GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανησυχία για κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και ενέργεια – Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό

  Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς υπάρχει κίνδυνος για ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, γεγονός που θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νοικοκ...

 


Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς υπάρχει κίνδυνος για ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, γεγονός που θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά.

Το ζήτημα συζητήθηκε κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τους αρμόδιους υπουργούς να αναφέρουν ότι το διεθνές ράλι αυξήσεων θα επηρεάσει σύντομα και την ελληνική αγορά.

Οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών έκρουσαν το καμπανάκι για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων, με τον Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφέρει χαρακτηριστικά πως είδη όπως ο καφές ενδέχεται από τα δύο ευρώ να φτάσει στα πέντε.

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Παρ’ ότι από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι στο χέρι τους να αλλάξουν την κατάσταση ο κυβερνητικός επρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως θα γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και σε φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. «Μην έχετε αμφιβολία, ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δε θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απολύτως δικαιολογημένη την ανησυχία για αυξήσεις, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή «έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί – τετραπλασιαστεί ίσως και πολύ περισσότερο, τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει ‘φωτιά’ σε όλο τον κόσμο από τις ζωοτροφές μέχρι το χάλυβα κι αυτό έχει αντανάκλαση σε μια σειρά από πράγματα που αφορούν ή θα αφορούν σε λίγο καιρό την καθημερινότητά μας χωρίς αμφιβολία».

«Η κυβέρνηση προφανώς παρακολουθεί το φαινόμενο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες έκανε αναφορά εκτός της ατζέντας στο υπουργικό, κυρίως στη ΔΕΗ, γιατί είναι κρίσιμο, μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από άλλα πράγματα και αφορά και όλους μας, νοικοκυριά επιχειρήσεις, τον καθένα και την καθεμιά».

Γεωργιάδης: Δεν μπορούμε νε ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία

Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία».

Επεσήμανε πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργήσει μια υπηρεσία όπου οι πολίτες κάνοντας χρήση το e-katanalotis, πριν από τα ψώνια τους μπορούν να γνωρίζουν για τις καλύτερες τιμές.

«Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι. Το κράτος η κυβέρνηση το υπουργείο ανάπτυξης δούλευε και τους έχει δώσει το εργαλείο υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες αύξησης των τιμών να έχουν ακόμα και δεκάδες ευρώ εξοικονόμηση», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Φωτιά» στα τιμολόγια ρεύματος με αυξήσεις έως και 50%

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εκτιμήσεις για εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 50%.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι «αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν».

Και συνέχισε, αναφέροντας:

«Όλα αυτά είναι ένα μείγμα που πιέζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετούς μήνες πριν έχουμε ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με επιχορήγηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να εκμηδενιστούν τα κόστη για ρεύμα για δεκάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά».

Όπως τόνισε ο Κώστας Σκρέκα, «η ΡΑΕ έχει καλέσει την ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, που κατέχουν μερίδιο 35% από το σύνολο της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει, ενώ παρακολουθούμε και την αγορά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές».

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους», είπε ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

«Το ενεργειακό μείγμα της χώρας, αυτήν την στιγμή δεν είναι φθηνό, διότι ο λιγνίτης που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, επιβαρύνεται με το κόστος για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα», ανέφερε, προσθέτοντας «προωθούμε και επιταχύνουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα νησιά, προχωρούμε τις μεγάλες διασυνδέσεις με την Κρήτη και την Ρόδο, καθώς θα ελαφρυνθεί το κόστος για όλους τους καταναλωτές κατά 400-500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».

πηγή: CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια