδανικές συνθήκες, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως άμεσα πληττόμενες απο την οικονομική και ενεργειακή κρίση, με μέτρα άμεσα και συγκεκριμένα τα οποία προτείνει κοστολογημένα σήμερα το “ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ”:

-Ειδική τιμή Πετρελαίου και όχι μεγαλύτερη των 65 λεπτών ανα λίτρο.

-Ειδική τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με απαλλαγή των παράλληλων χρεώσεων έμμεσων φόρων.

-Ειδικό φορολογικό καθεστώς επιχειρήσεων στο 19% και ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στο 13%.

-Πλήρης απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για την επόμενη 5ετία.

-Διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων στα χρέη προς Εφορία και ΕΦΚΑ και επαναδιαπραγμάτευση της εξόφλησης κεφαλαίου με τα σημερινά δεδομένα και όχι με τα δεδομένα δημιουργίας της οφειλής.

-Ενδυνάμωση με κίνητρα της επανόδου φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και επαναλειτουργία Τμημάτων που τέθηκαν σε αδράνεια λόγω έλλειψης φοιτητών.

-Επαναλειτουργία της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης.

-Δημιουργία Προγραμμάτων Αναπτυξιακού Στόχου με την πριμοδότηση θύλακα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και ένταξή τους στο εθνικό σχέδιο προβολής του Υπουργείου Τουρισμού.

-Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στον Πρωτογενή Τομέα και διαγραφή χρεών απο την ΑΤΕ υπο Εκκαθάριση.

-Αύξηση της επιτήρησης των εισερχόμενων εμπορευμάτων απο Τουρκία και Βουλγαρία που δημιουργούν ανισότητες στο εγχώριο εμπόριο.

-Επαναφορά των ευεργετημάτων σε οικογένειες που θέλουν να εγκατασταθούν στην Αν. Μακεδονία και Θράκη με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα.

-Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αρωγής Τριτέκνων, Πολυτέκνων και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, με ισόβια έσοδα απο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, απο τις Επενδύσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, και απο την χρήση της περιοχής απο Διεθνείς Αμυντικές και Οικονομικές Συνέργειες.

Με όλα αυτά, και τόσα ακόμη, μπορεί να επανεκινηθεί η “νεκρή” οικονομία της Θράκης, να σταματήσει η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, να σταματήσει η λειτουργία παράνομων παράλληλων αντεθνικών οικονομιών απο Τουρκία και όχι μόνο εντός της Θράκης, να αποκτηθεί η κοινωνική και οικονομική δύναμη!

Τώρα είναι η ευκαιρία!

Και πολιτικά και θεσμικά!

Τώρα πρέπει να απαιτήσουμε, να διεκδικήσουμε να ορθώσουμε ανάστημα!

Η Θράκη δίνει, άρα έχει δικαίωμα να πάρει.

Η Θράκη βάζει τα στήθη της για το Εθνος, άρα πρέπει και οφείλουν να την προσέξουν.

Η Θράκη και η Αν. Μακεδονία έχουν δώσει δείγματα γραφής στην ανάπτυξη σε όλους τους τομείς στο παρελθόν, με λαμπρή ιστορία. Το δικαίωμα αυτό της το αφαίρεσαν σκοπίμως οι εξ’ Αθηνών κυβερνώντες!

Ηρθε η ώρα της αξίωσης των όσων μας ανήκουν!

Αλλως, η φτωχοποίηση της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας, δεν απομένει να λάβει και επίσημη υπογραφή!



Δεν υπάρχουν σχόλια