GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Από το 2003 περιμένει την ανάδειξή του και τη στέγαση ο τύμβος Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης

Να κατασκευαστεί μουσείο για τη στέγαση, προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης στο Δήμο Ορε...


Να κατασκευαστεί μουσείο για τη στέγαση, προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης στο Δήμο Ορεστιάδας της ΠΕ Έβρου, ζητούσαν με ερώτησή τους τον περασμένο Δεκέμβριο οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας.

Στην ερώτησή τους αυτή το αρμόδιο υπουργείο δίνει την παρακάτω απάντηση:
Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 2779/20.12.2019 Ερώτηση με θέμα: «Να κατασκευαστεί μουσείο για τη στέγαση, προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης στο Δήμο Ορεστιάδας της ΠΕ Έβρου»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 2779/209.12.2019 Ερώτησης των Βουλευτών, κ.κ. Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας, αποτέλεσε έργο ύψιστης μέριμνας για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού λόγω του μοναδικού χαρακτήρα του ανασκαφικού συνόλου και των παραμέτρων, που αυτό θέτει ως προς τη διατήρηση των ευαίσθητων οργανικών υλικών του. Στο πλαίσιο αυτό, ανατέθηκε το 2003 στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων το έργο της προστασίας και ανάδειξης των ευρημάτων του Τύμβου, μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός κτηρίου προστασίας για την κατά χώρα έκθεση των τεσσάρων καύσεων, των δύο ταφών αλόγων και των πέντε αμαξών, παράλληλα με την έκθεση εντός προθηκών των υπολοίπων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ταυτόχρονα με την πρόοδο της ανασκαφής, προχωρούσε και η συντήρηση και αποθήκευση των ευρημάτων εντός προκατασκευασμένων οικίσκων, που στήθηκαν στο χώρο την περίοδο 2005-2006. Μία σειρά από προμελέτες εγκρίθηκαν από το 2009 έως το 2011 (αρ. ΥΠΠΟ/ ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ19/53971/2741/10-06-2009 Απόφαση περί έγκρισης προκαταρκτικής μελέτης για την προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης, Νομού Έβρου, αρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ19/64056/2953/6-9-11 Απόφαση περί έγκρισης προμελέτης για την προστασία και ανάδειξη του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και αρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ19/106633/4540/21-11-11 Απόφαση περί συμπλήρωσης της ανωτέρω απόφασης).

Τον Μάιο του 2013, με την κατάργηση του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, η αρμοδιότητα για το έργο ανελήφθη από την ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, η οποία στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων για την ολοκλήρωση και βελτίωση των τευχών της σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης.

Παράλληλα, για την καλύτερη διαχείριση των αναγκών της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης του κτηρίου, κρίθηκε σκόπιμη η εκπόνηση της μελέτης των αρχών του μουσειολογικού και μουσειογραφικού σχεδιασμού της έκθεσης. Οι ανωτέρω μελέτες (προμελέτη και αρχές μουσειολογικού και μουσειογραφικού σχεδιασμού) εγκρίθηκαν με την αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΜΜΠΚ/ΤΑΜ/117670/13429/850/245/9-5-2014 (ΑΔΑ: BΙΦΔΓΖΔΘ) Υπουργική Απόφαση.

Έκτοτε, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω ωρίμανση των μελετών, και ειδικότερα στην εκπόνηση της οριστικής Αρχιτεκτονικής-Στατικής-Η/Μ μελέτης.

Για το έτος 2020, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου ενέταξε στο Πρόγραμμα Δράσης της την εκπόνηση των ανωτέρω οριστικών μελετών του έργου, καθώς και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Οι προαναφερθείσες μελέτες είναι απαραίτητες για την έκδοση οικοδομικής αδείας και την ένταξη της υλοποίησης του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Σε απάντηση του δεύτερου σκέλους της Ερώτησης σας γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος των ευρημάτων έχει ήδη συντηρηθεί και ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου φυλάσσει τον χώρο του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης και τον διατηρεί επισκέψιμο καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια