GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



“Έφυγε” από τη ζωή ο Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας και Ερευνητής Πέτρος Γεωργαντζής. Μεγάλη απώλεια για την Ξάνθη !

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στην Ξάνθη, με τεράστια προσφορά στα γράμματα και την ιστορία της πόλης, έ...


Ένας από τους ανθρώπους που έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στην Ξάνθη, με τεράστια προσφορά στα γράμματα και την ιστορία της πόλης, έφυγε από τη ζωή.
  Ο Πέτρος Γεωργαντζής, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας και Ερευνητής, απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό. Ένας δραστήριος, αξιαγάπητος, ευγενής και σεμνός άνθρωπος, ένας μεγάλος Ξανθιώτης, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ποιος ήταν ο Πέτρος Γεωργαντζής


  O Πέτρος Γεωργαντζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοιτώντας στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης και στη συνέχεια στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής εργάσθηκε επί επταετία στο Δήμο Ξάνθης, ως γραμματέας του Δημοτ. Συμβουλίου. Αργότερα διορίσθηκε ως καθηγητής και υπηρέτησε στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης και του Νομού (Σταυρουπόλεως, Ξάνθης, Αβδήρων, όπως επίσης στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ξάνθης). Υπήρξε ο πρώτος Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Αβδήρων. Τέλος επιλέγηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Μέσης Εκπαίδευσης και υπηρέτησε επί δεκαετία, αρχικά στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτ. Θεσσαλία (έδρα Λαμία) και στη συνέχεια στην Αν. Μακεδονία και Θράκη (έδρα Καβάλα) μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

  Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή ιστορικών κατά κύριο λόγο μελετών περί τη Θράκη. Το συγγραφικό του έργο υπερβαίνει τα 30 ογκώδη βιβλία (μονογραφίες), συνολικώς δε τις 15.000 σελίδες. Αποκλήθηκε «Θρακική μέλισσα» και θεωρείται ο ιστορικός της Θράκης. Αναδείχθηκε αριστούχος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών, (1975, 2003, 2010) κάτι πού είναι μοναδικό στα χρονικά των βραβεύσεων της Ακαδημίας. Παράλληλα του απονεμήθηκαν πλήθος άλλων τιμητικών διακρίσεων, βραβείων, επαίνων κ.λπ. από φορείς και ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της Ξάνθης για την πνευματική και εθνική του προσφορά. Έλαβε μέρος σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων με εισηγήσεις και ανακοινώσεις τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό (μέχρι και την Αυστραλία).

Δεν υπάρχουν σχόλια