GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τα εδέσματα που πρωταγωνιστούν το Πάσχα

Πάσχα χρωμάτων, αρωμάτων, ήχων και ύμνων. Η γιορτή της Χριστιανοσύνης, αλλά και της άνοιξης είναι η αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Και ...


Πάσχα χρωμάτων, αρωμάτων, ήχων και ύμνων. Η γιορτή της Χριστιανοσύνης, αλλά και της άνοιξης είναι η αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Και μπορεί, φέτος, το Πάσχα να είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές, λόγω του κορονοϊού, όμως, αυτό δε σημαίνει πως ακόμη και μένοντας στο σπίτι δε μπορούμε να τηρήσουμε τις παραδόσεις.

Και ανάμεσα σε αυτές είναι τα γλυκά και τα φαγητά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το Πάσχα. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα εδέσματα:

Κόκκινα αυγά
Παραδοσιακά, κάθε Μ. Πέμπτη βάφουμε τα αυγά. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι αυστηρά κόκκινα, αλλά έχουν προστεθεί και άλλα χαρούμενα χρώματα, που δίνουν και αυτά μια διαφορετική νότα. Τα αυγά τα τσουγκρίζουμε το βράδυ της Ανάστασης, αλλά και το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα.

Πασχαλινά κουλούρια ή αυγοκούλουρα
Όπως και να τα πει, τα συγκεκριμένα κουλούρια έχουν την τιμητική τους. Οι νοικοκυρές τα φτιάχνουν συνήθως στις αρχές της Μ. Εβδομάδας και συνήθως τα βάζουν σε μαξιλαροθήκες για να διατηρηθούν φρέσκα. Τα τρώμε, μόλις λήξει η νηστεία (αφού περιέχουν αυγά), ενώ είναι η καλύτερη επιλογή να τα βουτήξετε σε καφέ ή γάλα.

Νηστίσιμα κουλουράκια
Μια και τη Μ. Εβδομάδα νηστεύουμε, τα νηστίσιμα κουλουράκια έχουν και αυτά την τιμητική τους. Συνήθως, είναι πορτοκαλιού, ενώ σε άλλες περιοχές φτιάχνουν και τα πεντανόστιμα σκαλτσούνια

Ουζοκούλουρα
Αν δεν είσαι από την Πελοπόννησο, μάλλον δεν θα έχεις ακούσει για τα ουζοκούλουρα ή αλλιώς τα «μεθυσμένα κουλούρια», τα οποία περιέχουν ούζο. Και είναι νόστιμα, ενώ άλλες νοικοκυρές τα φτιάχνουν τραγανά και άλλες πιο αφράτα. Επίσης, είναι νηστίσιμα, οπότε είναι η καλύτερη επιλογή για τη Μ. Εβδομάδα.

Μαγειρίτσα
Τη λες και η «αρχόντισσα του αναστάσιμου τραπεζιού», αφού πρωταγωνιστεί σε πολλά σπίτια το βράδυ της Ανάστασης. Οι περισσότεροι τη φτιάχνουν με λαχανικά για να είναι πιο ελαφριά μετά τη νηστεία, ενώ υπάρχουν διάφορες εκδοχές της, όπως με κοτόπουλο. Υπάρχει, ακόμη και η vegan εκδοχή με μανιτάρια, αλλά μάλλον οι πιο πολλοί θα συμφωνήσουν πως σαν εκείνη με αρνήσια συκωταριά δεν έχει.

Γαρδούμπες
Το αντίπαλο δέος ης μαγειρίτσας. Είναι αρνίσια συκωταριά τυλιγμένη με εντεράκια, μαγειρεμένη στο φούρνο. Φέρνουν πιο πολύ στο κοκορέτσι και είναι το κυρίως πιάτο σε πολλά σπίτια το βράδυ της Ανάστασης.

Οβελίας
Ο παραδοσιακός. Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά. Βέβαια, αρκετοί δεν ψήνουν το αρνί στη σούβλα, επιλέγοντας την Κυριακή του Πάσχα να το βάλουν στο φούρνο με πατατούλες.

Κοκορέτσι
Ή που θα το λατρέψεις ή που δεν θα θέλεις να ακούς γι’ αυτό. Παραδοσιακό ορεκτικό την Κυριακή του Πάσχα μέχρι να γίνει το αρνί. Βέβαια, για να πετύχει, χρειάζεται να κατέχεις την τέχνη, ενώ έχει τα δικά του μυστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια