GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Κυριακή 23-05-2021
  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας.
  ΩΡΑ 10:30 Ἐπιμνημόσυνη δέηση ἐπί τῇ ἡμέρᾳ μνήμης τῆς Γενοκτονίας τῶν Ποντίων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»

«Θέλεις υγιής γενέσθαι;». Ο παραλυτικός κοίταξε τον ξένο ξαφνιασμένος. Τι ερώτηση ήταν αυτή που του απηύθυνε. Αν ήθελε, λέει, να γίνη υγιής; Μα ζητούσε και τίποτε άλλο; Τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια ζούσε μ’ αυτή τη λαχτάρα. Η ελπίδα της θεραπείας τον έκανε να παραμένει τόσον καιρό σ’ αυτό τον θαυματουργικό τόπο της Βηθεσδά -προσμένοντας το Θαύμα. Όμως ήταν μόνος, ολομόναχος. Ούτε έναν άνθρωπο δεν είχε να τον «βάλει στη δεξαμενή, όταν το νερό ταραχθή». Τα μάτια του έλαμψαν από μια αναπάντεχη ελπίδα.

  Αλλά η πρώτη έκπληξη αποκορυφώνεται όταν άκουσε τον Χριστό να του λέγει «Σήκω επάνω, πάρε το κρεβάτι σου και περπάτησε». Αυτό που χρόνια τώρα καρτερούσε, του δινόταν έτσι απροσδόκητα, σε μια στιγμή, εντελώς διαφορετικά απ’ ότι το περίμενε. Το βλέμμα του, ταραγμένο, επίμονο, στυλώθηκε στο βαθύ και γαλήνιο βλέμμα του Κυρίου.

  Ο παραλυτικός υπακούει στην προσταγή του Χριστού, παραμερίζοντας κάθε επιφύλαξη και μ’ αυτή του την στάση μας δίνει ένα θαυμάσιο πρότυπο για το πως πρέπει να δεχόμαστε τις εκ πρώτης όψεως «παράδοξες» εντολές του Θεού.  Θα μπορούσε ίσως να σκεφθεί, όταν άκουσε το «έγειραι, άρον τον κράβαττον σου», «Εγώ δεν μπορώ να γυρίσω στο κρεβάτι μου και θα το πάρω στον ώμο μου;» Τίποτα όμως δεν αναστέλλει την θέληση του να υπακούσει. Επρεπε  να σηκωθεί και να περπατήσει, να αποδεχθεί και να επιχειρήσει αυτό που διέταξε ο Χριστός και ακριβώς πάνω στην προσπάθεια θα έπαιρνε τη δύναμη για να το πραγματοποιήσει.
  

Πολλές φορές ορισμένες εντολές του Χριστού ηχούν παράδοξα μέσα μας.  Το λογικό μας, η καρδιά μας δυσκολεύονται να τις αποδεχθούν. Όμως παρά τον πρώτο δισταγμό μας, ας φροντίζουμε να τις εκτελούμε με εμπιστοσύνη. Και πάνω στην προσπάθεια ο Θεός θα μας δίνει σαν επιβράβευση την δύναμη που απαιτείται.

  Αλλά και ένα άλλο πολύτιμο στοιχείο υπάρχει στη συμπεριφορά του παραλυτικού.

  «Είναι Σάββατο» τον παρατηρούν οι συμπατριώτες του και «δε σου επιτρέπεται να μεταφέρης το κρεβάτι σου», «απαγορεύεται σήμερα να κάνουμε δουλειές», παρανομείς. Και ο παραλυτικός σφίγγοντας στον ώμο του το κρεβάτι απαντά σταθερά, δεν  ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά Εκείνος που με έκανε υγιή, Εκείνος μου είπε σήκωσε το κρεβάτι σου και περπάτησε». Τα λόγια του Χριστού που είχαν την δύναμη να με λυτρώσουν από μια μακροχρόνια αρρώστια έχουν περισσότερο κύρος από τις γνώμες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια