GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Α. Δημοσχάκης: Ο Υπουργός Παιδείας αφού «καθηγητοκλέπτει» το ΔΠΘ, το κατηγορεί και για την απώλεια θέσης ΔΕΠ στο Τμήμα Ιατρικής!

Την ευθύνη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έριξε ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, για την απώλεια της θέσης ΔΕΠ Παθολογικής Ανατομίας...


Την ευθύνη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έριξε ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, για την απώλεια της θέσης ΔΕΠ Παθολογικής Ανατομίας, στη συζήτηση που έγινε σήμερα (15/02) στο πλαίσιο της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκριμένα τόνισε ο Βουλευτής μεταξύ άλλων ότι:
• Ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι έχει διδάξει σε γνωστά ιδιωτικά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, δεν κατάφερε να πείσει ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός την Κυβέρνηση και τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος!

• Ο Υπουργός χρησιμοποιώντας τον δικό του καθηγητοκλεπτικό Νόμο 4521/2018 αποφάσισε να μεταφέρει μια επαναπροκηρυχθείσα θέση ΔΕΠ παθολογικής ανατομίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στο αντίστοιχο Δ. Αττικής.

• Την θέση την προκήρυξε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εξασφάλισε την πίστωση και ήρθε ο Υπουργός, χωρίς να περιμένει τη δεύτερη διαδικασία, και μετέφερε τη θέση.

• Ο Υπουργός συνεχίζει να εφαρμόζει εχθρικές πολιτικές απέναντι στη Θράκη και το ΔΠΘ.

• Με υπαιτιότητα του η Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου έχει αποδυναμωθεί αισθητά, καθώς αφυπηρέτησαν 42 μέλη ΔΕΠ, ενώ από τις 31/12/18 αφυπηρέτησαν άλλα 7.

• Οφείλει ο Υπουργός να αλλάξει το Νόμο της δικής του έμπνευσης, που αποτελεί τη βασική αιτία δυσλειτουργίας του Ιδρύματος.

• Με τη συνδρομή του τα ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης ενσωματώθηκαν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

• Θα μπορούσαν να υπαχθούν στο Δημοκρίτειο με την επέκταση της αρμοδιότητας του Ιδρύματος σε αντιστοίχιση με εκείνη της Περιφέρειας.

Δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στο παρακάτω link https://www.youtube.com/watch?v=YmYQXOT-B90

Αναλυτικά η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Επί τριήμερον η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων συζήτησε την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματός μας. Δυστυχώς, όμως, είχαμε την έκπληξη να μην περάσει, κύριε Υπουργέ, με τις ανάλογες ψήφους που ήταν απαραίτητες η τροποποίηση και αναθεώρηση του άρθρου 16. Είστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός και, δυστυχώς, δεν μπορέσατε να πείσετε και την Κυβέρνησή σας, αλλά και τους συναδέλφους σας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Για άλλα δέκα χρόνια η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν θα τύχει αυτού του μεγάλου προνομίου να έχει ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Μάλιστα δε εσείς, όπως έχω διαβάσει στο βιογραφικό σας σημείωμα, υπερηφανεύεστε ότι διδάξατε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής: Κέιμπριτζ, Χάρβαρντ, MIT, Βοστώνη και λοιπά.

Το καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος (Τάσος) Δημοσχάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Κύριε Πρόεδρε, και τώρα στο θέμα μας.
Κατ’ αρχάς, είναι χαρούμενη μέρα για μένα σήμερα, διότι μετά την 5η Νοεμβρίου 2018, που κατέθεσα την επίκαιρη ερώτηση για το θιγόμενο θέμα, μετά από τρεισήμισι μήνες, ο κύριος Υπουργός Παιδείας είναι συνεπής και έρχεται να απαντήσει στον Βουλευτή Έβρου για την απόφασή του να «καθηγητοκλέψει» από την Ιατρική της Θράκης μία θέση ΔΕΠ με νόμο τον οποίον ψήφισε το 2018, από ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που έχει ανάγκη αυτή τη θέση ΔΕΠ σε ό,τι αφορά την Παθολογική Ανατομία, διότι εξασφαλίστηκε η σύσταση της θέσης, εξασφαλίστηκε η πίστωση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να πληρώνεται αυτός ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, την προκήρυξε το Πανεπιστήμιό μας, απέβη άγονη, διότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον και όταν επαναπροκήρυξε τη θέση, αντί να αναμένει ο κύριος Υπουργός το αποτέλεσμα της δεύτερης διαδικασίας -γιατί όχι και της τρίτης;- αμέσως με τον νόμο τον οποίον ψήφισε ο ίδιος πήρε αυτή τη θέση του καθηγητού της Ιατρικής Θράκης και τη μετέφερε στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής.

Κύριε Υπουργέ, το χωριό μου και ο Έβρος και η Θράκη και όλη η Περιφέρεια έδωσαν τα πάντα για να γίνει η Μεγάλη Αθήνα. Κάποια στιγμή η Αθήνα θα πρέπει να επιστρέφει αντίδωρο στην επαρχία. Δεν μπορεί η επαρχία να δουλεύει για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής. Γιατί το κάνατε αυτό; Γιατί επιδεικνύετε κατά κόρον και μας ενοχλεί και έχουμε παράπονα με πολιτικές οι οποίες είναι εχθρικές προς τη Θράκη;


Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ δεν διαθέτω facebook και δεν διαθέτω twitter, αλλά καταλαβαίνω ότι αναρτάτε τις αγορεύσεις σας, για να τις βλέπουν οι πολίτες μας …

Το facebook που έχω είναι ένα πλαστό facebook που έχει γίνει και έχει καταγγελθεί. Μην μπούμε σε αυτό. Μην μου λέτε «έχω», λοιπόν!

Εκείνο, όμως, που θέλω να σας ρωτήσω, είναι το εξής: Θα έχετε την καλοσύνη και τη δημοκρατική ευαισθησία, αυτά που θα σας απαντήσω να τα αναρτήσετε στο facebook και να τα δουν οι πολίτες ως απάντηση στην ερώτησή σας και όχι μόνο την ερώτηση; Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, κύριε Δημοσχάκη, πολύ φοβάμαι ότι και εσείς έχετε εμπλακεί σε αυτήν την πολύ απίστευτη ιδεολογική διάσταση γύρω από το άρθρο 16. Μην μιλάτε για μη κερδοσκοπικά Ιδρύματα. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα απλώς δεν μοιράζουν τα κέρδη. Αυτό είναι η μεγάλη διαφορά. Αλλά κάποιος πρέπει να δημιουργεί κέρδη για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Μην, λοιπόν, κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Και το δεύτερο, θα ήθελα πραγματικά να κάνετε μία ανασκόπηση -είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει αυτό- και να μου πείτε πόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν στην Ευρώπη και τι ποιότητας είναι τα ελάχιστα που υπάρχουν.

Σας προλαβαίνω, είναι πάρα πολύ κακή η ποιότητα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι σήμερα μία παράδοση της Ευρώπης, είναι βασικά της Αμερικής. Και τα ελληνικά πανεπιστήμια –όπως ελπίζω να γνωρίζετε- έχουν θεσμούς που μπορούν να διαχειριστούν και χρήματα που έρχονται από κοινωφελή ιδρύματα κ.λπ. Αλλά, μην ανοίξουμε αυτό το θέμα, γιατί είναι άλλο το ζήτημα σήμερα.

Κύριε Κυριαζίδη, ήταν κάπως συγκεχυμένο το θέμα που θίξατε με τα λεγόμενα από εσάς Τεχνολογικά Ιδρύματα, προφανώς εννοούσατε το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης, δηλαδή αυτό που είναι στην Καβάλα, μάλλον. Θα σας παρακαλούσα να πάτε να δείτε τις αποφάσεις των οργάνων, της Επιτροπής. Εδώ δεν υπάρχει απλώς συναίνεση για το μέλλον του Ιδρύματος αυτού, εδώ υπάρχει ομοφωνία για το λαμπρό μέλλον τώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Τώρα, θίξατε ένα θέμα, που εάν κάποιος δεν ξέρει λεπτομέρειες, θα θεωρήσει ότι πράγματι το Υπουργείο έκανε μία αυθαιρεσία. Τι έκανε το Υπουργείο; Πήρε μία θέση, που η εκλογή ήταν άγονη και την πήγε σε ένα άλλο πανεπιστήμιο.

Πρώτον, να θυμίσουμε ότι η δική μας Κυβέρνηση είναι αυτή που μετά από δέκα χρόνια έδωσε χίλιες θέσεις στα πανεπιστήμια και ότι για να προκηρυχθεί μία θέση και να μπορέσει κανείς να βρει τα χρήματα γι’ αυτήν, είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Όταν, λοιπόν, προκηρύσσεις μια θέση, πρέπει να δεις αν αυτά που χρειάζεσαι, οι ειδικότητες που χρειάζεσαι, υπάρχουν και στην επιστημονική κοινότητα. Γιατί εγώ μπορεί να χρειάζομαι μια ειδικότητα που στην επιστημονική κοινότητα μπορεί να μην υπάρχει. Και αν υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα, να αρχίσεις να διερευνάς αν αυτά τα άτομα είναι διατεθειμένα να έρθουν στην Ελλάδα ή να βάλουν υποψηφιότητα. Γιατί αλλιώτικα, θα μου επιτρέψετε να πω, προκηρύσσεις μια θέση χωρίς να κάνεις την αντίστοιχη προεργασία.

Νομίζω ότι το ξέρετε και εσείς. Αν θέλετε έναν συνεργάτη που μπορεί να τον θέλετε σε κάτι εξαιρετικά ειδικευμένο και να είναι πολύ σημαντική αυτή η ειδικότητα για το δικό σας μέλλον –εννοώ του γραφείου σας- και μπορεί να μην υπάρχει. Ή αν υπάρχει, να μην είναι διατεθειμένος να έρθει.

Όταν, λοιπόν, υπάρχουν άγονες εκλογές επειδή δεν παρουσιάστηκε υποψήφιος, σημαίνει ότι το Σώμα το οποίο πήρε μια άδεια θέση, στην οποία έδωσε περιεχόμενο, δεν έχει κάνει την απαιτούμενη προεργασία. Άρα, μην αρχίσουμε την κατηγορία ότι κανείς παίρνει θέσεις από ένα πανεπιστήμιο της Περιφέρειας κ.λπ. Εδώ υπάρχει κάτι, το οποίο πρέπει όλοι να το δούμε στα μάτια.

Δεύτερον, η άγονη διαδικασία, όπως ξέρετε, μπορεί να μην γίνεται μόνο επειδή δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι –και έχουμε τέτοιες περιπτώσεις- και να μην συμφώνησε το εκλεκτορικό Σώμα σε κάποιον. Δηλαδή, όταν έχεις δώδεκα υποψηφίους και κανένας δεν σου κάνει και είναι άγονη, εδώ υπάρχει ένα θέμα με το εκλεκτορικό Σώμα. Τι; Ότι το εκλεκτορικό Σώμα θα πρέπει να ενηλικιωθεί, να συζητήσουν σοβαρά μεταξύ τους και να δουν τι θα κάνουν από τους διάφορους υποψηφίους.


Άρα, και στις δύο περιπτώσεις έχουμε εκλεκτορικά Σώματα που φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα ως προς τις θέσεις τις άδειες που είναι να διαχειριστούν. Ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα –και ορθά κατά τη γνώμη μας- να δούμε πού αλλού υπάρχουν ανάγκες.

Να σας πω και κάτι ακόμη. Δεν είναι μόνο αυτό που έγινε με την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Από το ΕΜΠ, από το Ιόνιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπήρξαν αντίστοιχες άγονες θέσεις. Και δεν τις πήγαμε όλες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τις μοιράσαμε ανάλογα με τις ανάγκες. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δίκαιο. Νομίζω δείχνει μια αποφασιστικότητα του Υπουργείου να μην μένουν κενές αυτές οι θέσεις που έρχονται και επανέρχονται, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Και θα πρέπει να έχουμε μια υπευθυνότητα και για τα άλλα ιδρύματα, τα οποία έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες τους.

Αυτά θα ήθελα να πω σε αυτή τη φάση. Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ο ν. 4521/2018, σε ό,τι αφορά το άρθρο του, είναι δημιούργημα δικό σας. Ουδέποτε οι προκάτοχοί σας σκέφτηκαν να ψηφίσουν και να εξασφαλίσουν έναν τέτοιο «καθηγητοκλεπτικό» νόμο. Έτσι τον χαρακτηρίζει ο Έβρος και η Θράκη. Διότι δεν είχατε την υπομονή να περιμένετε τη δεύτερη διαδικασία, σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του ενδιαφερομένου καθηγητή για την Παθολογική Ανατομία, που το αντικείμενο αυτό ήταν απαραίτητο να καλυφθεί από έναν πανεπιστημιακό. Δυστυχώς, εσείς τη μεταφέρατε στη Δυτική Αττική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν παρουσιάστηκε κανένας υποψήφιος!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Δεύτερον, είστε εσείς που ψηφίσατε νόμο και καταληστεύσατε τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια από πλευράς ΔΕΠ, από πλευράς καθηγητών. Εξαιτίας του δικού σας νόμου έφυγαν σαράντα δύο μέλη ΔΕΠ από το Πανεπιστήμιο της Θράκης, από το Δημοκρίτειο. Και μάλιστα, στις 31/12/2018 αφυπηρέτησαν άλλοι επτά. Αυτά είναι καμώματα και δημιουργήματα δικά σας και δυστυχώς έχουν πλήξει και τα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεν λειτουργούν, αλλά κυρίως όμως το Πανεπιστήμιο της Θράκης δυσλειτουργεί.

Νομίζω ότι αυτές οι πολιτικές είναι πολύ λαθεμένες και θα πρέπει να αλλάξετε το νόμο, διότι είναι παράνομη πράξη. Θα έπρεπε να κοιτάξετε ως κόρην οφθαλμού την Περιφέρεια και τη νευραλγική Θράκη, γιατί το έχει ανάγκη.

Σας είχα πει και σε μια άλλη, προγενέστερη ερώτησή μου εδώ στην Ολομέλεια πως όταν άκουσα ότι Υπουργός Παιδείας θα είναι ο Κώστας Γαβρόγλου, ο καθηγητής, προερχόμενος από την Πρωτεύουσα της Θράκης, από την ιστορική Κωνσταντινούπολη, πίστευα πως θα βάλει τη θετική πινελιά του στο θέμα της Παιδείας και βέβαια ότι θα υπηρετήσει κατ’ αξίαν και με πνεύμα δικαίου τα συμφέροντα της Θράκης.

Όμως, εσείς μας πολιορκείτε. Γιατί το κάνετε αυτό; Έχουμε παράπονα. Δεν είναι μόνο δικό μου. Δεν έχω διαστροφή απέναντί σας. Σας σέβομαι ιδιαίτερα, σας εκτιμώ απεριόριστα και ως Καθηγητή και ως Υπουργό. Γιατί το κάνετε αυτό σε βάρος της Θράκης; Πονάμε, δεν το καταλαβαίνετε; Γιατί το κάνετε; Θέλω να απευθυνθείτε στους Θρακιώτες και στους Εβρίτες και να πείτε γιατί κάνετε αυτές όλες αυτές τις πράξεις.

Επίσης, θέλουμε να μας απαντήσετε -σας το είπε και ο κύριος συνάδελφος- ως προς το εξής: Πήρατε τα ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μηδέ εξαιρουμένης και της Νοσηλευτικής Σχολής του Διδυμοτείχου, και τα υπάγετε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Μα δεν μπορούσατε να επεκτείνετε την εδαφική αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου Θράκης με αυτήν της διοικητικής Περιφέρειας, ώστε να υπάρξει αντιστοίχιση; Διότι έτσι πρέπει να συλλειτουργεί κανείς. Εσείς τα πήγατε σε ξένους. Ισχύει, δηλαδή, αυτό που σας είχα πει την άλλη φορά, όπως το λέει και ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, «αλλού πάει, τρώει και πίνει κι αλλού πάει και το δίνει». Μα είναι δυνατόν; Είναι πολιτικές αυτές;


Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Είχαμε υποτίθεται έρθει εδώ να συζητήσουμε το θέμα της θέσης που βγήκε άγονη. Κατάλαβα ότι μάλλον ικανοποιηθήκατε από την απάντηση μου και με ρωτάτε τώρα άλλα θέματα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Είμαι έτοιμος και για τα άλλα.

Ακούστε. Δείτε ξανά τα βίντεο, για να πεισθείτε ότι δεν μπορεί ένα πανεπιστήμιο να έχει σήμερα την πολυτέλεια να βγάζει άγονες εκλογές. Πρέπει να έχουμε εκλογές, γιατί κάνει ενάμιση χρόνο από τότε που δίνεται μία θέση μέχρι τότε που θα διοριστεί κάποιος και δεν μπορούν να γίνονται αυτού του τύπου -δεν λέω- ούτε ατασθαλίες ούτε παιχνίδια. Είναι όμως ένα θέμα της κοινότητας είναι ένα διεθνές φαινόμενο και ειδικά στη χώρα μας που είναι τόσο δύσκολη η εύρεση χρημάτων, νομίζουμε ότι θα πρέπει να πάνε αλλού που έχουν ανάγκη.

Πραγματικά δεν θα ήθελα να αναφερθώ στους νεολογισμούς του κ. Δημοσχάκη για καταλήστευση, καθηγητοκλέψιμο. Δεν θεωρώ ότι η ελληνική γλώσσα χρειάζεται αυτού του τύπου τους όρους. Ξέρετε όμως, κύριε Δημοσχάκη, τι γινόταν παλιά όταν ήταν άγονες οι εκλογές; Ξέρετε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Επανάληψη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όχι. Κάνετε τεράστιο λάθος. Αφαιρούνταν τα χρήματα. Καταργούνταν λοιπόν. Και αυτός είναι δικός σας νομός. Βλέπετε, δεν ξέρετε τους δικούς σας νόμους. Ο δικός σας νόμος τι έλεγε; Έλεγε ότι αν κάποια θέση είναι άγονη, καταργείται, τελείωσε. Παίρνουμε πίσω τα χρήματα και πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς τι είπαμε; Να μην καταργούνται αυτές οι θέσεις, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα να πηγαίνουν αλλού, που τις έχουν ανάγκη.

Τώρα ας έρθω στα υπόλοιπα που μου λέτε. Ξέρετε είναι πραγματικά ανακόλουθο και νομίζω πολύ υποτιμητικό για τους νεολαίους μας, να λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι βιομηχανία παραγωγής ανέργων. Δεν έχετε το δικαίωμα να λέτε αυτό.

Κοιτάξτε: Μάλλον η αγανάκτησή σας είναι έκφραση έλλειψης επιχειρημάτων, διότι από τη μια μεριά λέτε ότι είναι βιομηχανία δημιουργίας ανέργων κι εσείς ο ίδιος θέλετε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό είναι η τρέλα της υπόθεσης, ότι δηλαδή εσείς που θέλετε ιδιωτικά πανεπιστήμια λέτε ότι τα δημόσια δημιουργούν ανέργους, δηλαδή ουσιαστικά θέλετε να πάρετε παιδιά από τα δημόσια για να πάνε στα ιδιωτικά, διότι η ανεργία …

Πρώτον: Σεβασμός στα δημόσια πανεπιστήμια. Θα ήθελα να ανακαλέσετε ότι είναι βιομηχανία παραγωγής ανέργων.

Ως προς τη νέα αρχιτεκτονική, ξέρετε, δεν είναι καμμία Επιτροπή του Υπουργείου, δεν είναι τίποτα τέτοιο. Είναι Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν όλες οι Πρυτανείες των τεσσάρων Ιδρυμάτων και έχουν πάρει και αποφάσεις των Συγκλήτων. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι ομόφωνες αποφάσεις των Συγκλήτων απ’ ό,τι γνωρίζετε εσείς. Κάτι παραπάνω. Δεν μπορεί να είναι ομόφωνες και ένας να μην έχει μειοψηφήσει.

Να σας πω κάτι; Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο που ιδρύουμε, όλα τα προγράμματα δεν είναι στα αγγλικά. Είναι συγκεκριμένα προγράμματα στα αγγλικά. Το λέω αυτό γιατί πάλι δεν διαβάζετε αυτά τα οποία έχουμε αναρτήσει.

Εκείνο, όμως, που δεν ξέρετε καθόλου -και μου κάνει τρομερή εντύπωση και για εσάς και για τον κ. Δημοσχάκη- είναι το εξής, ότι εμείς είμαστε σε μια συνεννόηση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την επόμενη μέρα, για τη νέα αρχιτεκτονική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Μας έχουν φέρει ένα σχέδιο, κατά τη γνώμη μου ένα πάρα πολύ λογικό και αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο συζητάμε και το οποίο θα ανακοινώσουμε μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Άρα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο όχι μόνο δεν μένει έξω απ’ όλο αυτό, αλλά θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες επεξεργαζόμαστε μαζί με την Πρυτανεία. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, όλη αυτήν την υπόθεση.

Να σας πω κάτι για να τα ξεκαθαρίσουμε όσον αφορά το ΤΕΙ Κρήτης: Η Πρυτανεία και ο Πρύτανης προσωπικά του ΤΕΙ Κρήτης απηύθυνε επιστολή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πολυτεχνείο Κρήτης να αρχίσουν μια συζήτηση από μηδενική βάση. Προσέξτε το αυτό. Οι δύο Πρυτάνεις και του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης είπαν «αυτό δεν μας αφορά εμάς». Όταν εμείς συγκροτήσαμε μια Επιτροπή και όχι μόνον από μέλη από την Κρήτη, αλλά με μέλη και από το Πανεπιστήμιο και από το Πολυτεχνείο Κρήτης και από το ΤΕΙ και από άλλα πανεπιστήμια άλλων πόλεων, η Επιτροπή αυτή κάλεσε τους Πρυτάνεις να τους πει: «Θέλετε να συζητήσουμε τη λογική των συνεργειών και της συνεργασίας με το ΤΕΙ Κρήτης;». Μπροστά στην Επιτροπή για δεύτερη φορά οι πρυτάνεις είπαν «όχι». Άρα, η Επιτροπή προχώρησε στην πρόταση που μας κάνει.

Τις προάλλες ανακοινώθηκαν εκατόν πενήντα καινούργιες θέσεις για τα Πανεπιστήμια, σαράντα πέντε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, είκοσι πέντε στο Γεωπονικό, πενήντα στη Θεσσαλία, είκοσι στα Γιάννενα και δέκα στο Ιόνιο. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν είκοσι οκτώ θέσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας αποκλειστικά για τις ιατρικές σχολές και η Ιατρική Σχολή στην Αλεξανδρούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου λαμβάνει τρεις ολοκαίνουργιες θέσεις.

Πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, να μπορέσουν να τις προχωρήσουν γρήγορα, να έρθουν καλοί υποψήφιοι και να μπορέσουν να εκλεγούν οι άριστοι σ’ αυτές τις θέσεις.

Σας ευχαριστώ.