GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Α. Δημοσχάκης: Θωράκιση της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου με την ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για τα εμπόδια που θέτει η Κυβέρνηση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 εξαιτίας των ιδεοληψιών της, αλλά κ...


Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για τα εμπόδια που θέτει η Κυβέρνηση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 εξαιτίας των ιδεοληψιών της, αλλά και για τη στρατηγική σημασία που μπορεί να παίξει η ίδρυση μη Κρατικού Πανεπιστημίου σε Θράκη και νησιά του Β/Α και Ν/Α Αιγαίου αναφέρθηκε σήμερα (13/02) στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
• Η Κυβέρνηση άργησε να ανοίξει αυτή τη θεσμική συζήτηση που θα έπρεπε να είναι απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και να έχει προοδευτικό ευρωπαϊκό πρόσημο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εργαλοποιήσει τη διαδικασία, επιδιώκοντας να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή για την διατύπωση των αλλαγών που προτείνει, κάτι που δεν στέκει συνταγματικά.

• Στόχος της Ν Δ είναι μέσα από την Αναθεώρηση είναι να προκύψει ένα Σύνταγμα που θα αποκαθιστά την τιμή του πολιτικού κόσμου και θα είναι απαλλαγμένο από φοβικές προκαταλήψεις του παρελθόντος.

• Με την αναθεώρηση του άρθρου 16 περί μη κερδοσκοπικού ιδιωτικού Πανεπιστημίου απεγκλωβίζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον κρατισμό, κύριος εκφραστής του οποίου είναι ο σημερινός Υπουργός Παιδείας.

• Η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Ν.Α. Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.

• Ο ίδιος την εποχή που ήταν Ευρωβουλευτής είχε προβάλλει μια υπερβατική πρόταση την ίδρυση μη ιδιωτικού και μη κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου στη Θράκη και στα νησιά του Β/Α και Ν/Α Αιγαίου.

• Η ίδρυσή του μπορεί να αποτελέσει για τις ακριτικές περιοχές και τα νησιά μας ανάσα ζωής, χαραμάδα ελπίδας και προόδου και κυψέλη επιχειρηματικότητας.

• Μπορεί να συνδεθεί το άρθρο 16 με τον Αναπτυξιακό Νόμο, 4399/2016 περί παραμεθόριων, παρά το γεγονός ότι έχει ατέλειες, είναι άνευρος και αναποτελεσματικός.

• Πρέπει να δοθούν κίνητρα στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στις παραμεθόριες περιοχές για την ανώτατη εκπαίδευση.

• Τα Πανεπιστήμια μπορούν παίξουν ρόλο στρατηγικής σημασίας στις παραμεθόριες περιοχές και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ισχυρές ακριτικές περιοχές εξασφαλίζουν μια δυνατή Ελλάδα.

• Η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων τους αλλά και των τριών Βουλευτών Λέσβου Χ. Αθανασίου, Χίου, Ν. Μηταράκη και Δωδεκανήσου, Μ. Κόνσολα είναι εξ ορισμού δεδομένη!

• Την τριετία 2006-2008 αντιμετώπισε κάθε Πέμπτη η Αθήνα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, με την Πρωτεύουσα να βρίσκεται σε μια ιδιότυπη πολιορκία εξαιτίας της αναθεώρησης τότε του Συντάγματος, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 16.

• Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τολμήσουν και να βγουν από το κομματικό κέλυφος, ψηφίζοντας την αναθεώρηση του Άρθρου 16, ώστε να μην χαθούν άλλα δέκα χρόνια…

Δείτε αναλυτικά την ομιλία του σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=dF6wzp5lE1U

Αναλυτικά η ομιλία του
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κυρίως της Συγκυβέρνησης, η συνταγματική σας αναθεώρηση δεν είναι ευρεία, δεν είναι τολμηρή. Αδιαφορήσατε και αργήσατε τη θεσμική συζήτηση στη Βουλή. Μια αναθεώρηση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, από προκαταλήψεις και να έχει σαφές προοδευτικό και ευρωπαϊκό πρόσημο, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που επιχειρεί η σημερινή Κυβέρνηση. Προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τη διαδικασία για ίδιον όφελος, επιδιώκει να δεσμεύσει από σήμερα την επόμενη Βουλή για τη διατύπωση των αλλαγών που προτείνει, αλλά αυτό, όμως, δεν στέκει συνταγματικά, όπως παραδέχθηκε και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησής σας, αλλά όπως τεκμηρίωσαν και ειδικοί επιστήμονες της Βουλής μέσα εδώ στη μεγάλη Αίθουσα του Κοινοβουλίου, που γνωρίζουν πολύ καλά το Συνταγματικό Δίκαιο.

Η σύγχυση αυτή προδίδει και την ηττοπαθή βεβαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει στην επόμενη Βουλή την αυτοδυναμία. Προτείνετε εσείς μια κουτσουρεμένη και φοβική αναθεώρηση, γιατί δεν έχετε όραμα, γιατί δεν προωθείτε τον εκσυγχρονισμό.

Δικός μας στόχος είναι μέσα από την αναθεώρηση να προκύψει ένα Σύνταγμα που θα αποκαθιστά την τιμή του πολιτικού συστήματος της χώρας, κυρίως, όμως, ένα Σύνταγμα απαλλαγμένο από φοβικές προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Για τα υπόλοιπα άρθρα της αναθεώρησης έχουν μιλήσει οι συνάδελφοί μου και ο εισηγητής μας. Θα σταθώ κυρίως, όμως, στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 «περί μη κερδοσκοπικού ιδιωτικού πανεπιστημίου».

Οφείλετε να απαλλαγείτε από τις κομματικές παρωπίδες στο θέμα της εκπαίδευσης. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων υπό τον έλεγχο μιας ειδικής ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και των κρατικών πανεπιστημίων. Πρέπει, επιτέλους, η τριτοβάθμια εκπαίδευση να απεγκλωβιστεί από τον κρατισμό, κύριος εκφραστής του οποίου είναι ο σημερινός Υπουργός Παιδείας.

Αρνείστε να δείτε το μέλλον, εγκλωβισμένοι στις φοβίες σας και στα συμπλέγματά σας. Αρνείστε να συνειδητοποιήσετε ότι η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα από τους δικούς μας και τους ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι οι φοιτητές μας, που φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν, θα μπορούσαν να μείνουν εδώ; Το πέτυχε η Κύπρος και άλλα κράτη στη γειτονιά μας όχι, όμως, και εμείς.

Αυτό σημαίνει πρόοδος, αυτό σημαίνει μεταρρύθμιση. Με εσάς βιώνουμε τον απόλυτο φαρισαϊσμό. Αρνείστε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά μέσα από τον γνωστό οργανισμό ΔΟΑΤΑΠ -πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ- εγκρίνετε πτυχία ιδιωτικών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Από την εποχή που ήμουν υποψήφιος Ευρωβουλευτής -το 2014- είχα προβάλει μια υπερβατική πρόταση, κύριε Πρόεδρε, δηλαδή την ίδρυση μη ιδιωτικού και μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου στη Θράκη και στα νησιά του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η ίδρυσή του μπορεί να αποτελέσει για τις ακριτικές περιοχές εφαλτήριο και μοχλό ανασυγκρότησης, ανάσα ζωής μέσα στην εγκατάλειψη που βιώνουν, μια χαραμάδα ελπίδας και προόδου για τα νησιά μας που έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, όμως, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει και κυψέλη επιχειρηματικότητας.

Βέβαια, δεν είναι εφικτός και συμβατός ο γεωγραφικός προσδιορισμός και περιορισμός στο πνεύμα δικαίου της χώρας. Ωστόσο, υπάρχει λύση. Θα μπορούσε να συνδεθεί το άρθρο 16 και με τον δικό σας αναπτυξιακό νόμο ν.4399/2016 «περί παραμεθορίων περιοχών», έστω κι αν αυτός έχει ατέλειες, είναι άνευρος και αναποτελεσματικός, έστω κι αν αναφέρεται στο άρθρο 7 ότι εξαιρούνται επενδυτικά σχέδια στον τομέα της εκπαίδευσης. Μπορούν, όμως, να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις και να συμπεριληφθούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια με όποια κίνητρα και προνόμια κι αν δίνει ο νόμος αυτός για τις παραμεθόριες περιοχές, στις οποίες πάντα το κράτος οφείλει να δείχνει τη γενναιοδωρία του, γιατί το Κοινοτικό Δίκαιο είναι συμβατό στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.

Δώστε κίνητρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σε αυτές τις περιοχές για την ανώτατη εκπαίδευση. Δεν θα ήταν καλύτερα να γεμίσουν τα νησιά μας με μη κρατικά πανεπιστήμια παρά με hot spots, που εγκλωβίζουν ανθρώπινες ψυχές σε ανάγκη, με πανεπιστήμια που θα έχουν ονομασίες τοπικών φιλοσόφων της αρχαιότητας, της Θράκης και των νήσων του Αιγαίου;

Εσείς δεν μιλάτε για ανάπτυξη; Εσείς δεν θέλετε επενδύσεις; Εσείς δεν ενδιαφέρεστε για νέες θέσεις εργασίας;

Γιατί στερείτε από τις ακριτικές περιοχές και τα νησιά μας αυτή τη δυνατότητα; Ισχυρές ακριτικές περιοχές εξασφαλίζουν μια δυνατή Ελλάδα.

Εδώ, βέβαια, πολεμάτε μέσω του Υπουργού Παιδείας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αλλά και τη Σχολή που βρίσκεται στο Διδυμότειχο, τη Νοσηλευτική, που αποτελούν πυλώνα προόδου για τη Θράκη και για τον Έβρο. Με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα ασχοληθείτε;

Την τριετία 2006-2008 ως αυτόπτης μάρτυρας τότε, αλλά και της ιστορίας της Αθήνας, γνωρίζω ότι αντιμετώπιζε κάθε Πέμπτη πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια επιπέδου Πολυτεχνείου και άνω εξαιτίας της Αναθεώρησης τότε του Συντάγματος μεταξύ των οποίων και του άρθρου 16. Η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα που επί χρόνια δέχθηκε ιδιότυπη πολιορκία, με αποτέλεσμα το εμπορικό κέντρο να υποστεί καίρια πλήγματα.

Εμπνευστές των συλλαλητηρίων ήταν πολλοί που βρίσκονται σήμερα στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και της αντιπολίτευσης. Βασικό αίτημα ήταν να μην αλλάξει το άρθρο 16. Την ίδια άποψη είχαν τότε και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ευτυχώς ανέκρουσαν πρύμναν και ψηφίζουν την αναθεώρησή του.

Τι θα κάνετε εσείς; Σήμερα θα πείτε «όχι» και θα περιμένουμε δέκα χαμένα χρόνια μέχρι την επόμενη Αναθεώρηση για να αλλάξετε άποψη; Θα είναι πολύ αργά και θα έχουμε χάσει μια ακόμη σημαντική ευκαιρία.

Ή μήπως θα πρέπει να πιστέψουμε αυτό που είχε πει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ότι δηλαδή στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποτρέψει μια δεκαετία τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες διαφωνούν, ανάμεσα σε αυτές και την αναθεώρηση του άρθρου 16;

Για αυτόν τον λόγο είναι και καταστροφικό που η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο άρθρο. Θέλετε θωρακισμένες ακριτικές περιοχές; Θέλετε θωρακισμένα τα νησιά μας; Θέλετε να λάμπει η κεφαλή της Ελλάδας που είναι η Θράκη; Θέλετε ισχυρή Ελλάδα;

Ως πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας γνωρίζω πολλά από τα ΕΤΝΑ Άκρως Απόρρητα εθνικά σχέδια της χώρας. Μάλιστα, σε πολλά εξ αυτών ήμουν ο βασικός συντάκτης και ξέρω τη στρατηγική και εθνική σημασία που μπορούν να έχουν τα πανεπιστήμια στις παραμεθόριες περιοχές. Η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων αυτών των περιοχών, αλλά και των τεσσάρων Βουλευτών τους, Μπάμπη Αθανασίου, Νότη Μηταράκη και Μάνου Κόνσολα, είναι εξ ορισμού δεδομένη. Τολμήστε, λοιπόν, και βγείτε από το κομματικό σας κέλυφος.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Να είστε καλά!».