GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τι τροφές να καταναλώνετε για να μη νιώθετε κουρασμένοι

Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, που θα έπρεπε να γεμίζετε τις μπαταρίες σας, συνήθως στριμώχνετε σε δύο 24ωρα ό,τι δεν κάνατε μέσα στις προηγού...


Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, που θα έπρεπε να γεμίζετε τις μπαταρίες σας, συνήθως στριμώχνετε σε δύο 24ωρα ό,τι δεν κάνατε μέσα στις προηγούμενες ημέρες. Κάπως έτσι, αν και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του φθινοπώρου, η κούραση σάς έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα. Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, είναι σημαντικό να μάθετε να «φέρεστε» σωστά στον οργανισμό σας, παρέχοντάς του τα καύσιμα που χρειάζεται.
Έτσι, θα νικήσετε την κούραση, τα επίπεδα ενέργειάς σας θα ανέβουν και η διάθεσή σας θα επανέλθει. Βασικό ρόλο στην τόνωση του οργανισμού σας παίζει η διατροφή που ακολουθείτε και η οποία επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος σας μέχρι τη συγκέντρωσή σας. Αν νιώθετε λοιπόν την κούραση να σας καταβάλλει, πρέπει να αναθεωρήσετε τις διατροφικές σας επιλογές.

Διατροφή κατά της κούρασης

Μην παραλείπετε το πρωινό

Μετά από 8 ώρες ύπνου και έλλειψης τροφής, το πρωινό λειτουργεί ως η πρώτη πηγή ενέργειας προκειμένου να λειτουργήσει ο οργανισμός σας. Για ένα ισορροπημένο πρωινό που προσφέρει ενέργεια, επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

Αντισταθείτε στη ζάχαρη

Μπορεί, όταν νιώθετε τα επίπεδα ενέργειάς σας πεσμένα, να στρέφεστε σε τρόφιμα και ροφήματα που είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες και συγκεκριμένα σε ζάχαρη, όμως αυτή δεν είναι μια έξυπνη τακτική. Αν και αυτές οι επιλογές μπορούν να δώσουν μια άμεση ώθηση στην ενέργειά σας, δεν αποτελούν παρά μια προσωρινή λύση, που στη συνέχεια σας αφήνει και πάλι εξουθενωμένους.

Μικρά και συχνά γεύματα

Τα μικρά και συχνά γεύματα θα δώσουν στον οργανισμό σας την ώθηση που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, ανά μερικές ώρες φροντίστε να τρώτε ένα θρεπτικό σνακ. Τα σνακ εξασφαλίζουν καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης μέσα στη μέρα, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκέντρωση και την απόδοσή σας. Φυσικά, η λύση δεν είναι να τρώτε πατατάκια και κρουασάν, αλλά υγιεινές τροφές που θα κρατήσουν τα επίπεδα ενέργειάς σας σταθερά.

Σνακ για άμεση τόνωση

Μείνετε ενυδατωμένοι

Δεν είναι τυχαίο ότι το νερό χαρακτηρίζεται πηγή ζωής, αφού είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή μας μετά το οξυγόνο. Μάλιστα, ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1%-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και ενέργειας.

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες.

Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα κοντά σας ένα ποτήρι με νερό, ώστε να μένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατ’ επέκταση να κρατάτε τα επίπεδα ενέργειάς σας σε ισορροπία. Για να κάνετε το νερό σας πιο… ενδιαφέρον, βυθίστε σε αυτό κομμάτια αγγουριού, δυόσμο και φρέσκα φρούτα.

Καταναλώστε καφεΐνη με μέτρο

Δεν είναι τυχαίο ότι ο καφές αποτελεί το πιο διάσημο τονωτικό ρόφημα παγκοσμίως, αφού πράγματι η καφεΐνη επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα ενεργοποιώντας το.

Ωστόσο, ενώ η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα) συμβάλλει στην τόνωσή σας, όταν ο καφές καταναλώνεται προς το τέλος της ημέρας ή όταν είστε αρκετά κουρασμένοι ή νηστικοί, τότε ενδέχεται η δράση του να είναι αντίστροφη.

Tip:

Για να απαλλαγείτε από τη μεσημεριανή κούραση, ρίξτε στον καφέ σας 1/4 κουταλάκι κάρδαμο σε σκόνη. Ο καφές σας θα γίνει αμέσως πιο αρωματικός και τονωτικός, επειδή και το κάρδαμο έχει τονωτικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία χρήσιμα για τον οργανισμό.

Φροντίστε να προσλαμβάνετε επαρκή αριθμό θερμίδων

Οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας, παρέχουν στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Όταν δεν προσλαμβάνετε επαρκείς θερμίδες, είναι πιθανό να νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι. Ο ακριβής αριθμός θερμίδων που χρειάζεστε καθημερινά ποικίλει ανάλογα με το φύλο, το ύψος και τη σωματική σας δραστηριότητα.

Μη βγάζετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας

Όταν το σώμα σας δεν παίρνει τους υδατάνθρακες που χρειάζεται για να λειτουργήσει, αισθάνεστε σωματικά και πνευματικά εξαντλημένοι. Πέρα από το αίσθημα νωχελικότητας και ακόμη και νύστας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης πονοκεφάλους και δυσκολία συγκέντρωσης όταν δεν καταναλώνουν αρκετούς υδατάνθρακες.

– Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθετε ότι η ενέργειά σας έχει μειωθεί απότομα ή αντιμετωπίζετε παράλληλα και άλλα συμπτώματα, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια