GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Έρχονται νέοι δασικοί χάρτες: Τα SOS της διαδικασίας με 15 ερωτήσεις και απαντήσεις [πίνακας]

  Σε ρυθμούς… δασικών χαρτών θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι από τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Φεβρουαρί...

 

Σε ρυθμούς… δασικών χαρτών θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι από τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει εκ νέου ανάρτηση των αναμορφωμένων και διορθωμένων χαρτών.

Από τη στιγμή λοιπόν που θα βγουν στον αέρα ανά διεύθυνση δασών, οι πολίτες θα έχουν περί τις 105 ημέρες προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους.

Αναλυτικότερα, στις 15 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η ανάρτηση δασικών χαρτών για τις περιοχές: Καβάλα, Πιερία, Δράμα, Αρκαδία, Καστοριά, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθος. Τη σκυτάλη θα πάρουν στις 22 Ιανουαρίου οι περιοχές: Εύβοια, Φωκίδα, Αθήνα, Κέρκυρα, Σάμος, Αργολίδα, Κόρινθος και Φλώρινα.

Οι αναρτήσεις θα συνεχιστούν στις 29 Ιανουαρίου, 5, 12 και 19 Φεβρουαρίου, με την αυλαία να πέφτει στις 26 Φεβρουαρίου με Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αχαΐα, Λακωνία, Χαλκιδική, Ημαθία, Κιλκίς, Μαγνησία, Δυτική Αττική, Πειραιά και Ανατολική Αττική.

Ο υφυπουργός
«Με την έναρξη του προγραμματισμού ανάρτησης των δασικών χαρτών στις 15 Ιανουαρίου αποδεικνύεται στην πράξη ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει γίνει συστηματική προεργασία και δουλειά. Είχαμε προαναγγείλει ότι οι αναρτήσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιανουαρίου και ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να έχει κυρωθεί το 90% των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021. Eντός του έτους θα ξεκινήσει και η εκδίκαση των ενστάσεων και των αντιρρήσεων. Στόχος μας είναι η ακριβής αποτύπωση των εκτάσεων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία διασφαλίζοντας παράλληλα το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην ιδιοκτησία», τόνισε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.

Διορθώσεις
Το υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από μερικούς μήνες, σε μια προσπάθεια να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και να συμπεριληφθούν στη διαδικασία οι οικιστικές πυκνώσεις, αποφάσισε να γίνει εκ νέου η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία προέβλεπε να γίνει αποχαρακτηρισμός για μερίδα εκτάσεων που μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών εμφανίζονταν ως «δασικές», παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γη την οποία είχε διανείμει το κράτος για καλλιέργεια προ του 1975.

Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρτηθεί, ενώ το υπόλοιπο 7% είναι διάφορες κατηγορίες αντιρρήσεων που δεν έχουν εξεταστεί. Με τα νέα δεδομένα, εκτός του ότι θα γίνει εκ νέου ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών -δηλαδή και των οικιστικών πυκνώσεων που είχαν αρχικά εξαιρεθεί αλλά και εκείνων που φαίνονταν δασικά χωρίς να είναι-, ενισχύονται οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, αυστηριοποιείται το πλαίσιο ελέγχου, ενώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες καλούνται να «τρέξουν» τη διαδικασία ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών, που είχαν προσφύγει περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οπως σχολίασε στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, η διαδικασία πρόκειται να εξελιχθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Τα 15 SOS για τους πολίτες

Τι πρέπει να ξέρουν οι πολίτες; Τα… SOS σε 15 ερωτήσεις-απαντήσεις για το θέμα δίνει στον Ελεύθερο Τύπο η αγρονόμος-τοπογράφος-μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή.

Πώς γίνεται η εξέταση των αντιρρήσεων από τις επιτροπές (ΕΠΕΑ);
Για να διευκολύνει το έργο των Επιτροπών και για να αποφευχθούν λάθη και αδικίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε οδηγό με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ΕΠΕΑ. Σύμφωνα με τον οδηγό, θα πρέπει να υπάρχει από την Επιτροπή μία ομαδοποίηση των αντιρρήσεων ανά περιοχή και με κοινά κατά το δυνατόν φυσιογεωγραφικά χαρακτηριστικά και χρήσεις, ώστε να εξετάζονται μαζί αντιρρήσεις που είναι όµορες ή ακόμα και οµοειδείς περιπτώσεις. Επίσης, θα πρέπει να εξετάζεται η φωτοερμηνεία του χάρτη, η γενική µεταβολή των χρήσεων γης από την παλαιότερη αεροφωτογράφηση και µετά, τυχόν διοικητικές πράξεις προστασίας, διαχείρισης και ανάπτυξης για την περιοχή και άλλα στοιχεία που αφορούν την υπό εξέταση έκταση.

Ποια κτίσματα «σώζονται» και οι εκτάσεις τους αφαιρούνται από τον δασικό χάρτη;
Κτίσματα για τα οποία έχουν εκδοθεί νόμιμες οικοδομικές άδειες από την Πολεοδομία ή τη Χωροφυλακή ή την Αστυνομία.

Τι γίνεται με τα αγροτεμάχια στα οποία εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες, χωρίς όμως να έχουν υλοποιηθεί, αποχαρακτηρίζονται από δασικές εκτάσεις;
Αποχαρακτηρίζονται εκτάσεις των οποίων οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μετά το 1975 και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί «ακόμη και αν δεν έχουν υλοποιηθεί».

Αποχαρακτηρίζονται μόνο τα κτίσματα ή και τα αγροτεμάχια που τα περιβάλλουν;
Μαζί με τα κτίσματα εξαιρείται από τη δασική νομοθεσία και η αναγκαία επιφάνειά τους, δηλαδή εκείνη που αντιστοιχεί στα εγκεκριμένα μεγέθη δόμησης και κάλυψης της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας.

Η οικοδομική άδεια πρέπει να αφορά μόνο κατοικία;
Αυτό εξαρτάται από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας.

Α) Για οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν από το έτος 1975, αφορά εκτός κατοικίας και άλλες χρήσεις, π.χ. αποθήκη, ξενοδοχείο κ.λπ.

Β) Για όσες άδειες εκδόθηκαν μετά το 1975, αφορά οικοδομικές άδειες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και όχι και για άλλες χρήσεις.

Γίνονται δεκτές οι δημοτικές/κοινοτικές άδειες που αφορούσαν άδειες περίφραξης;
Οχι. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου άδειες που έχουν εκδοθεί από τις δημοτικές ή κοινοτικές αρχές για δομικές εργασίες μικρής κλίμακας (περιφράξεις, περιτοιχίσεις, επισκευές ή εσωτερικές διαρρυθμίσεις, αποθήκες).

Οι οικοδομικές άδειες για περιτοίχιση από την πολεοδομία γίνονται δεκτές;
Οχι. Δεν γίνονται δεκτές και οι οικοδομικές άδειες περιτοίχισης που εκδόθηκαν προ και μετά του έτους 1975 από την πολεοδομία.

Γίνεται δεκτή οικοδομική άδεια που εκδόθηκε σε χαρακτηρισμένη ως χορτολιβαδική έκταση;
Ναι. Σε περίπτωση, όμως, που δεν προκύπτει η ύπαρξη εμπράγματου δικαιώματος του Δημοσίου επ’ αυτής .

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι σε περίπτωση έκδοσης πολιτικών αποφάσεων με τις οποίες κρίθηκε αμετάκλητα η κυριότητα του Δημοσίου επί χορτολιβαδικών εκτάσεων πρέπει να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα από την Πολιτική Δικονομία μέτρα για την αναγκαστική εκτέλεση αυτών.

Τι γίνεται με τα κτίσματα που κτίστηκαν προ του έτους 1955;
Εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας μόνο το υφιστάμενο προ του 55’ κτίσμα και όχι όλη η έκταση που το περιβάλλει.

Τι γίνεται με τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν αρχικά σε περιοχές εντός οικισμού και στη συνέχεια κατέπεσαν τα όρια με δικαστικές αποφάσεις και σήμερα θεωρούνται εκτός σχεδίου και φέρουν δασική βλάστηση;
Επειδή ο διοικούμενος δεν ευθύνεται για το λάθος της Διοίκησης, θεωρείται νόμιμη η οικοδομική άδεια και εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας η αναγκαία έκταση για την εφαρμογή της οικοδομικής αδείας.

Τι ισχύει για κληροτεμάχιο με οικοδομική άδεια;

Εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας η αναγκαία επιφάνεια για την εφαρμογή της αδείας, υπό τον όρο πλήρωσης των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από το νόμο.

Επίσης, κληροτεμάχιο χαρακτηρισμένο ως δασικό με Πράξη Χαρακτηρισμού (απόδοση στον δασικό χάρτη ως ΠΔ) και με οικοδομική άδεια εφόσον η άδεια αυτή είναι προ του 1975, τότε η αναγκαία επιφάνεια εξαιρείται από τη δασική νομοθεσία. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για τις νεότερες μετά το έτος 1975 οικοδομικές άδειες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ και με βάση το ενιαίο της Διοίκησης, εφόσον το κτίσμα έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, η οποία δεν έχει ανακληθεί και δεν έχει ακυρωθεί, δεν δύναται να κατεδαφιστεί, κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας.

Τι γίνεται με τις οικοδομικές άδειες επί εκτάσεων των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει αμετάκλητα κριθεί δικαστικά υπέρ του Δημοσίου;
Σε αυτήν την περίπτωση τυχόν εξαίρεση της αναγκαίας έκτασης από τη δασική νομοθεσία, κατ’ επίκληση της αδείας, δεν ασκεί επιρροή επί του δημόσιου χαρακτήρα αυτής, καθόσον η κρίση του πολιτικού δικαστηρίου περί του δασικού χαρακτήρα είναι παρεμπίπτουσα.

Οι άδειες που εξέδωσε η Αστυνομία είναι νόμιμες;
Θεωρούνται νόμιμες όσες εκδόθηκαν από τους οικείους Σταθμούς Χωροφυλακής/Αστυνομικά Τμήματα, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εχω σπίτι με νόμιμη οικοδομική άδεια, όμως έκτισα και αυθαίρετα τα οποία τακτοποίησα. Αυτή η έκταση θα αποχαρακτηριστεί;
Κατασκευές καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής αδείας, εάν βρίσκονται στην αναγκαία έκταση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής αδείας, τότε εξαιρείται από τη δασική νομοθεσία. Αλλως, εάν δηλαδή βρίσκονται εκτός της αναγκαίας επιφάνειας, σε έκταση δασικού χαρακτήρα, δεν μπορούν να τακτοποιηθούν πολεοδομικά.

Εξαιρούνται τα αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν με το Νόμο 1337/83 (Νόμος Τρίτση) και άλλους νόμους αυθαιρέτων;
Οχι. Οι δασικές εκτάσεις στις οποίες έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα, που εξαιρέθηκαν από την κατεδάφιση μετά το 1975, κατ’ εφαρμογή των εκάστοτε ισχυουσών σχετικών διατάξεων των Νόμων 720/1977, 1337/1983, 1577/1985, 4014/2011, 4178/2013 και 4495/17, δεν αποχαρακτηρίζονται, διότι όλοι αναφέρουν ότι τα κτίσματα δεν πρέπει να βρίσκονται εντός δασικής έκτασης.

Ποιες αγροτικές εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται
Εκτάσεις που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα με πράξεις της Διοίκησης, που είναι:

Αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των παραχωρηθέντων κληροτεμαχίων, ιδιοκτησιών που εξαιρέθηκαν στο σύνολό τους υπέρ ιδιοκτητών, καθώς και διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις για τις οποίες αποδόθηκε αγροτική, γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.
Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων εκδοθέντα κατ’ εφαρμογή της αγροτικής νομοθεσίας.
Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα.
Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας ή νομάρχη, με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες για κατάτμηση-αγοραπωλησία αγροτικών εκτάσεων με αγροτική, γεωργική ή κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.
Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας περί παραχώρησης γαιών σύμφωνα με τις διατάξεις του Αγροτικού Κώδικα.
Αδειες του υπουργού Γεωργίας για σύναψη συμφωνιών εκούσιας μεταβίβασης καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς ακτήμονες καλλιεργητές ή κύρωσης των ήδη συναφθεισών σύμφωνα με τον Αγροτικό Κώδικα.
Aποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων περί παραχώρησης αγροτικών δημοσίων κτημάτων (Ιμλιακίων), μπασταινουχικών κτημάτων, εξαγορασθεισών εμφυτεύσεων και εμφυτευτικών γαιών Κρήτης.
Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασθέντων από το Δημόσιο κτημάτων δυνάμει ειδικών νόμων.
Ειδικά Αγροτικά Μητρώα (Αμπελουργικό και Ελαιουργικό Μητρώο), στα οποία περιλαμβάνονται εκτάσεις, οι οποίες καταλαμβάνονται από πράξεις της Διοίκησης, με παραπομπή σε αυτές.
Διοικητικές πράξεις που αναφέρονται σε απαλλοτριώσεις και μεταβιβάσεις εκτάσεων με σκοπό τη βιομηχανική ή τουριστική ανάπτυξη ή άδειες εγκατάστασης παραγωγικών βιομηχανικών μονάδων ή τουριστικών μονάδων και σχετικές άδειες λειτουργίας τους.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

15.01.2021  

Καβάλας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Καβάλας
Πιερίας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Πιερίας
Δράμας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Δράμας
Αρκαδίας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Αρκαδίας
Καστοριάς Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Καστοριάς
Λευκάδας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Λευκάδας
Κεφαλληνίας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Κεφαλληνίας
Ζακύνθου Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Ζακύνθου

22.01.2021

Εύβοιας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Εύβοιας
Φωκίδας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Φωκίδας
Αθηνών Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Αθηνών
Κέρκυρας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Κέρκυρας
Σάμου Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Σάμου
Αργολίδας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Αργολίδας
Κορινθίας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Κορινθίας
Φλώρινας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Φλώρινας

29.01.2021
Ηρακλείου Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Ηρακλείου
Λασιθίου Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Λασιθίου
Λέσβου Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Λέσβου
Γρεβενών Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Γρεβενών
Σερρών Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Σερρών
Ροδόπης Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Ροδόπης

05.02.2021

Δωδεκανήσου Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου
Ξάνθης Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Ξάνθης
Πέλλας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Πέλλας
Θεσσαλονίκης Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Θεσσαλονίκης
Ευρυτανίας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Ευρυτανίας
Αιτωλοακαρνανίας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Αιτωλ/νανίας

12.02.2021
Χανίων Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Χανίων
Ρεθύμνου Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου
Τρικάλων Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Τρικάλων
Ηλείας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Ηλείας
Μεσσηνίας Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Μεσσηνίας
Eβρου Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Eβρου
Δυτικής Αττικής Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών εκτός Δήμου Μεγαρέων
Ανατολικής Αττικής Τμήμα περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Ανατ. Αττικής όμορο με Δ/νση Δασών Πειραιώς
Πειραιώς Χερσαίο τμήμα και νησιά Αργοσαρωνικού εκτός νήσου Σαλαμίνας και εκτός νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων
Κοζάνης Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Κοζάνης


 


Δεν υπάρχουν σχόλια