GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ]

Σάββατο 17-10-2020            Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου ΩΡΑ: 07:00-10:30                Κάτω Καρυοφύτου.


Σάββατο 17-10-2020  
         Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου
ΩΡΑ: 07:00-10:30               Κάτω Καρυοφύτου.

Κυριακή 18-10-2020          Θεία Λειτουργία εἰς τὸν Ἱερὸ Καθεδρικό Ναό
ΩΡΑ: 07:00-10:30              τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

ΩΡΑ: 10:30                        Δοξολογία ἐπί τῇ ἐπετείῳ τοῦ Μακεδονικοῦ Ἀγώ-νος.

Τρίτη 20-10-2020                Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
ΩΡΑ: 07:00-10:30               Ναό Ἁγίου Γερασίμου Βαφεΐκων.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος, ιατρός στο επάγγελμα ήταν εκείνο, που δηλώνει το όνομά του. Όνομα λατινικό, που σημαίνει φωτεινός. 

Τη φλόγα της πίστεως ο Λουκάς την μετέδωσε και εξακολουθεί μέσα στους αιώνες να την μεταδίδει. Είναι ο συγγραφεύς δύο βιβλίων της Καινής Διαθήκης, του κατά Λουκάν Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων. Δύο πλέον οι αγάπες του Λουκά: Χριστός και Εκκλησία. Στη μία αγάπη, στο Χριστό, είναι αφιερωμένο το Ευαγγέλιό του. Στην άλλη αγάπη, στην Εκκλησία, είναι αφιερωμένο το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων.

Μαθητής του μεγάλου διδασκάλου, του κορυφαίου Παύλου, πνευματικό τέκνο του μεγάλου πατέρα, του στοργικού, αλλά και άγρυπνου Αποστόλου. Έγινε θαυμαστής του μεγάλου αστέρος του φωτιστού της οικουμένης Παύλου. Έγινε ακόλουθός του, συνέκδημος του. 

Ως ιατρός προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες στον Παύλο αλλά και στους Χριστιανούς. Σωματική η προσφορά του Λουκά στον Παύλο. Πνευματική, ανυπολόγιστη, η προσφορά του Παύλου στο Λουκά. 

Προσέφερε όμως και ως ιστορικός. Χάρη στο Λουκά γνωρίζουμε τον Παύλο και τις περιοδείες του. Σε πολλά σημεία των Πράξεων μιλάει σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Ήταν συνοδοιπόρος του Παύλου. Όταν ο Παύλος έκανε το πρώτο ευρωπαϊκό άλμα και από την Τρωάδα βρέθηκε στους Φιλίππους μαζί του ο Λουκάς. Μαζί του στην τρίτη περιοδεία, τότε, που αποχαιρέτισε ο Παύλος τους πρεσβυτέρους της Εφέσου στη Μίλητο. Μαζί του και στο θαλασσινό ναυάγιο, που υπέστη ο Παύλος, όταν υπό περιορισμόν μεταφέρονταν στη Ρώμη. Μαζί του και στο κελλί της φυλακής. Όταν ο Παύλος θα εκφράζει το παράπονο, ότι όλοι τον είχαν εγκαταλείψει, θα κοιτάξει δίπλα του. Θα δει το Λουκά και θα σημείωσει: «Λουκάς έστι μόνος μετ' εμού».

Πόσα προσέφερε ο Λουκάς! Και η αμοιβή του; Μία λέξη. Αλλά αυτή η λέξη αξίζει περισσότερο από όλα τα πλούτη του κόσμου. Ποιά η λέξη, με την οποία πληρώθηκε ο Λουκάς για τις πολλές υπηρεσίες του; Το εγκώμιο του Παύλου. Μέσα από τη φυλακή εγκωμιάζει το Λουκά «Ασπάζεται υμάς Λουκάς ο ιατρός, ο αγαπητός» και λέγει χαρακτηριστικά ο ιερός Χρυσόστομος: «Εγκώμιον και τούτο ου μικρόν, αλλά και σφόδρα μέγα, το Παύλου είναι αγαπητόν». 

Ας ζήσουμε και εμείς αδελφοί έτσι ώστε να είμαστε ως πιστοί, αγαπητοί στους ανθρώπους, αγαπητοί στους αγίους, αγαπητοί προ παντός στον Θεό της αγάπης.                                                     
 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια