GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Millet: Η υπόθεση της "Τουρκικής" Ένωσης Ξάνθης συζητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο-Τι υποστηρίζει το φερέφωνο του Τουρκικού Προξενείου]

  Πρόεδρος ABTTF: «Ελπίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα λάβει απόφαση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Νομο...

 

Πρόεδρος ABTTF: «Ελπίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα λάβει απόφαση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Νομολογία του ΕΔΑΔ. Tα κράτη που είναι μέρη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποχρεούνται να ενεργούν σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΔΑΔ και τη νομολογία του ΕΔΑΔ.

Με την υπόθεση της  Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης που συζητήθηκε στον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ασχοται η γνωστή Τουρκόφωνη εφημερίδα Millet, όργανο του Τουρκικού Προξενείου και "Τουρκικών Οργανώσεων" στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό!

Αναλυτικά όλο το δημοσίευμα

19 Ekim 2020
Η έφεση που υπέβαλε η Τουρκική Ένωση της Ξάνθης στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την απόρριψη της αίτησης του Εφετείου Θράκης, στις 22 Ιουνίου 2018, με το αίτημα για επιστροφή της επίσημης νομικής οντότητας του μετά την έκδοση του νόμου 4491/2017, εξετάσθηκε στην Αθήνα.

Ως διάδικοι της υπόθεσης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης (ΤΕΞ) και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπέβαλαν τους φακέλους στο ανώτατο δικαστήριο. Το Ανώτατο Εφετείο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του εντός τριών μηνών, στην περίπτωση που η Ομοσπονδία των Θράκης, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση, έχει υποβάλει τον φάκελό της στο δικαστήριο.

Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης ιδρύθηκε το 1927 ως η πρώτη ένωση της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και έκλεισε το 1986 αφού κατέβηκε η ταμπέλα της το 1983 λόγω της λέξης "Τουρκική" στην ονομασία της. Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης έκανε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και το ΕΔΑΔ αποφάσισε το 2008 ότι η Ελλάδα παραβίασε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Η ΤΕΞ κατέφυγε ξανά στη δικαιοσύνη με αίτημα την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Το αίτημα της ΤΕΞ απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι το εθνικό δίκαιο δεν επιτρέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Η τροποποίηση του νόμου 4491/2017, η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΔΑΔ κατά της Ελλάδας σχετικά με τις ενώσεις που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες που ζουν στην Ελλάδα, από τα ελληνικά εθνικά δικαστήρια, έγινε δεκτή με περιορισμούς σε θέματα όπως της «εθνικής ασφάλειας», της «δημόσιας ασφάλειας» και της «ελευθερίας τρίτων» καθώς και των όρων «μη απειλής της κρατικής ασφάλειας» και «μη παραβίασης των διεθνών συμφωνιών» για τις νεοσύστατες ενώσεις. Στη συνέχεια, με το αίτημα που υπέβαλε η ΤΕΞ, το Εφετείο της Θράκης απέρριψε την αναφορά της Τουρκικής Ένωσης της Ξάνθης, ισχυριζόμενη ότι δεν κάλυπτε τις υποθέσεις που εφαρμόστηκαν στο εθνικό δίκαιο πριν από την έκδοση του νόμου 4491/2017. Αργότερα, η Τουρκική Ένωση της Ξάνθης μετέφερε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όσον αφορά το ζήτημα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, δήλωσε: «Ως τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, περιμένουμε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ εδω και 12 χρόνια. Θέλουμε την επιστροφή της επίσημης νομικής ονομασίας της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, η οποία αγωνίζεται εδώ και 37 χρόνια. Η χώρα μας ισχυρίζεται ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική αναφερόμενη στη Συνθήκη της Λωζάνης. Ωστόσο, επιτρέπει τις ενώσεις που περιέχουν στα ονόματα τους τις λέξεις Πομάκοι και Ρομά, αλλά κλείνει τις ενώσεις που περιέχουν στο ονομά τους τη λέξη Τουρκικό και δεν επιτρέπει νέες ενώσεις. Ελπίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα λάβει αποφάσεις σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις αποφάσεις και τη Νομολογία του ΕΔΑΔ. Καθώς τα συμβαλλόμενα κράτη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι υποχρεωμένα να ενεργούν σύμφωνα με τη Νομολογία του ΕΔΑΔ. Η χώρα μας πρέπει να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για να τερματίσει τις διακρίσεις που ξεκίνησαν με το κλείσιμο των ενώσεών μας των οποίων τα ονόματα περιείχαν την λέξη Τουρκική το 1983 και με την άρνηση της ύπαρξης της τουρκικής εθνοτικής μειονότητας. »

Millet 19/10.2020 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια