GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μαζική και μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αλεξανδρούπολη

Παρά την προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας από την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Έβρου που για ακόμα μια φορά στη χτεσινή συνεδ...


Παρά την προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας από την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Έβρου που για ακόμα μια φορά στη χτεσινή συνεδρίαση αποφάσισε να μην στηρίξει την σημερινή απεργία, να πάρει πίσω την απόφαση για τις 25, ορίζοντας τελικά απεργία στις 2 Οκτώβρη, αλλά με ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει τελικά και σε άλλη ημερομηνία, οι εργαζόμενοι έδωσαν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση που καλούσε η τοπική γραμματεία Έβρου του ΠΑΜΕ.


Από το ξημέρωμα στη πύλη του εργοταξίου του ΤΑΠ στον Πέπλο φάνηκε το απεργιακό κλίμα και η διάθεση των συναδέλφων οικοδόμων να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση. Με τα ιδιαίτερα αιτήματά τους: να μη μείνει κανείς απλήρωτος σε όλες τις υπεργολαβίες του έργου, να δοθούν οι αποζημιώσεις και το υπόλοιπο αδείας σε όσους απολύονται, αλλά και μέτρα στήριξης των άνεργων οικοδόμων που αυξάνονται συνεχώς στη περιοχή μιας και το έργο σταδιακά ολοκληρώνεται, σε σύνδεση με τα γενικότερα αιτήματα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που τσακίζει μισθούς, συμβάσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες έδωσαν για μια ακόμα φορά δυναμική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 9:30πμ μπροστά στο Δημαρχείο. Ξεχώρισε η συμμετοχή των οικοδόμων, των εργαζόμενων στον επισιτισμό και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Διονύσης Κλάδης, πρόεδρος του σωματείου εμπορ/λων και ιδ. Υπαλ/λων Αλεξ/πολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Έβρου.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε τα ακόλουθα:
«Παρά τη προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας, σήμερα είμαστε εδώ! Η απεργία έγινε, η συγκέντρωση γίνεται, η αντίθεση των εργαζομένων θα εκφραστεί, θα φροντίσουμε να κλιμακωθεί η δράση μας, το αντεργατικό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης να μην περάσει!
Ήρθαν με φόρα να υλοποιήσουν ότι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο ΣΕΒ λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε πάνω από το 60% των απαιτήσεών του και τώρα περιμένει από τη ΝΔ να υλοποιήσει το υπόλοιπο. Πατάνε πάνω στην απογοήτευση, τις μειωμένες απαιτήσεις και τη μοιρολατρία που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία και νομίζουν ότι δε θα κουνηθεί φύλλο. Άλλωστε αρκετά από τα μέτρα που φέρνει η ΝΔ είναι προϊόντα της επιτροπής που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γνωμοδοτήσει για τα εργασιακά θέματα και την υποτιθέμενη ανάπτυξη. Φαίνεται η κοινή τους στρατηγική, η πολιτική της ΕΕ που περηφανεύονται ότι αντιγράφουν τις βέλτιστες πρακτικές της. Όλα για το κεφάλαιο, για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους.
Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:
F Μέτρα για το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων. Δίνεται με το νόμο το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν.
Δίπλα στα εμπόδια που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει τις «εξαιρέσεις» εφαρμογής των συμβάσεων σε επιχειρήσεις, ομίλους και σε ολόκληρες περιοχές. Σε χρόνο μηδέν, οι «εξαιρέσεις» θα γίνουν ο κανόνας και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Και στο βάθος «Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες»…
F Δίνονται νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Η δήθεν αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης στους μερικώς απασχολούμενους είναι το κόλπο για το χτύπημα του σταθερού ωραρίου, της μείωσης συνολικά του κατώτερου και μέσου μισθού.
Η ενίσχυση του θεσμού των «Ενώσεων προσώπων», που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς στην εργοδοσία, τώρα θα της λύσει τα χέρια για να κατρακυλήσουν ακόμη παρακάτω μισθοί, μεροκάματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
F Η κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μια ακόμα απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας που ικανοποιείται.
F Η «συνυπευθυνότητα» του εργαζόμενου για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους.
F Τα μέτρα καταστολής της λειτουργίας των συνδικάτων, των αγώνων των εργαζομένων, με όχημα τη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικάτων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση απεργίας, είναι ένα γενικευμένο φακέλωμα, που έχει σκοπό να τρομοκρατήσει, να απειλήσει τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται, να μη διεκδικούν το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους.
Είναι μια κατά μέτωπο επίθεση για να ελέγχεται το περιεχόμενο των αγώνων, να αντιμετωπίζονται τα «ενοχλητικά» συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που δε συμβιβάζονται με τη γραμμή του ΣΕΒ, του κεφαλαίου.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ’ νέου την ανάπτυξή τους. Αυτή είναι η ουσία. Παράλληλα, γνωρίζουν ότι ούτε η ανάπτυξή τους είναι για όλους, ούτε είναι βιώσιμη, ούτε είναι δίκαιη. Η πολιτική που στηρίζουν φέρνει εκμετάλλευση, κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση, φασισμό, καταστροφή του περιβάλλοντος. Ξέρουν ότι τα σύννεφα στην οικονομία πυκνώνουν και έρχεται νέα κρίση, οι ανταγωνισμοί οξύνονται και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους. Γι’ αυτό και φέρνουν τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Και εδώ στη περιοχή μας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι αγώνες στο εργοτάξιο του ΤΑΠ χωρίς τις συνελεύσεις, χωρίς τη συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους; Θα ήμασταν ο καθένας μόνος, ξεδοντιασμένοι, χωρίς να μπορούμε να αντισταθούμε στα 12ωρα που ήθελαν να μας φορτώσουν, στη τρομοκρατία, δεν θα υπήρχαν αυτές οι κατακτήσεις που κερδίσαμε. Αντίστοιχα και σε άλλους χώρους. Πώς μπορεί αυτό να αντικατασταθεί από ελεγχόμενες και απρόσωπες ηλεκτρονικές διαδικασίες που θέλουν να φέρουν στη ζωή των συνδικάτων από τη μία το φακέλωμα και από την άλλη το χτύπημα της ζωντανής και ενεργής συμμετοχής
Παράλληλα, ήδη αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις από την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας. Οι αυξήσεις στο ρεύμα, το κόψιμο του ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά να βρουν απάντηση, να ακουστεί δυνατά το σύνθημα ρεύμα φτηνό, ΔΕΗ για το λαό και τους δηλώνουμε μην τολμήσουν να κόψουν το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι.
Ακόμη, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα η επίθεση στο ασφαλιστικό. Μιλάμε για τα αρπακτικά που περιμένουν να βάλουν για άλλη μια φορά στο χέρι αποθεματικά, επικουρικές κ.ο.κ. ήδη οι συνταξιουχικές οργανώσεις προχωράνε σε 10ήμερο δράσης αρχές Οκτώβρη, να το στηρίξουμε όλοι, είναι υπόθεση όλων μας.
Τέλος, συνεχίζουν να προωθούνται μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικής σημασίας κλάδους που θα οξύνουν περεταίρω τα προβλήματα στις εργατικές λαϊκές οικογένειες αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους.
Να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να κάνουμε τα πάντα ώστε να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους για την ουσία των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ κατ’ εντολή των βιομηχάνων και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ, δε θα υπάρξει ποτέ σιωπή νεκροταφείου. Εδώ οι εργαζόμενοι έχουν αποκούμπι, τα ταξικά σωματεία που παρ’ όλες τις αδυναμίες μας δεν τα διπλώνουμε, κρατάμε ζωντανή της ελπίδα της αντίστασης και της προοπτικής.
Παρά τα εμπόδια που βάζουν κυβέρνηση – εργοδοσία – συνδικαλιστική μαφία, δίνουμε τη μάχη, κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα. Είμαστε σε επιφυλακή. Τα αντεργατικά μέτρα να μην ψηφιστούν. Δε θα περάσει».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε και μπροστά από το κτίριο του ΕΚΕ όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στη απεργοσπαστική του στάση.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Ορεστιάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια