GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μουσική εκδήλωση: Άγνωστα έργα Μακεδόνων Μουσουργών παρουσιάζει το ΑΠΘ

Την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας «θα συστήσει» στο κοινό η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Αφιέρωμα σε Μακεδόνες Μουσουργούς», π...


Την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας «θα συστήσει» στο κοινό η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Αφιέρωμα σε Μακεδόνες Μουσουργούς», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, στις 20.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ».

Οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Σταματία Γεροθανάση και Θανάσης Τρικούπης, μέσα από την έρευνα που πραγματοποιούν εδώ και δύο χρόνια, «φέρνουν στο φως» άγνωστα έργα Μακεδόνων Μουσουργών του β΄ μισού του 19ου και του 20ού αιώνα. Στη συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιάσουν ένα αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της σοβαρής μουσικής δημιουργίας για φωνή και πιάνο του μακεδονικού χώρου κατά τον 20ό αιώνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των:

Νικολάου Αστρινίδη
Γεωργίου Γεωργιάδη
Χρήστου Δέλλα
Βασιλείου Δέλλιου
Κωνσταντίνου Ζαχαρόπουλου
Φώτη Ζερβόπουλου
Δημητρίου Θέμελη
Βασιλείου Θεοφάνους
Γεωργίου Θυμή
Χρήστου Σταματίου
Αιμιλίου Ριάδη

Συντελεστές:
Σταματία (Ματίνα) Γεροθανάση (τραγούδι)
Θανάσης Τρικούπης (πιάνο)


Σύντομα βιογραφικά σημειώματα συντελεστών

Η λυρική τραγουδίστρια και μουσικολόγος Σταματία Γεροθανάση είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπoυδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και διδάσκουσα στο Τμήμα κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016-17 και 2017-18. Έλαβε υποτροφίες (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, Folkwang Universität der Künste, Richard Wagner-Verband) και βραβεία (DAAD-Preis, Conrad-Ekhof-Preis). Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας «Όπερα» της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας και του ερευνητικού προγράμματος ΙΚYDA 2016. Επίσης, συμμετείχε σε παραγωγές των Deutsche Oper am Rhein, Theater Hagen, Theater Nordhausen, Mecklen-burgisches Staatstheater Schwerin, Theater Pforzheim, Theater Zwickau, με εμφανίσεις, μεταξύ άλλων, στους εξής ρόλους: Susanna (Le nozze di Figaro), Tatjana (Eugen Onegin), Mimì (La Boheme), Anne (The Rake’s Progress), Violetta, Pamina, Blanche (A Streetcar named desire), Saffi (Der Zigeunerbaron), Leila (Les pêcheurs de perles), Freia (Das Rheingold).

Ο πιανίστας, συνθέτης και μουσικολόγος Θανάσης Τρικούπης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνικών φορέων ως διευθυντής χορωδίας, ορχήστρας και μουσικών συνόλων, ως σολίστ πιάνου, τσέμπαλου, εκκλησιαστικού οργάνου, καθώς και ως συνθέτης. Μεταξύ των συνεργασιών του περιλαμβάνονται οι εξής: Ακαδημαϊκές Συμφωνικές Ορχήστρες του Πανεπιστημίου της Αδριανούπολης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Πανεπιστήμιο του Bielefeld, το Φεστιβάλ Νέας Μουσικής Κύπρου, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το Ensemble Neuer Musik του Μουσικού Πανεπιστημίου του Graz, το Musikforum και το Ηörfest του Graz, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ακαδημαϊκών του Βερολίνου, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Αθηνών, το Ινστιτούτο Goethe, το Αμερικανικό Κολλέγιο, καθώς και διάφοροι Ελληνογερμανικοί Σύλλογοι. Ως αρχιμουσικός έχει παρουσιάσει σε πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις έργα των Vivaldi, Bach, Pergolesi, Haydn, Mozart, Berlioz, Liszt και Brahms.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.