GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τουρκικό άγχος για την αμερικανική παρουσία στην Δυτική Θράκη

Τα μειονοτικά ΜΜΕ κινδυνολογούν -Γιατί οι πολίτες της μειονότητας δεν έσπευσαν να υποδεχτούν τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.



Τα μειονοτικά ΜΜΕ κινδυνολογούν -Γιατί οι πολίτες της μειονότητας δεν έσπευσαν να υποδεχτούν τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Γράφει ο Δήμος Βερύκιος.

Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Δυτική Θράκη προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία στην Τουρκία και αποτυπώνεται στα μειονοτικά ΜΜΕ που ελέγχονται απόλυτα από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Παράλληλα η απροθυμία της μειονότητας να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις …λατρείας κατά την πρόσφατη «ιδιωτική επίσκεψη» του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών στην Δυτική Θράκη , έρχεται να προστεθεί στην ανταρσία των Τουρκοκύπριων για να μην αποτελέσουν θεοκρατούμενος δορυφόρος της Άγκυρας.

Σε ότι αφορά την Θράκη και η παραμικρή αμερικανική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον Έβρο , την Ροδόπη και την Ξάνθη προβάλλεται εν είδει …απειλής από τον μειονοτικό τύπο με πηχυαίους και άκρως κινδυνολογικούς τίτλους.

Χαρακτηριστική περίπτωση η μειονοτική εφημερίδα Birlik που εδώ και μέρες καλύπτει εκτενώς, με ακρίβεια και περίσσιο άγχος τις κινήσεις των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου ανήμερα του Πάσχα δημοσιεύει «αποκλειστικό» φωτορεπορτάζ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τίτλο : «Το φορτηγό πλοίο των ΗΠΑ “LIBERTY PROMISE” έφερε όπλα στην Αλεξανδρούπολη».
 

Η εφημερίδα ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια τους αναγνώστες της ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα θα συμμετάσχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ «DEFENDER Europe 21», ωστόσο παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμα αποβίβασης του πολεμικού φορτίου. Συγκεκριμένα η birlik αναφέρει ότι : «Το αμερικανικό φορτηγό πλοίο “LIBERTY PROMISE” παραμένει έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γιατί λόγω της εορτής του Πάσχα δεν γίνεται καμία εργασία στο λιμάνι. Το πλοίο αναμένεται να εισέλθει στο λιμάνι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 5 Μαΐου και να ξεκινήσει η εκφόρτωση το πρωί της 6ης Μαΐου…

Τα στρατιωτικά οχήματα και τα κοντέινερ θα αναχωρήσουν για τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, αντίστοιχα, μέσω οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου καθώς έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τις πλημμύρες».
Μάλιστα η Birlik από της 2 Μαΐου αποκαλύπτει ότι την Παρασκευή 7 Μαΐου, θα γίνει υποδοχή των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση. Επίσης στην τελετή της Αλεξανδρούπολης θα παρίστατο ο Στρατηγός Κρίστοφερ Μοχάν της Διοίκησης Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAREUR) στην Ευρώπη και την Αφρική, ο Στρατηγός Κρίστοφερ Μοχάν και ο Διοικητής Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού υποστράτηγος Ιβόν Τζόουνς…

Ο μειονοτικός τύπος – προφανώς καθ´ υπόδειξη του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής- γράφουν ότι η Δυτική Θράκη μετατρέπεται σε «μαζική στρατιωτική Βάση» από όπου ξεκινούν πολυεθνικές ασκήσεις υπό των έλεγχο των ΗΠΑ.

Η Birlik για να εδραιώσει την άποψη της αναφέρει ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επεκτείνεται με αμερικανικούς πόρους καθώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στη Δυτική Θράκη να ξεκινήσουν στο εγγύς μέλλον στρατιωτικές ασκήσεις χερσαίων δυνάμεων με πολυεθνική συμμετοχή.
 

Στις 10 Μαΐου η Birlik δημοσιεύει «αποκλειστική» φωτογραφία από την Εγνατία κατά την μεταφορά αμερικανικού άρματος απο την Αλεξανδρούπολη στο Πετροχώρι της Ξάνθης στο πλαίσιο της κοινής ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής άσκησης «KENTAUROS 21».

Η Birlik αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την άσκηση Κένταυρος ´21: « Αναμένεται να συμμετάσχουν τεθωρακισμένα οχήματα πυροβόλα και στρατεύματα. Αν και αυτή η άσκηση ξεκίνησε μόνο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, στο μέλλον σχεδιάζεται να επεκταθεί σε ολόκληρη την Δυτική Θράκη από την Ξάνθη μέχρι και την Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Η Birlik αγχωμένη καταλήγει στο συμπέρασμα : «Εν ολίγοις, φαίνεται να είναι αναπόφευκτο ότι η Δυτική Θράκη από τώρα και στο εξής, μετατρέπεται σε πεδίο πολυεθνικών στρατιωτικών ασκήσεων».

Η Birlik σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι η Αλεξανδρούπολη είναι σε πλεονεκτική στρατηγική θέση που εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια τους στα Βαλκάνια και στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου».

Στις 8 Μαΐου 2021 η Birlik δημοσιεύει εκτενέστατο ρεπορτάζ από την τελετή στο λιμάνι και αναφέρει τις δηλώσεις του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα για την
«μεγάλη σημασία» που δόθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στον ζωτικό του ρόλο.

Η Birlik με άγχος αναφέρει ότι ο Πρέσβης Geoffrey Pyatt, επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη για 6η φορά και μίλησε για τις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. «Με τις κοινές ασκήσεις και τις επισκέψεις πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες, οι στρατιωτικές μας σχέσεις με βάση την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Άμυνας έχουν αποκτήσει δυναμική», δήλωσε ο Pyatt.

Η Birlik εξάγει το συμπέρασμα ότι αυτές οι δηλώσεις- δεσμεύσεις δείχνουν στον κόσμο ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται δίπλα-δίπλα για να υποστηρίξουν την περιφερειακή στρατηγική.

Η παρουσία του Αμερικάνου Πρέσβη τόνισε ότι με την άσκηση του «DEFENDER-Europe 21» να έρχεται στο προσκήνιο, ιδιαίτερα η στρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού είναι ένα κρίσιμο πλεονέκτημα.

Του γύρισαν την πλάτη…

Σχετικά με την «ιδιωτική επίσκεψη» του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στην Βόρειο Ελλάδα ήταν γεμάτη από προκλήσεις αλλά για πρώτη φορά χωρίς την συμμετοχή των κατοίκων της μειονότητας !

Με την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε προκλητικά σε ανύπαρκτη «Τουρκική Μειονότητα» θέτοντας και πάλι ζήτημα καταπάτησης δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της «Τουρκικής κοινωνίας» στην Ελλάδα.
Την επόμενη, 6η Μαΐου, επισκέφθηκε την Κομοτηνή όπου συναντήθηκε στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής με παράγοντες της μειονότητας. Φωτογραφήθηκε ανάμεσα στους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης φωτογραφία και ανάρτησε την φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Twitter με στόχο να προκαλέσει. Η φωτογραφία από μόνη της εγείρει το αδίκημα της «αντιποίησης αρχής» για τους δύο ψευδομουφτήδες διότι με την συγκεκριμένη προβολή φέρεται να προσπάθησε να νομιμοποιήσει τους ψευδομουφτήδες επι Ελληνικού εδάφους οι οποίοι πράττουν συνεχώς το αδίκημα της αντιποίησης
αρχής. Αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικασθεί παλαιότερα και οι δυο.

Την 7η Μαΐου ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν επισκέφθηκε την Ξάνθη και συγκεκριμένα την έδρα του ψευδομουφτή καθώς και την έδρα του άτυπου συλλόγου ΤΕΞ (Τουρκική Ένωση Ξάνθης).

Έδωσε συνέντευξη ΜΟΝΟ σε μειονοτικά έντυπα και ζήτησε να μην υπάρχει χριστιανός δημοσιογράφος κατά την συνέντευξη τύπου με σκοπό να προκαλέσει και πάλι.

Κατά την διάρκεια της περιοδείας του ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δέχθηκε έντονα παράπονα από στελέχη της μειονότητας λόγω του ότι πάνω από έξι μήνες δεν έχουν πάρει χρήματα από την Άγκυρα για έξοδα συντήρησης και εκδηλώσεις που κάνουν τα διάφορα μειονοτικά σωματεία που εκπροσωπούν.

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας των πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας είναι η απροθυμία εκδηλώσεων υπέρ του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Ξάνθη και Κομοτηνή. Ίσως ήταν και η πραγματική αιτία για την οποία δεν επισκέφτηκε κανένα μειονοτικό χωριό της Θράκης ούτε τα πομακοχώρια όπως έκαναν παλαιότερα Τούρκοι Αξιωματούχοι.

Οι μοναδικοί που τον συνόδευαν καθ όλη την διάρκεια της περιοδείας του ήταν οι 10 με 15 γνωστά άτομα του προξενείου που βρίσκονται πάντα δίπλα σε οποιοδήποτε Τούρκο επίσημο επισκέπτεται την περιοχή και που πρωταγωνιστούν σε όλες τις τουρκικές εκδηλώσεις που κάνει το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής στη Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια