GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ

  Παγκόσμια ημέρα υδροβιοτόπων η δεύτερη μέρα εκάστου Φεβρουαρίου. Θα αναφερθούμε λόγω επετειακής ημερομηνίας, στη λίμνη Βιστωνίδα. Κατατάσσ...

 

Παγκόσμια ημέρα υδροβιοτόπων η δεύτερη μέρα εκάστου Φεβρουαρίου.
Θα αναφερθούμε λόγω επετειακής ημερομηνίας, στη λίμνη Βιστωνίδα.
Κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων της πατρίδας μας.
Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, μεταξύ των οποίων πολλά Σχολεία.
Η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα της επισκεψιμότητας, σε τίποτα την ανεκτίμητη αξία της.

Η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, συνολικής έκτασης 45 τ. χλμ, μια παραδεισένια τοποθεσία, όπου με τρόπο μοναδικό συνδυάζεται το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας.
Ο υδροβιότοπος είναι ένας ορνιθολογικός παράδεισος για ολόκληρη της ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς εδώ έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα περίπου 260 είδη πουλιών. Ο κατάλογος αυτός εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με παρατηρήσεις νέων, για τον υδροβιότοπο και την Ελλάδα, ειδών, που κυρίως είναι περιστασιακοί επισκέπτες.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
Η Βιστωνίδα χωρίζεται από τη θάλασσα με μια στενή λουρίδα γης από αμμώδεις προσχώσεις και επικοινωνεί με αυτήν με κανάλια. Στα ανατολικά ένα φυσικό κανάλι, με δύο στόμια προς τη λίμνη, την ενώνει με τη θάλασσα μέσω της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγους, ενώ στα δυτικά ένα τεχνητό κανάλι, κατασκευασμένο τη δεκαετία του ’50, την ενώνει απευθείας με τη θάλασσα. Συνέπεια αυτής της επικοινωνίας είναι το μοναδικό για την Ελλάδα, φαινόμενο στο βόρειο τμήμα της να έχει γλυκό νερό, καθώς δέχεται εισροές από τα ποτάμια ενώ στο νότιο αλμυρό ή υφάλμυρο ανάλογα με τις μετακινήσεις του νερού της θάλασσας από και προς αυτή.

Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Περισσότερα από 300 είδη και υποείδη αναπτύσσονται στην περιοχή και αποτελούν τη βάση της ζωής στη λίμνη, παρέχοντας σε πολλούς οργανισμούς διαμονή, προστασία και τροφή. Στα παρόχθια και αβαθή τμήματα της λίμνης οι καλαμιώνες σχηματίζουν ένα αδιαπέραστο τείχος, προσφέροντας ιδανικό περιβάλλον για φώλιασμα ή προστασία σε μια μεγάλη ποικιλία πουλιών και ψαριών. Στις εκβολές των ποταμών υπάρχουν ιτιές αλλά και λεύκες, φράξοι, φτελιές, σκλήθρα και πλατάνια στους κορμούς των οποίων σκαρφαλώνουν αναρριχητικά φυτά όπως ο λυκίσκος, η κληματίδα και η αγράμπελη. Διάσπαρτα γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μεμονωμένα δέντρα και θάμνοι όπως βελανιδιές, λυγαριές, φτελιές, πουρνάρια, κ.ά.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Τα είδη που ζούν ή επισκέπτονται τον υδροβιότοπο είναι πολλά και σπάνια. Ο σιωπηλός κόσμος των ψαριών εντυπωσιάζει με τα 21 είδη του, που έχουν καταμετρηθεί στην λίμνη και που μαζί με αυτά που εισέρχονται από την θάλασσα ανέρχονται στα 37 είδη. Στα γλυκά νερά ζουν το γριβάδι, η κοκκινοφτέρα και η θρίτσα, ενώ στα αλμυρά μπορούμε να συναντήσουμε χέλια, λαβράκια,κέφαλους, τσιπούρες, γλώσσες, μουρμούρες, κα.
20 είδη θηλαστικών, 19 είδη ερπετών και 11 αμφιβίων προσθέτουν βιοποικιλότητα στην πανίδα του Βιοτόπου. Η Βίδρα βρίσκει καταφύγιο στα νερά της, σε ποτάμια ρεύματα, ενώ στους γύρω θαμνώνες της και κυρίως στα Δέλτα του Κόσυνθου και του Κομψάτου, κρύβονται ο αγριόγατος, ο ασβός, το τσακάλι κ.α. *

* Ιστοσελίδα Visit Greece
Στέλιος  Αρσενίου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια