GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Χαστούκι» της UNESCO στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά -Τι ζητάει από την Άγκυρα

Απόφαση, που ικανοποιεί την Ελλάδα αναφορικά με την μετατροπή, από την Τουρκία, σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της...


Απόφαση, που ικανοποιεί την Ελλάδα αναφορικά με την μετατροπή, από την Τουρκία, σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της, υιοθέτηθηκε κατά τη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα με απόφασή της, η επιτροπή καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει κάποια άλλη ριζική αλλαγή στα δύο μνημεία. Η Τουρκία καλείται από την UNESCO να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενημερωμένη έκθεση των ενεργειών συντήρησης των μνημείων. Η έκθεση πρέπει να κατατεθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου του θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Επίσης, η απόφαση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.

Στην Επιτροπή, που μετέχουν 21 κράτη-μέλη, η Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρητής, ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο. Το περασμένο διάστημα, η Αθήνα και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών, σε συντονισμό με το υπουργείο Πολιτισμού, έκαναν φιλικές επαφές με τα κράτη-μέλη της Επιτροπής για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για τις προσπάθειες της χώρας. Παράλληλα, επιτεύχθηκε η αντίκρουση των προσπαθειών της Άγκυρας που παρά τις προσπάθειες, δεν μπόρεσε να αποφύγει τις λεκτικές διατυπώσεις.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αίγυπτος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές προσπάθειες. Άλλωστε, το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και άλλους υπουργούς Εξωτερικών, φιλικών προς την Ελλάδα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια