GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η Κομοτηνή στον «χάρτη» υποδοχής προσφύγων;

Αμφίβολο παραμένει το εάν θα μείνει η Ροδόπη εκτός σχεδιασμού εκτόνωσης της κρίσης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από τα νησιά του Αι...


Αμφίβολο παραμένει το εάν θα μείνει η Ροδόπη εκτός σχεδιασμού εκτόνωσης της κρίσης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από τα νησιά του Αιγαίου. Ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, που εντόπισε ο «Χ» – αλλά δεν έχει διαψευστεί από κανέναν θεσμικό – δείχνει την Κομοτηνή μεταξύ των πόλεων που θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες που θα απομακρυνθούν από νησιά του Αιγαίου, προς αποσυμφόρηση τους.

Δεν το έχουν διαψεύσει
Συγκεκριμένα, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, την Παρασκευή 27/09, ο δημοσιογράφος του σταθμού μετέφερε τις πληροφορίες για το σχέδιο της κυβέρνησης περί καταμερισμού από 10.000 έως 15.000 προσφύγων στις 13 περιφέρειες, μεταξύ αυτών και σε όσες μέχρι στιγμής έχουν μείνει εκτός σχεδιασμού. Πάντως, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τέτοια δομή υπάρχει και λειτουργεί κανονικά στην Καβάλα (και μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ επίκειται επέκτασή της).

Εκτός όμως από το όνομα Καβάλα, στην ΑΜ-Θ, ο σταθμός μετέφερε με βεβαιότητα και το όνομα Κομοτηνή. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν το σχέδιο της κυβέρνησης για την εκτόνωση του φαινομένου από τα νησιά περιλαμβάνει «μία επαναλειτουργία δομής φιλοξενίας (Δήμος Βόλβης), πέντε επεκτάσεις υπαρχουσών δομών σε Βέροια, Σέρρες, Καβάλα, Κομοτηνή, Κόρινθο, και τουλάχιστον επτά προτάσεις για άλλους χώρους».

Το εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν (με δεδομένο μάλιστα ότι στην Κομοτηνή …δεν λειτουργεί, ώστε να επεκταθεί, άρα θα έπρεπε να γίνει λόγος για επαναλειτουργία), θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του ’20. Αρνητική εντύπωση δημιούργησε και η τοποθέτηση της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου Σίας Κοσιώνη πως «μιλάμε για υφιστάμενες δομές», που απέδειξε ότι δεν γνωρίζει πως η Κομοτηνή – και η Θράκη ευρύτερα – είναι τα τελευταία χρόνια εκτός σχεδιασμό υποδοχής και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Σχολή Αστυφυλάκων και Δομή Βέννας
Πάντως, στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φιλοξενηθεί σε δύο σημεία στο νομό Ροδόπης, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής και στο κέντρο προσωρινής κράτησης Βέννας Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Και στις δύο δομές μάλιστα είχαν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες από παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.

Το Δεκέμβριο 2012 έκλεισε το κέντρο κράτησης μεταναστών της Βέννας, μετά από αυτοψία της Ευρωπαίας Επιτρόπου, αρμόδιας για Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ. Στο κέντρο αυτό, τον Φεβρουάριο του 2010, είχε ξεσπάσει εξέγερση από τους μετανάστες που κρατούνταν εκεί. Το 2012 επίσης είχε πραγματοποιηθεί εκτεταμένη εξέγερση στην δομή της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

Εκεί περί των 520 κρατουμένων (έγιναν άνω των 50 προσαγωγών) άρχισαν να κάνουν επεισόδια και να προκαλούν μεγάλες φθορές που ακόμη και σήμερα παραμένουν στις εγκαταστάσεις.

Μάλιστα, αυτές οι φθορές επιδιορθώνονται αυτό το διάστημα επ’ αφορμής της έλευσης των 1.000 ειδικών φρουρών για εκπαίδευση. Ποιος όμως εγγυάται ότι οι «έτοιμες» υποδομές δεν θα τύχουν και άλλης χρήσης, μετά το πέρας της ούτε δίμηνης εκπαίδευσης;

Το μεταναστευτικό στο υπουργικό συμβούλιο
Την Δευτέρα 30/09 συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το υπουργικό συμβούλιο, με έμφαση στα θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση:
«Συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου. Αναφορικά με το πρώτο, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων: Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται. Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020. Κατάρτιση λίστας ‘ασφαλούς χώρας’, ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα. Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες (…)

Σχετικά με το δεύτερη πτυχή του προβλήματος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου (…).».


Δεν υπάρχουν σχόλια