GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μένουμε Εστίες. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν διαμονή όλων των φοιτητών που είναι αναγκαίο να μείνουν στις εστίες! Κανένας Οικότροφος μόνος του!

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Από την πρώτη κιόλας μέρα που η κυβέρνηση έδωσε εντολή να εκκενωθούν τα Πανεπιστήμια, οι προπτυχιακοί φοιτητές που στεγάζονται στις εστίες των Κιμμερίων, όπως και οι Μεταπτυχιακοί και Υποψήφιοι Διδάκτορες που στεγάζονται στις εστίες της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, εναντιώθηκαν στην απόφαση μέσω των συλλόγων τους, διεκδικώντας την ασφαλή και δωρεάν διαμονή όλων των φοιτητών που έχουν ανάγκη να μείνουν στις εστίες.

Οι σύλλογοί μας ανέδειξαν ότι, από τη μια, υπάρχουν εστιακοί φοιτητές οι οποίοι εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα (ακόμη και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο) και δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη. Από την άλλη, υπάρχουν φοιτητές των οποίων οι οικογένειες τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) και δεν εξασφαλίζει κανείς την προστασία αυτών από την πανδημία κατά την επιστροφή και την εγκατάσταση στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Εξάλλου, η μετακίνηση φοιτητών μαζικά σε πολλά μέρη της χώρας έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας, αφού είναι πολύ πιθανό να γίνει διασπορά του ιού, ακόμα και σε τοποθεσίες που ακόμα δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα.

Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που δεν παρέχεται το τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους φοιτητές, είναι εύλογη σε αυτές τις συνθήκες η υπόθεση ότι στις εστίες μπορεί να υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι αποτελούν (ασυμπτωματικούς ή όχι) φορείς του ιού. Πόσο μάλλον όταν η Ξάνθη εξελίσσεται σε ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Στις 29/03 και κάτω από την πίεση των φοιτητών πανελλαδικά, αλλά και των δικών μας συλλόγων, βγήκε οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας η οποία, βάση απόφασης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση του κορoνοϊού, ουσιαστικά επιτρέπει τη διαμονή όσων φοιτητών έχουν μείνει στην εστία, μέχρι να είναι εφικτό για τους ίδιους να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους, όπως επίσης τη διαμονή φοιτητών που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή έχουν έρθει από το εξωτερικό. Επίσης σημειώνεται πως πρέπει να συνεχιστεί κανονικά η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας. Πιο συγκεκριμένα από το εν λόγω κείμενο:

''Ειδικότερα, κατά την από 28.3.2020 συνεδρίασή της η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι φοιτητές που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό, δύνανται κατ’ εξαίρεση να παραμείνουν στις εστίες αποκλειστικά σε περιορισμό εντός του δωματίου τους, χωρίς να έρχονται σε επαφή με οιονδήποτε τρίτο και σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. για καραντίνα και κατ’ οίκον νοσηλεία υπόπτου κρούσματος με πρόσβαση σε ιατρική παρακολούθηση εάν είναι απαραίτητο (π.χ. ομάδα αυξημένου κινδύνου ή επιδείνωση συμπτωμάτων). Τυχόν λοιποί εναπομείναντες στις εστίες για εξαιρετικούς λόγους δύναται να παραμείνουν κατ’ εξαίρεση αποκλειστικά μέχρι να καταστεί δυνατή η μετακίνησή τους προς τον τόπο κατοικίας τους και σε συνθήκες περιορισμού σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες για τον πληθυσμό. Για το ως άνω χρονικό διάστημα και έως την πλήρη εκκένωση των εστιών δύνανται να παρέχονται υπηρεσίες σίτισης με πακέτο στους ανωτέρω φοιτητές, με λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων κατά την παραλαβή τους και την αποφυγή προσωπικής επαφής. Επίσης για λόγους διατήρησης των σωστών υγειονομικών συνθηκών θα πρέπει να συνεχίσει η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στις εστίες και να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας εκ μέρους του προσωπικού καθαριότητας.''

Καταγγέλλουμε αυτή την Υπουργική απόφαση που εξακολουθεί να αφήνει εκτός φοιτητές και να τους ξεσπιτώνει! Δεν εμπιστευόμαστε κανένα υπουργείο να αξιολογήσει την ανάγκη μας να διαμείνουμε στις εστίες!

Ωστόσο η Διοίκηση του ΔΠΘ προχώρησε σε κινήσεις οι οποίες είναι πλήρως αντίθετες ακόμη και με αυτήν την απόφαση του Υπουργείου και στις 30/03 έστειλε mail με κείμενο το οποίο υπογράφεται από την Αντιπρύτανη του ΔΠΘ στους οικότροφους φοιτητές να εκκενώσουν άμεσα τα δωμάτια!! Πιο συγκεκριμένα, μας ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

''Προς: Τους διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής-Ξάνθης
(Μέσω των φοιτητικών εστιών Ξάνθης και Κομοτηνής)
Θέμα: Αναστολή λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών στην Κομοτηνή και Ξάνθη...
...Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, κατόπιν εκτενούς προφορικής ενημέρωσής σας και μετά από επανειλημμένες οχλήσεις, επιβάλλεται να εγκαταλείψετε άμεσα τη Φοιτητική Εστία, προκειμένου να μεταβείτε στη μόνιμη κατοικία σας''.

Η στάση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου είναι απαράδεκτη! Εν μέσω πανδημίας, τόσο οι φοιτητές όσο και όλος ο λαός ανησυχούν με τις εξελίξεις, δημιουργείται μια δύσκολη κατάσταση για τις οικογένειές μας. Μέσα σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, αφήνουν τους φοιτητές χωρίς σίτιση, καθαριότητα, ζεστό νερό και θέρμανση και την ίδια στιγμή τους απειλούν ότι θα κόψουν το νερό και το ρεύμα! Δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά η επιμονή της να εκκενωθούν οι εστίες, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό και η τελευταία οδηγία του Υπουργείου είναι διαφορετικές. Καταρρέει το επιχείρημά που παρουσίαζαν έως τώρα πως «είναι δεμένα τα χέρια τους».

Αντίστοιχα απαράδεκτη είναι και η στάση της Κυβέρνησης που μέσω και του Υπουργείου Παιδείας, μας καλούσε εδώ και μία εβδομάδα να «ξεσπιτωθούμε» αντί να αντιμετωπίσει την πανδημία στελεχώνοντας τις εστίες με προσωπικό καθαριότητας, να τις εξοπλίσει με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορεί ένας φοιτητής να μείνει στις εστίες, δωρεάν και με ασφάλεια. Παράλληλα, δεν πήρε απολύτως κανένα μέτρο για την ασφαλή μετακίνηση όσων ήθελαν να μετακινηθούν, ή για να εξασφαλίσει την ασφαλή διαμονή όλων όσων δε μπορούσαν να μετακινηθούν (π.χ. εργαζόμενοι φοιτητές).
Δεν κάνουμε πίσω! Μένουμε όλοι όσοι έχουμε ανάγκη στις εστίες!
Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με τις ζωές μας και των οικογενειών μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Να συνεχιστεί κανονικά η σίτιση και όλες οι φοιτητικές παροχές των φοιτητών που έχουν παραμείνει στην πόλη.
-Να επανέλθει η θέρμανση και το ζεστό νερό στις εστίες ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.
-Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
-Συχνές απολυμάνσεις όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
-Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

-Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.
-Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
-Να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση για όσους θέλουν και μπορούν να φύγουν. Η δωρεάν μετακίνηση να αφορά όλα τα ΜΜΜ (π.χ. ακτοπλοϊκά), όχι μόνο τα λεωφορεία ΚΤΕΛ όπως αναφέρεται στην οδηγία. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η μετακίνησή μας να μην έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του κορονοϊού (τεστ για τον covid-19, χορήγηση των απαραίτητων υλικών προστασίας κλπ.).
-Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
-Να μην ποινικοποιηθεί η μετακίνηση από και προς τις εστίες.
-Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας - Ούτε σκέψη για κλείσιμο των εστιών


Δεν υπάρχουν σχόλια