GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης του Ερντογάν αντιμετωπίζει εμπόδια – οι Τουρκικές τράπεζες δεν προχωρούν σε δανεισμό

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένει να ανοίξει νέους ορίζοντες και να καινοτομήσει τον Ιούνιο, με τη διώρυγα της Κωνσταντινούπ...


Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένει να ανοίξει νέους ορίζοντες και να καινοτομήσει τον Ιούνιο, με τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, την πλωτή οδό μήκους 45 χιλιομέτρων, η οποία θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου.Ωστόσο, μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας διστάζουν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση αυτού του έργου, αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας περιβαλλοντολογικών προβληματισμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη, στο οποίο αναφέρονται τέσσερις ανώνυμες τραπεζικές πηγές χρηματοδότησης.


Σύμφωνα με όσα ανέφεραν δύο από αυτές τις πηγές,  έξι από τις κορυφαίες τράπεζες της Τουρκίας υπέγραψαν  ένα παγκόσμιο Σύμφωνο βιωσιμότητας, το οποίο τις εμποδίζει να συμμετάσχουν σε αυτή τη χρηματοδότηση. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια του για τη διώρυγα τον Απρίλιο του 2011, χαρακτηρίζοντάς την «τρελό έργο» του.

«Δεν θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στη χρηματοδότηση της κατασκευής της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» δήλωσε ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο αιτήθηκε ανωνυμία. «Πιθανόν να εγείρει αρκετά περιβαλλοντολογικά ζητήματα».

Οι έξι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Garanti, İşbank και Yapı Kredi, έχουν υπογράψει τις Αρχές για την Υπεύθυνη Τραπεζική που υποστηρίζονται και από τον ΟΗΕ, εντός του πλαισίου των οποίων, οι υπογράφουσες τράπεζες καλούνται να αποφύγουν τυχόν επιβλαβή αντίκτυπο στους ανθρώπους και τον πλανήτη, δήλωσε το Reuters.

Ο Ερντογάν αναφέρει ότι η διώρυγα θα προστατεύσει το περιβάλλον και τη δημόσια ασφάλεια, εκτρέποντας τη ναυτιλία μακριά από το Βόσπορο, και θα διασχίζει την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με εθνική έρευνα της Metropoll, η πλειονότητα των Τούρκων, μαζί με το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης  και περιβαλλοντικές ομάδες, αντιτάσσεται στην κατασκευή της και αναφέρουν ότι θα αναστατώσει το οικοσύστημα της πόλης και θα καταστρέψει το περιβάλλον.

«Σίγουρα δεν επιθυμούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα τέτοιου είδους έργο λόγω των περιβαλλοντικών ζητημάτων», ανέφερε ακόμα ένα ανώτερο τραπεζικό στέλεχος στο Reuters, δηλώνοντας ότι οι υπογράφουσες τράπεζες οφείλουν να τηρήσουν το σύμφωνο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν ίσως  χρειαστεί να βασιστεί περισσότερο στην κρατική και ξένη χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, αναφέρει το Reuters.

Το έργο ενδέχεται να παρουσιάσει εξαιρετικά επικερδείς ευκαιρίες για κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες και στο παρελθόν έχουν επωφεληθεί από κρατικές εγγυήσεις για την κατασκευή αεροδρομίων, δρόμων και γεφυρών. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή μαρίνων, ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών που πλαισιώνουν αυτήν την πλωτή οδό.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και στενός σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν, δήλωσε ότι το έργο θα προσελκύσει σίγουρα επενδυτές και πιστωτές όταν θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις, σύμφωνα με  το Reuters.

Οι τράπεζες Garanti, Denizbank και η κρατική τράπεζα Vakıfbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ανέφερε το Reuters, ενώ η  Akbank, και οι κρατικές Halkbank και Ziraat Bank, μαζί με την İşbank και την Yapı Kredi, επίσης δεν ανταποκρίθηκαν σε αντίστοιχες ερωτήσεις για σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια